Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vytvoření oddílu na novém disku s čistou instalací Ubuntu 9.04  (Přečteno 2035 krát)

overgrounder

• Návštěvník
Zdravím všechny,
 po delším testování Ubuntu vedle woken jsem se rozhodl definitivně přejít na linux. Udělal jsem si zálohu na externí disk a naisntalil čisté Ubuntu na celý disk, tzn., že jsem ho nechal zformátovat při instalaci. Mám tedy nyní jeden oddíl:

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1       18706   150255913+  83  Linux
/dev/sda2           18707       19457     6032407+   5  Extended
/dev/sda5           18707       19457     6032376   82  Linux swap / Solaris
ubuntu@ubuntu:~$

1) Nyní bych nechtěl nic pokazit, pročítal jsem zdejší diskusi, ale nemám tu správnou jistotu. Chtěl bych na mém disku vyvořit nový oddíl, zkoušel jsem z LiveCD přes GParted, ale nenabízí mi to volbu vytvoření nového oddílu. Tady nevím, jak dál.
2) Na tento oddíl bych chtě přesunout domovské adresáře z instalace, tak, abych je mohl používat i v případě instalace jiné verze systému (když nebudu chtít klasicky aktualizovat)

Našla by se zde nějaká dobrá duše, která by naprostému začátečníku v Ubuntu poradila kroka za krokem, co má udělat? Díky všem a přeji hezký den. Michal

overgrounder

• Návštěvník
Re: Vytvoření oddílu na novém disku s čistou instalací Ubuntu 9.04
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopadu 2009, 12:03:41 »
Tak na první část si odpovím sám. Kdyby se tu objevil někdo takový, jako já. Vy ostatní se nesmějte :-)
V Gparted se musí nejdříve zmenšit - volba Resize/move stávající oddíl, na kterém je instalace a spousta volného místa. Celý průbeh chvíli trvá, na 160GB disku cca 10 min. Pak se naformátuje ext2 nově uvolněné místo. To je vše.

K upřesnění druhé otázky, jde mi o to, abych při každé nové instalaci systému nemusel tahat home tam a zpátky, jestli to prostě může fungovat na druhém oddílu, kde není instalace a který tedy po nové čisté instalaci systému zůstane.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2009, 12:23:37 »
Teoreticky by pri instalacii malo stacit ten oddiel pripajat ako /home/tvoje_meno ovsem je otazka ako to bude vyzerat pri prevadzke, lebo napriklad po instalacii a spusteni dalsieho gnome ti to bude davat ponuku na vypnutie appletov ktore nemaju odkazy. To su tie ktore si sam doinstalujes v prvom gnome. Ak ich das vypnut vypnu sa aj v tom prvom gnome kde si ich instaloval.

Ovsem osobne som to neskusal tak nech ti to potvrdi aj niekto kto to takto ma rozbehane.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 07 Listopadu 2009, 16:07:44 »
uff...
Chvili mi trvalo, nez jsem (snad) pochopil, o co vlastne v druhe otazce slo. Myslim, ze Ti jde o doporucovane rozdeleni disku se samostatnym oddilem pro /home (radeji ne /home/tvoje_meno - jak radi Tibor, pokud bude v systemu vice uzivatelu). Urcite tady na foru bude vice (a podrobnejsich) navodu jak se toho dobrat, takze jen v kratkosti:
1) zkopirovat cely domovsky adresar na novy oddil
2) upravit /etc/fstab tak, aby se novy oddil pripojoval do /home
3) kdyz po restartu bude vse fungovat, muze se po nabootovani z LiveCD smazat obsah /home na sda1
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

overgrounder

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2009, 18:30:52 »
uff...
Chvili mi trvalo, nez jsem (snad) pochopil, o co vlastne v druhe otazce slo. Myslim, ze Ti jde o doporucovane rozdeleni disku se samostatnym oddilem pro /home (radeji ne /home/tvoje_meno - jak radi Tibor, pokud bude v systemu vice uzivatelu). Urcite tady na foru bude vice (a podrobnejsich) navodu jak se toho dobrat, takze jen v kratkosti:
1) zkopirovat cely domovsky adresar na novy oddil
2) upravit /etc/fstab tak, aby se novy oddil pripojoval do /home
3) kdyz po restartu bude vse fungovat, muze se po nabootovani z LiveCD smazat obsah /home na sda1

Ano, přesně o to mi jde. Návod na tuto změnu jsem již nekdě našel, takže znovu pohledám. Nyní ale řeším to, aby se mi automaticky připojoval ten nový oddíl po startu systému. Když jsem s tím ještě laboroval na woknech, disky NTFS se mi podařilo automaticky nastavit jako připojené po startu, ale s tímhle novým oddílem nevím. V návodech jsem se dočetl, že když nebudu ručně odpojovat připojené disky, tak mi je po čase už Ubuntu nepřiojí. Týká se to tedy i této otázky? Prostě nemohu pochopit, proč to není nastavené automaticky. Jakmiel dosáhnu této změny a nebudu muset mít strach, že mi Ubuntu disk nepřipojí, přesunu to /home a udělám úpravu v etc/fstab. Poradíte ještě někdo???
Díky všem....

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 08 Listopadu 2009, 22:10:29 »
Nevim, v jakych navodech jsi cetl o rucnim odpojovani, ale netykalo se to nahodou externich disku pripojenych pres USB? Tam hrozi ztrata dat nebo poskozeni disku, pokud se usb konektor vytahne bez softwaroveho odpojeni.
S pripojovanim logickeho oddilu interniho disku by nemel byt zadny problem. Bude-li zaznam ve fstab, tak se automaticky po startu pripoji.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.