Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém s grafickou kartou při instalaci  (Přečteno 2173 krát)

Pavlina

• Návštěvník
problém s grafickou kartou při instalaci
« kdy: 07 Listopadu 2009, 19:00:00 »
Přeji krásný den, mám problém s instalací novéhu ubuntu 9.10. Ubuntu používám od verze 7.10 a vždycyk jsem jej musela instalovat v záchranném grafickém režimu, protože pokud jsem instalaci a nebo live cd spustila normálně, tak se mi po naběhnutí grafiky na monitoru objevilo "input not supported". Takže jsem instalaci prováděla v záchranném režimu a poté jsem nainstalovala ovladače na grafické karty od Nvidie. Problém nastal až teď u Ubuntu 9.10, jakmile spustím systém z live cd a nebo začnu provádět instalaci v záchranném režimu, na obrazovce mi po chvíli naskočí pouze příkazová řáska a obraz začne blikat. Nevím co s tím, ať jsem zkoušela cokoliv, nic nepomohlo. Konfigurace počítače je AMD64 3200+, 2 GB RAM, Geforce 6600 GT 128MB. Včera jsem zkusila stáhnout OpenSUSE 11.1. a i v této distribuci se objevovaly podobné problémy, když mi systém naběhl z live cd, grafika na monitoru byla úplně rozpadlá. Budu moc ráda, když mi někdo poradíte.

libcha

• Aktivní člen
  • *
Re: problém s grafickou kartou při instalaci
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopadu 2009, 21:16:52 »
snad jen instalovat z alternate cd.
z normálního grafického režimu to opravdu nejde ? to je divné....

Pavlina

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2009, 21:42:58 »
jenže já mám strach, že když to z alternate cd nainstaluji a poprvé nabootuji, tak mi tam skočí opět jenom ta příkazová řádka a obraz mi bude blikat. a já ubuntu přes příkazovou řádku ovládat neumím, abych si tam nainstalovala ovladače od nvidie. Nevím, je to celé nějaké divné

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #3 kdy: 08 Listopadu 2009, 13:43:47 »
Není ten monitor náhodou LCD?
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

sabraq

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2009, 14:18:13 »
Kód: [Vybrat]
http://wiki.ubuntu.cz/Bootovac%C3%AD%20parametry
Podívej si do Základní bootovací parametry - Parametry jádra, parametr vga=xxx

Pavlina

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Listopadu 2009, 15:55:29 »
Ano, jedná se o LCD monitor Acer AL1916. Co se těch parametrů jádra týče, tak jsem zkoušela zadat vga=769, což odpovídá 640x480 256 barev, ale ani to nepomohlo, tak jsem ostatní hodnoty už dále nezkoušela.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 08 Listopadu 2009, 17:00:48 »
Takže je to LCD, kamarádovi taky nezkousne všechna rozlišení...Podle mně je 640x480 málo, zkusil bych minimálně 800x600 při 16 mil. barev - pokud se dá nastavit..Nevím, možná kecám, ale instalační CD nemají nějakou volbu přímo pro LCD?

Pavlina

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 08 Listopadu 2009, 19:22:25 »
Ahoj, tak jsem tedy zkusila parametr vga=795, což je 1280x1024x24 a ejhle najelo to. Sice nebyl vidět kurzor myši, ale to nevadí, nainstalovat by to šlo i bez myši. Jenže, já mám dva disky, Seagate a Western digital, oba 80 GB. A jakmile se spustí nástroj na dělení disků, tak ubuntu 9.10 vidí pouze druhý disk, to jest Western digital. Jenže já chci systém nainstalovat na disk prcní. Opět vůbec netuším, co se to děje, protože od verze 7.10 po verzi 9.04 nemělo Ubuntu s detekcí disků žádne problémy. Nevíte někdo, co s tím?

Pavlina

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 08 Listopadu 2009, 19:24:50 »
Ještě dodám, že první disk, na který bych ráda ubuntu nainstalovala je naformátovaný na NTFS (teď když mi nejede nové ubuntu mám prozatím win XP) a ten druhý disk, zálohovací je ext3.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 08 Listopadu 2009, 20:37:46 »
No vidíš, takže rozlišení víceméně vyřešeno..A s těmi disky, jsou oba dva interní? Jsou IDE nebo Serial ATA? Spusť si Live CD a podívej se, jestli ten disk vidíš tam..

Pavlina

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 08 Listopadu 2009, 21:45:02 »
Ano, oba disky jsou interní a oba jsou Serial ATA. Zkusila jsem spustit Ubuntu 9.10 z live CD a ejhle, oba disky viděl, vše bylo v pořádku. Spustila jsem tedy instalaci a ejhle, při rozdělování disků jsem viděla pouze druhý disk. Vyzkoušela jsem tedy instalovat verzi 9.04 a při rozdělování disků správně detekoval oba disky, první s NTFS a druhý s ext3. Můžete mi prosím někdo poradit, jak je možné, že nová verze ubuntu je tak špatná? problém s grafikou, problém s disky. Já mám linux velmi ráda, ale tohle začíná být i na mne moc. Pokud někdo budete vědět, jak mám ubuntu 9.10 "přinutit" aby při instalaci viděl i můj první disk, tak vám budu velmi vděčná.

Pavlina

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 08 Listopadu 2009, 22:31:05 »
ještě jeden postřeh, vyzkoušela jsem spustit live cd OpenSUSE 11.1 s parametrem vga=795, který fungoval u Ubuntu a i v tomto případě mi opensuse naběhlo, opět se nezobrazil kurzor myši. Vyzkoušela jsem tedy spustit instalaci opensuse až po rozdělování disků a osuse detekoval i můj první disk. tak nevím, co to ubuntu vyvádí (a nebo, co vyvádím špatně já)

sabraq

• Závislák
« Odpověď #12 kdy: 09 Listopadu 2009, 02:41:51 »
Já nevím, nenapadá mne žádný důvod, proč by to neměl vidět. Když jsem zkoušel instalovat Ubuntu Studio 9.10 na externí disk USB, tak to taky nešlo, protože ho neviděl, nabízel pouze interní disk. Ale tam je nějaký očesaný instalátor, nebo alespoň tak jsem si to vysvětloval. Tak jsem nainstaloval klasické ubuntu 9.10 a tam žádný problém nebyl. Opravdu netuším, snad možná vypálit nové instalační CD...Nevím jestli to souvisí, ale podle toho co píšeš, se dvě různé distribuce chovají dost podobně...

Mraky

• Aktivní člen
  • *

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.