Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kolik místa na disku na ubuntu a xp  (Přečteno 3733 krát)

origenes

• Návštěvník
kolik místa na disku na ubuntu a xp
« kdy: 29 Října 2009, 14:35:37 »
Zdravím. Mám starší NB na které si chci souběžně instalovat ubuntu a XP, ale disk má jenom 80GB. Můžete mi prosím poradit na jaké díly by bylo vhodné tento disk rozdělit? Abych přišel s nějakým názorem, tak 6 GB (Ubuntu), 29 GB (Xp a související programy) a zbytek na dokumenty. Může být nebo je lepší kombinace. Ubuntu tak chci, abych nezakrněl na XP a naučil se i něco jiného a na případný nový NB si je rovnou pořídil a už věděl, jak na to. O.

juntas1

• Návštěvník
Re: kolik místa na disku na ubuntu a xp
« Odpověď #1 kdy: 29 Října 2009, 14:44:24 »
Je otázkou, jaký sw budeš na Windows používat. Ale běžně by ti 30 GB mělo stačit nádherně. U Ubuntu by jsi teda hodil 6 GB jako / a zbytek předpokládám /home? nebo /home dělat nebudeš a necháš si ntfs oddíl?

edit: srry, ještě jsem zapomněl na swap. Jinak 6 GB by v podstatě mělo stačit. Raději bych ale dal alespoň 10 GB a předešel tak problémům s nedostatkem místa v budoucnu
« Poslední změna: 29 Října 2009, 14:47:43 od juntas1 »

Kedrigern

« Odpověď #2 kdy: 29 Října 2009, 16:05:22 »
Pokud si Ubuntu zkoušíš, tak bude relativně nenažrané a dal bych mu 12gb (vlastní zkušenost, ze začátku jsem tahal každou blbost, co jsem našel v repozitářích). Dnes nechápu, jak někdo může mít Ubuntu větší než 3-4Gb :-).

Jde o to, co chceš za programy... Na XP ti teoreticky taky stačí jen trocha. 80gb je víc jak dost, ale samozřejmě, jakmile tam začneš házet filmy, tak se bude plknit :).

origenes

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 29 Října 2009, 16:48:37 »
mým problémem jsou spíše MP3 a fotky. Díky za názory. Udělám tomu nějaký průnik.

Kedrigern

« Odpověď #4 kdy: 29 Října 2009, 18:33:18 »
No a budeš mít nějaký společný disk (oddíl?). Mohl bys udělat 10Gb Ubuntu, 20Gb XP, 50 společné...

Odhadem jak moc programů?

Jak moc fotek :) Chce to nějak odhadnout ty čísla.

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 29 Října 2009, 18:41:17 »
Ideaální by bylo sehnat za nějakou stovku 40 GB HDD na systémy a tu 80 si nechat na data

origenes

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 30 Října 2009, 09:33:55 »
k mému nb nemá smysl dokupovat další disk, protože už je za zenitem (maximálně tak externí). Co se týká programů, tak klasika - exel, word, něco na úpravu fotek, přehrávání videa a hudby a vzhledem k tomu, že tam bude i XP, tak i firewall, antivir a antispy. Co se týká fotek, tak mám asi 7GB pracovních fotek, které potřebuji mít na disku a ne je tahat z DVD (to číslo se ještě zvýší).

juntas1

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 30 Října 2009, 10:26:00 »
To už si pořeš podle svých potřeb  ;) Každopádně jak říká Kedrigern, zpočátku asi budeš testovat různý aplikace, takže okolo těch 10 - 12 GB pro Ubuntu bych si bez váhání rezervoval. 

Kedrigern

« Odpověď #8 kdy: 30 Října 2009, 11:15:57 »
No u těch aplikací jde třeba o to, že když každý potřebuje photoshop namísto gimpu (či něčeho ještě jednodušího) na ZMENŠENÍ fotky, tak ty XP boptnají, ale já míval XPčka asi na 5Gb (bez dat) a bylo to v pohodě. Stejně tak Nero je ohromný oproti jiným...

Ale kolik ti zabíraj XP asi víš.

Jak rozdělíš partyšny, víš? Ještě je otázka, co použít jako společný prostor ext3, fat, ntfs? A to ti řeknu, že nevím - sám to vždycky řeším u flashky...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.