Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace 9.10 nevidím disk  (Přečteno 6142 krát)

Kaufman

• Návštěvník
Instalace 9.10 nevidím disk
« kdy: 01 Listopadu 2009, 19:36:02 »
Dobrý den,
mám menší problém s instalací Ubuntu 9.10(jde o čistou instalaci). CD nabootuji, rozjedu instalaci, ale při rozdělování disku nevidím,žádné zařízení(disk),tudíž není co rozdělovat. Již jsem zkoušel CD na jiném počítači(bez problému),také jsem testoval CD proti chybám taky nic. Na počítači mám také nainstalovaný WIN XP SP3. V BIOSU disk vidím!
Instaluji to na stolní počítač: MB ASUS M4N82 DELUX,CPU AMD ATHLON X3 720,Grafika NVIDIA 9600GT, DISK WD 640caviar.
Děkuji za každou radu. :) :)

rudas

• Návštěvník
Re: Instalace 9.10 nevidím disk
« Odpověď #1 kdy: 01 Listopadu 2009, 19:39:45 »
když pustíš Live Ubuntu a tam pak pustíš Terminál a zadáš
Kód: [Vybrat]
sudo fdisk -lnajde ti to ten disk?
Předem se omlouvám za vám způsobené újmy či problémy v mých příspěvcích, ať už šlo o vulgarismy nebo chyby v pravopisu. THX
PC a Notebook Ubuntu 10.04 a Wir XP (zbytek rodiny a škola a sem tam nějaká gameska)

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 01 Listopadu 2009, 20:02:59 »
Prohledej BIOS, jestli tam není možnost změnit režim SATA řadiče, už se to řešilo u JJ.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

spoison

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Listopadu 2009, 23:48:47 »
Mám ten samý problém.
Chtěl jsem si z cd nainstalovat novou verzi ubuntu 9.10 a čekalo mě nemilé překvapení. Můj HDD nebyl rozpoznán a to i přes to, že když instalátor vyhledává dostupné disky, můj HDD se hlasitě ozve. Stejně tak i v případě spuštění live verze jsem při zadání fdisk -l disk bez problému HDD ve výpisu našel a mohl ho rozdělovat dostupnými prostředky ze systémové nabídky.

Chvíli jsem tedy zkoušel jak to vyřešit, hledal v českých i zahraničních fórech a nakonec zvolil jednodušší strategii. Znovu jsem nainstaloval ubuntu 9.4 a dal upgradovat na 9.10. Nebude to hádám ono, ale uvidím. Třeba se cannonical nakonec rozhodne znovu obnovit podporu starších počítačů a odstraní problémy s RAID poli.

Škoda této nepříjemnosti.

kalfar

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 02 Listopadu 2009, 00:49:31 »
Mám ten samý problém.
Chtěl jsem si z cd nainstalovat novou verzi ubuntu 9.10 a čekalo mě nemilé překvapení. Můj HDD nebyl rozpoznán a to i přes to, že když instalátor vyhledává dostupné disky, můj HDD se hlasitě ozve. Stejně tak i v případě spuštění live verze jsem při zadání fdisk -l disk bez problému HDD ve výpisu našel a mohl ho rozdělovat dostupnými prostředky ze systémové nabídky.

Chvíli jsem tedy zkoušel jak to vyřešit, hledal v českých i zahraničních fórech a nakonec zvolil jednodušší strategii. Znovu jsem nainstaloval ubuntu 9.4 a dal upgradovat na 9.10. Nebude to hádám ono, ale uvidím. Třeba se cannonical nakonec rozhodne znovu obnovit podporu starších počítačů a odstraní problémy s RAID poli.

Škoda této nepříjemnosti.

Něměl by jsi se takhle navážet do Cannonicalu, když nevíš o čem mluvíš. Podpora HW je záležitost jádra a z něj nic neubývá, jen přibývá a mění se. Takže staré počítače rozhodně podporovány jsou i v novém Ubuntu. Pokud ty s nimi máš nějaké problémy, hledej nejdřív problém u tebe, za 99% problémů může uživatel, a ten zbytek je potřeba nahlásit.

A pro RAID pole platí víceméně to samé.
Ubuntu jsem nainstaloval v úterý,ve středu jsem si přečetl tyhle stránky,čtvrtek byl dnem doinstalací programů a dnes jsmem se utvrdil,že tu Vistu jsem kupoval draze a zbytečně. >:(

spoison

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 02 Listopadu 2009, 08:31:58 »
Podívej se, linux a ubuntu už používám kolem 10 let. Myslím si že o něm i něco za tu dobu vím. Dokonce i přispívám svou troškou tím, že dělám překlady.

Jak už jsem psal, doposud jsem neměl tento problém  při instalaci nikdy. Disk to vždycky našlo bez problému. Tzn. museli provést v nové verzi takové změny, které nevhodně ovlivnili poměrně dost důležitý proces instalace (když to nenajde disk, není kam instalovat ;)

Do canonicallu se nenaváží, jejich práce si vážím, ale jen upozorňuji a myslím, že jsem pro lidi co mají stejný problém jako jsem měl já, jsem našel schůdnou variantu jak tento problém obejít. Ne každý kdo tu hledá pomoc je totiž takový odborník, aby se hrabal v biosu apod. nebo má chuť a čas procházet návody v diskuzi, které platili pro předchozí verzi a v nové už fungovat nemusí (nebylo by to nic neobvyklého, že :)

A rada pro tebe, když chceš radit, raď, ale nechovej se u toho jako vztahovačná ženská. Hlavně se neuraž :D

spoison

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 02 Listopadu 2009, 22:16:42 »
Řešení problému tošku více sofistikovanou cestou:

1. Spusťe live cd
2. Po nastartování distribuce si otevřte terminál a napište:

sudo apt-get remove dmraid     potvrďte co potvrdit chce
3. Spustěte instalaci
4. Mělo by to disky najít.

