Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Kubuntu - problém se spuštěním adepta  (Přečteno 2267 krát)

MIBRT

• Návštěvník
    • MIBRT.net
Kubuntu - problém se spuštěním adepta
« kdy: 26 Října 2006, 04:40:14 »
Zdravím,

už dva dny googlím jako blázen, projíždím fora a hledam odpoved na můj problém. Jsem začátečníkem, co se linuxu týče, proto používám na instalace převážně adept. Nyní mi ale před spuštěním vyzkočí error:

You will not be able to change your system settings in any way (install, remove or upgrade software), because another process is using the packaging system database (probably some other Adept application or apt-get or aptitude). Please close the other application before using this one.

Vím co znamená, ale netuším jak tomu předejít. Po resetu x - serveru i celeho pc je problem porad, nemuze bezet adept (nebo se pletu?). Poprvé se adept nespustí, podruhé hodí tuto hlášku, jak kdy. Ve výsledku se sice spustí po odklepnutí chyby, ale bez stěžejní funkce - instalování :)

Díval jsem se i na ps -A -F jestli tam neni, zabil jsem dve ulohy, ktere mely v nazvu adept, lec taky nepomohlo. Nejsem zrovna zbehly uzivatel linuxu, tak netusim, ktera jina uloha by mohla pouzivat balickovaci system a nevim v cem je problem.

Predem moc dekuji.
Jak se pozná, že je na pc nainstalován windows? Špinavé reset tlačítko.

Pavelp

• Host
« Odpověď #1 kdy: 26 Října 2006, 06:52:49 »
No, nektera to jeste asi bude, nebo / velmi vzacne / mohle nekde zustat nejaky stary lock soubor a podobne. Nevim detailne, jak to apt smouli se zamky, takze moc neporadim. Skutecne to nesmi byt vickrat spustene, je potreba to najit.
PP.

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
« Odpověď #2 kdy: 26 Října 2006, 09:35:31 »
I já s tím měl problémy zkuste příkaz : sudo dpkg --configure -a  Mě to pomohlo.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #3 kdy: 26 Října 2006, 09:37:32 »
Citace: MIBRT
Poprvé se adept nespustí, podruhé hodí tuto hlášku, jak kdy. Ve výsledku se sice spustí po odklepnutí chyby...
A nemohl by být zakopaný psík tady? Mohl se spustit 2x, proto ty problémy. Představím si i situaci, spouští-li se adept krátce po startu systému, že si právě kontroluje aktualizace adept_notifier (ten je i v seznamu běžících procesů). Zkusil bych po nabootování chvíli počkat a pak spustit adepta. Popř. zkusit apt-get z příkazové řádky, alespoň zjistíš, zda nejde jen o chybu v adeptu. Pak by pomohla pravděpodobně aktualizace systému (taky z příkazové řádky):
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get update
sudo apt-get upgrade

MIBRT

• Návštěvník
    • MIBRT.net
« Odpověď #4 kdy: 26 Října 2006, 15:37:07 »
Díky moc všem, problém se i přes to nepodařilo vyřešit, vyměnil jsem nestabilní adept za synaptic.
Jak se pozná, že je na pc nainstalován windows? Špinavé reset tlačítko.

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 28 Října 2006, 21:37:16 »
Mě se občas stává, že se adept spustí, ale nenaběhne GUI, tak ho spustím podruhé, to už GUI naběhne, ale s tím, že nejde nic měnit, jelikož tím pádem běží adept dvakrát. Pak mi nezbyde než toho druhého přes GUI zavřít a prvního killnout. Při opakovaném spuštění adept naběhne i s GUI a plně funkční. Dělá to nahodile, na nějakou souvislost s něčím dalším jsem nepřišel.
Dále se mi občas stává, že adept nenaběhne vůbec, ani na pozadí bez GUI. Někdy mi nenaběhne ani napodruhé ani napotřetí. Ale stačí třeba spustit a vypnout synaptic nebo apt (v konzoli), no a pak adept naběhne hned napoprvé.
Někde jsem četl, že je zde souvislost s kdesu. Rozhodně to jsou nějaké bugy a už trvají dlouho.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Pavelp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 28 Října 2006, 21:51:19 »
K prvni casti prispevku - presne to same ze zacatku pouzivani U. Ted uz ne delsi dobu, ale nepouzivam adp. casto.

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 28 Října 2006, 23:23:37 »
Ještě jsem zapomněl zmínit, že v tom prvním případě, jak adept naběhne bez GUI na pozadí, tak se někdy vůbec nezeptá na heslo (možná vždy - si už nepamatuji). Zřejmě je skutečně nějaký problém mezi adeptem a kdesu. Popsané je to také na http://kubuntuforums.net/forums/index.php?topic=7141.0
Ale neděje se to tak často, odhaduji tak nejvýš na 10% spuštění.

Hledal jsem dále: a byl popsán konflikt mezi sudo a kdesu s tím, že problém byl odstraněn v KDE 3.5.5 https://launchpad.net/distros/ubuntu/+source/meta-kde/+bug/27075 (to má KDE zdůrazněno i v changelogu, ale nenapadla mne souvislost). Takže v KDE 3.5.5 by už adept měl nabíhat snad bez problémů. Uvidíme.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.