Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 9.10 a Catalyst 9.10 bez obrazu.  (Přečteno 1718 krát)

Marook

• Návštěvník
Ubuntu 9.10 a Catalyst 9.10 bez obrazu.
« kdy: 04 Listopadu 2009, 18:15:25 »
Dobrý den zastánci svobodného systému,

Řeším velký problém. Po povýšení na na Karmic Koalu jsem se chtěl pustit do hry World of Goo. Bohužel se hra kousala. Tak jsem otestoval grafiku, a  akcelerace nebyla zapnuta. Proto jsem pátral na wiki, a dozvěděl se, že ATI má pro Koalu připravené ovladače -> Catalyst 9.10.
Stáhl jsem a pustil instalátor (předtím jsem si zálohoval /etc/X11/xorg.conf). Instalátor se choval že vše našel a vše instaluje.
Bohužel však po restartu najede jen bílé logo, a hnědé už se nezobrazí, protože monitor nedostavá signál, a proto se uspí.

Muj jedinný pokus o obnovu: přes live CD jsem nazpět přepsal /etc/X11/xorg.conf -> NIC. Pořád to samé.

Myslím si ale, že systém naběhne, pouze se nezobrazuje na monitoru.

Napadá Vás něco?

Děkuju s pozdravem Marook

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Ubuntu 9.10 a Catalyst 9.10 bez obrazu.
« Odpověď #1 kdy: 04 Listopadu 2009, 20:39:52 »
Jestli system jede se da zjistit prepnutim do textove konzole: Ctrl+Alt+F1
Pokud se to povede, da se prihlasit a pripadne opravit skody (neni nutne LiveCD).
Bila obrazovka by mohla poukazovat na problem s compizem, ten se doporucuje pred instalaci ATI nesvobodneho driveru vypnout.
Jinak na wiki je doporuceny zpusob instalace vytvorenim *.deb balicku a jejich instalaci... http://wiki.ubuntu.cz/Instalace%20nesvobodn%C3%BDch%20ovlada%C4%8D%C5%AF%20ATI%20%28fglrx%29
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Marook

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 08 Listopadu 2009, 20:21:14 »
Jak jsem napsal. Monitor nedostává signál z grafiky. Ovladače ke grafice jsou snad ve všech konzolích stejné ( u mne nefunkčí).
Nepsal jsem o bílé obrazovce, ale o bílém logu při startu systému. Samozřejmě že před instalací čehokoliv do Ubuntu si vše přečtu, a
podle toho také instaloval. Compiz byl off. Moje otázka je jak z toho ven (nebo zpět) ? Dají se nahradit nějaké soubory aby se drivery grafiky chovali univerzálně a tak se to dalo opravit? Nějaké východisko?
Přece podle postupu na wiki nepadne system, ne?

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 08 Listopadu 2009, 21:52:58 »
sorry, spletl jsem si bile logo a bilou obrazovku - takze o tom uz nic...
textova konzole je nezavisla na ovladaci - pokud je Ctrl+Alt+F1nefunkcni, verim tomu, ze system nejede.
Podari se nabootovat do recovery mode? pokud jo, pak je potreba odstranit ten ATI ovladac.

Marook

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2009, 22:45:00 »
Ano to se podari, ale přes prikazy sem trochu lama.
S radostí tam vše přepíšu. Jo, a přepsal jsem ten xorg na původní soubor, ale to asi nevadí....
To že system jede soudím podle chrčícího hdd. Klasický chrčení...

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 09 Listopadu 2009, 06:13:28 »
Odinstalace zavisi na zpusobu instalace. Pokud se instalovalo tzv. "ubuntu" metodou, tedy pres *.deb, tak
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get purge xorg-driver-fglrxale pravdepodobne budes potrebovat toto
cd /usr/share/ati
sudo sh ./fglrx-uninstall.sh
a pak zkontrolovat, jestli je spravny xorg.conf.

Jeste me napadlo zkusit po Ctrl+Alt+F1 zapnout monitor, jestli se nechyti.

Marook

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 09 Listopadu 2009, 13:06:01 »
Ctrl+Alt+F1 se nechytá, prostě nejde signál.

Jinak hlásím úspěch. Už jsem v Ubuntu a pomohl druhý příkaz. Děkuji, jsem zase o něco chytřejší.
Jak je možné že teď jde všechno tak jak má? Mám grafiku ATI Radeon 9600 a na starším ubuntu 9.04 jsem naměřil na glxgears neco kolem 850 a teď je tam 11400. No rači už na nic šahat nebudu. :)

Děkuji za pomoc !!!

Marook

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 09 Listopadu 2009, 16:12:52 »
Takže radost byla předčasná.

Při testu mám opět 335 frames. Jak to že jednou to jede, a zapnu to podruhé a už to nefunguje?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #8 kdy: 09 Listopadu 2009, 16:59:47 »
1) fglrx ovladač (jakékoli verze) ti na Jaunty ani na Keramicu nepojede - prostě už nepodporuje tvojí gr. kartu
2) musíš používat svobodný ovladač (měl by být aktivní ihned po instalaci). Pro jistotu:
sudo apt-get install xorg-driver-atiči
sudo apt-get install xorg-driver-radeon3) Keramic již nepotřebuje xorg.conf - pokud do něj něco napíšeš, bude to brát v potaz, když xorg.conf smázneš, tak by měl autodetekovat nastavení sám xserver. Pokud ho chceš zanechat, tak do místa, kde bylo Driver "fglrx" napiš Driver "ati" či Driver "radeon".
4) Počet fps v glxgears je závislí na strašně moc věcech. Namátkou na velikosti okna s točícími se kolesy, na zaplém/vyplém compizu, atd.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Marook

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 09 Listopadu 2009, 17:32:58 »
ty ovladače tam mám, ale na chvilku mi ta grafika jela 30x rycheji než teď....
nechápu jak to? i world of goo jelo jak po másle, a teď bych na tu ikonu radši neměl mačkat.
ovladače jsou, a ve výpisu to kartu taky pozná :
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AR [Radeon 9600]
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 AR [Radeon 9600] (Secondary)

ale nic nejde tak jak má, vše pomalé. To už na 9.04 to bylo několikrát rychlejší....

Opravdu není řešení ?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.