Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rozmazaný font qt aplikací  (Přečteno 3810 krát)

smitlik

• Návštěvník
Rozmazaný font qt aplikací
« kdy: 03 Listopadu 2009, 00:47:49 »
Ahoj, už dlouhou dobu mě v Ubuntu štve rozmazanost fontů v qt aplikacích (Opera, Skype, Vlc, Kompozer, ...).
Dokonce jsem kvůli tomu opustil Operu a používám Chrome či Firefox. Podívejte se sami:

http://smitlik.wz.cz/qt_gtk_ostrost.png
Levá půlka: qt aplikace (Opera, VLC) - rozmazané fonty, barevné aberace, nepříjemně se čte, bolí z toho oči
Pravá půlka: gtk aplikace (Chrome) - v pořádku, příjemné vzdušné písmo

Vyniká to hlavně při menších rozlišeních LCD, tam se qt fakt nedá používat (avšak máte-li jemný monitor, možná vám obě strany mohou připadat v pořádku).

Pro požadovanou lepší čitelnost gtk jsem v "Systém -> Volby -> Vzhled -> Písma" nastavil Monochromatické vykreslování.
Bohužel, pro qt jsem však v "Systém -> Volby -> QT 4 nastavení" ani nikde jinde nenašel možnost toto monochromatické vykreslování nastavit:
http://smitlik.wz.cz/qt4_nastaveni.png
Zkoušel jsem laborovat i přes ~/.config/Trolltech.conf , ale bez úspěchu nebo nevím jak.

Pozn: Přešel jsem na font Tahoma, s nímž se to zdá aspoň trošku snesitelné.

A prosím, nepřesvědčujte mne a nehádejte se se mnou - pro můj monitor a moje oči je opravdu jediná dobrá volba vypnout všelijaká vyhlazování. Uznávám, že ty hnědé nadpisy na Rootu prozměnu vypadají lépe vyhlazené, ale mě jde především o drobný text v odstavci, kde je situace opačná.

Dík za každou radu.
« Poslední změna: 03 Listopadu 2009, 01:01:33 od smitlik »

xsigik

• Návštěvník
Re: Rozmazaný font qt aplikací
« Odpověď #1 kdy: 05 Listopadu 2009, 01:06:30 »
Ahoj,
naprosto tě chápu, taky jedu na Tahomě a vypnutym vyhlazování - přijde mi to na mym LCD nejlepší.
Nevím jestli ti to pomůže s Qt aplikacema, ale zkus příkaz
Kód: [Vybrat]
sudo dpkg-reconfigure fontconfiga pak restartovat Xka... mam dojem že mi to pomohlo při úpravách nastavení fontů - vymazala se cache a písmo se opravilo.

smitlik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Listopadu 2009, 23:47:39 »
Bohužel tohle nepomohlo. On vlastně ani není důvod vymazat cache, protože ani nebylo kde co nastavit - nastavovací nástroj pro vyhlazování qt jsem prostě nikde nenašel. Please help!

(napadlo mě, nainstalovat si celé kompletní KDE i s kcontrol a třeba by se tam pak nastavovátko našlo, ale přijde mi to jako masochismus. Bojím se, že si přeplácám a zpomalím systém, když nainstaluji KDE vedle Gnome ... co myslíte?)

Valda

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Prosince 2009, 10:13:58 »
Ahoj,
myslím, že ti může pomoct fontconfig. Stačí když ve svém home adresáři vytvoříš soubor ".fonts.conf"
a do něj vložíš následující kód:

Kód: [Vybrat]
<?xml version="1.0"?>
<!DOCTYPE fontconfig SYSTEM "fonts.dtd">
<fontconfig>
 <match target="font" >
  <edit mode="assign" name="antialias" >
   <bool>false</bool>
  </edit>
 </match>
 <match target="font" >
  <edit mode="assign" name="rgba" >
   <const>none</const>
  </edit>
 </match>
 <match target="font" >
  <edit mode="assign" name="hinting" >
   <bool>true</bool>
  </edit>
 </match>
 <match target="font" >
  <edit mode="assign" name="autohint" >
   <bool>false</bool>
  </edit>
 </match>
 <match target="font" >
  <edit mode="assign" name="hintstyle" >
   <const>hintfull</const>
  </edit>
 </match>
</fontconfig>

Antialias je false, to znamená, že písmo se nebude vyhlazovat. Zkoušel jsem to v Opeře a ve VLC a funguje to.
Původně jsem řešil problém s novým Firefoxem 3.5.5, který vyhlazoval písmo až příliš.
Viz: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,40641.msg300711.html#msg300711

Snad ti to pomůže,
zdraví Valda.

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #4 kdy: 12 Prosince 2009, 05:34:45 »
Bohužel to má nežádoucí vedlejší účinek.

Po úpravě přestane být vyhlazené písmo titulků v Totemu.

Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

jenda93

• Stálý člen
  • **
  • software engineer
« Odpověď #5 kdy: 13 Prosince 2009, 07:52:41 »
Titulky v Totemu po provedene uprave od Valdy jsou kostrbate a vypadaji nejak takto:

Před úpravou vypadaly mnohem lépe:

Závěr:
Úpravou od Valdy se vyřeší problém Firefoxu, ale objeví se jiný. 
Hlavním úkolem vývojářů je chválit nový software

mara.t

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 07 Ledna 2010, 21:37:52 »
Dobrý den kluci. už potřetí dávám linuxu šanci. Tentokráte s ubuntu 9.10. Kamarád mi ho nainstaloval k obrazu mému. bohužel co s rozmazaným písmem nevěděl (ani kde sehnat winamp či total commander). Po přečtení této diskuze bych jen poprosil o dvě věci. Kde sehnat "chrome" když skusím vyhledat tam mi tento browser v balíčcích nenajde. a kde a jak stáhnu písmo tahoma?? Děkuji.

Rybajz

• Návštěvník
    • Tvorba webových stránek
« Odpověď #7 kdy: 07 Ledna 2010, 21:53:50 »
Chrome stáhneš na této adrese http://www.google.cz/chrome/eula.html. Tahoma by měla být dostupná v balíku ttf-mscorefonts-installer, který nainstaluješ přes Synaptic
Sony VAIO, Intel i3 330, 4GB DDR3, 320GB, ATI Radeon HD5470, OS: W7-64bit + Ubuntu 12.04 - 64bit

mara.t

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 07 Ledna 2010, 22:10:16 »
Díky moc za to Chrome. V něm to vypadá o dost lépe. To písmo mi ale dělá problémy. synaptic mi ukazuje že ten balíček "ttf-mscorefonts-installer" již nainstalovaný mám. V "system-preference-appearence: se všek při pokusu o změna písma z Sans, Tahoma neobjevuje v nabídce...:(
Dík za nápady..

« Poslední změna: 07 Ledna 2010, 22:41:59 od mara.t »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.