Pokud ne, chce se to mrknout v lsmod na to, jestli se tam ještě zuby nechty nějaký dm_něco neběží a zrušit.

V případě nouze dejte vědět, dopíšu jak na to.

Kaufman

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Listopadu 2009, 07:24:47 »
Vyřešeno, díky už to jede!

Vozka

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 09 Listopadu 2009, 19:47:22 »
Mám stejný problém, mám disk Western Digital WDC1200JB a gparted i instalace ho vidí jako prázdný. Raid nevedu, v biosu jsem možnost změnit režim SATA řadiče nenašel (ale možná jen nehledám dost, nejsem v této problematice příliš vzdělán - mohl by někdo prosím upřesnit o co se jedná?). Fdisk všechny oddíly vidí, zobrazí se v menu "Místa" a namountují se, zkoušel jsem podle nějakých tipů na en wiki všechny oddíly naformátovat nástrojem ve windows (mám dualboot s Win XP), ale nepomohlo to.
Předem děkuji za rady

Kaufman

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 09 Listopadu 2009, 19:56:00 »

1. Spusťe live cd

sudo apt-get remove dmraid     potvrďte co potvrdit chce
3. Spustěte instalaci

Pokud ne, chce se to mrknout v lsmod na to, jestli se tam ještě zuby nechty nějaký dm_něco neběží a zrušit.

Já provedl co napsal tady kolega, ikdyž raid nevedu také. Mě to pomohlo, jsem začátečník v oblasti ubuntu a linuxu všeobecně, takže nějakou dlaší radu nevím :)

Vozka

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 09 Listopadu 2009, 20:07:16 »
Taktéž jsem zkoušel, bohužel nepomohlo :(

Sentinel65

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 20 Listopadu 2009, 10:22:39 »
Tak ja mel stejny problem, SATA disk pri instalaci verze 9.10 ve 4. kroku nic nevidel ... pri spusteni Live CD a pri praci s GParted se s timto diskem dalo jakkoli pracovat, tj. rusit,pridavat, formatovat partitiony ....

Tento prikaz jsem neznal  "sudo apt-get remove dmraid", skoda, mohl jsem to zkusit ... jelikoz jsem se s tim trapil asi tri dny, zvolil jsem pak cestu zdlouhavejsi, ale proslo to... nainstaloval jsem nejdrive verzi 9.04 (a tady pozor ! na ten samej SATA disk sla instalace naprosto bezproblemove, vcetne rucniho rozdeleni disku). Verzi 9.04 jsem pak s mensimi problemky zaktualizoval na verzi 9.10. Takze mam pocit, ze v tom novm instalatoru nejaka mala chybka s instalaci na SATA disk asi bude, i kdyz tento problem se patrne na vsech SATA neprojevuje, protoze bracha verzi 9.10 na pocitac se SATA diskem nainstaloval bez tohoto problemu.

tobr

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 20 Listopadu 2009, 15:01:01 »
Já měl stejný problém. Dualboot XP + Ubuntu. S každou verzí ubuntu dělám novou čistou instalaci. Někdy od 6.10 dvakrát ročně bez problému až po 9.04. Alfa verze, beta verze a nakonec i ostrá verze 9.10 a ne a ne se nainstalovat. Prý prázdná partition table při instalaci.
Ani alternate CD ani klasický instalák nefungoval (manuální dělení). V LiveCD byly partitions vidět jen některými programy. Ale GParted mezi nima nebyl, ten ukazoval prázdný disk, přestože na něm bylo asi 10 partic s funkčními XP a tehdy už nefunkční 9.04.
Pak jsem v zoufalství odstranil primární oddíl typu EXT4, na kterém předtím byl root+GRUB ubuntu 9.04 a ejhle, všechno chodilo jak má. Od té doby jsem na tomtéž PC instaloval ubuntu ještě 3x (abych skončil u Kubuntu) a vždycky bez problému.
U mne žádná změna v BIOSU nebo konfiguraci HW. Prostě odmazání NEPOSLUŠNÉ partice a bylo. Rozhodně někde nějáká chybka je, protože těch postů s problémem prázdné partition table při instalaci je hodně.
If you can't learn to do something well, learn to enjoy doing it poorly.
Ubuntu 10.04 32bit, Athlon II X4 635, M3N78-VM (nVidia 8200), 2x2GB, SATA WD640AAKS, TV Genius Video Wonder III

chury721

• Návštěvník
    • chury721.cz
« Odpověď #13 kdy: 12 Května 2011, 21:15:16 »

1. Spusťe live cd

sudo apt-get remove dmraid     potvrďte co potvrdit chce
3. Spustěte instalaci

Tato metoda funguje i na Kubuntu ;)
Používané distribuce:
NB: Mint 11
PC: Kubuntu 10.10 Server1: Ubuntu Server 10.04.1 Registered #509348

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.