Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Malá velká záhada.  (Přečteno 2304 krát)

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
Malá velká záhada.
« kdy: 07 Listopadu 2009, 23:12:09 »
Nainstaloval jsem balíček - jednoduchý program který nemá skoro žádné závislosti. Synaptic oznamuje že vše proběhlo O.K. a program považuje za nainstalovaný. Ukáže mi také cesty, kam všude naházel nějaké jeho součásti, takže vidím do kterého adresáře, kam co dal. Jakými způsoby onen program nyní můžu spustit? Přepnul jsem se do adresáře usr/bin/ kde je onen eXecutable a pokoučel se ho v terminálu spustit napsáním názvu eXecutable souboru a nic??? Spustitelný příznak se mi nedaří aktivovat. Jak na to? Co dělám blbě?

dragon_cb_cz

• Návštěvník
Re: Malá velká záhada.
« Odpověď #1 kdy: 07 Listopadu 2009, 23:14:41 »
Pokud je ten program korektně nainstalovaný, tak by už executable bit nastavený mít měl. Pokud jsi přímo v /usr/bin, možná potřebuješ spouštět ./název, ne jen "název", protože aktualní adresář nemusí být nasteven v tvojí PATH proměné. Každopádně podobné kejkle by neměly být potřeba, o jaký balík se jedná?

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 07 Listopadu 2009, 23:23:07 »
Určitě to je nějaká moje blbost, jsem začátečník a asi ještě dlouho budu. Program se jmenuje picprog a je to nějakej sériový programátor PICů.Pak mám ještě nějakej prográmek na barevné značení odporů a ten je to samé. Co to znamená toto: /.  Co tím básník chce říci.
Přesně označení programů je gresistor_0.0.1-0ubuntu1_all.deb  a  picprog_1.9.0-1.1_i386.deb

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 07 Listopadu 2009, 23:38:15 »
Přece ten Synaptic ukazuje desítky jiných nainstalovaných programů a ty neumím taky spustit. Jak na to? Linux má taky nějaké zástupce které se dají umístit třebas na plochu nebo i jinam? Takový program musím spustit mnimálně 3 způsoby ne? 

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 08 Listopadu 2009, 00:21:26 »
Zpusoby zpousteni programu:

1) zadas do terminalu prikaz - vetsinou je stejny, jako jmeno baliku. napriklad do terminalu napises: nautilus a otevre se ti zpravce souboru

2) zadas do terminalu cestu ke spustitelnemu souboru - /usr/bin/gedit - spusti textovy editor gedit
nebo se presunes v terminalu do slozky /usr/bin, tj:
cd /usr/bin
a dalsim prikazem spustis program:
./gedit

tohle: ./ bashi rika, ze ma spustitelny soubor hledat v danem adresari, do ktereho ses presunul a ze se zaroven nejedna o "systemovy" prikaz (napr. nautilus)

3) vytvoreni zpoustece (mozna windousovsky receno "zastupce")
na plose kliknout pravym tlacitkem a zvolit Vytvorit spoustec. Do kolonky prikaz napises prikaz, nebo cestu k programu, ktery chces spustit. Takze pokud pomoci zpoustece chces spustit nautilus, tak do kolonky prikaz napises: nautilus, nebo /usr/bin/nautilus. Oboje funguje stejne. Staci akorat pojmenovat spoustec a vybrat mu ikonu. Ikony se nachazi ve slozce /usr/share/icons.

4) vytvoreni odkazu (link)
do terminalu napises: ln -s [/cesta/k/souboru] [jmeno_odkazu]
Priklad:
cd ~/Plocha
ln -s /usr/bin/gedit gedit

vytvori na plose link na /usr/bin/gedit. Kdys na to dvakrat kliknes, spusti se ti gedit

Mno, doufam, ze jsem nic nezapomel. Pro rozsireni obzoru tvych znalosti doporucuji tento clanek: http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=260
« Poslední změna: 08 Listopadu 2009, 00:25:34 od Bohouš »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 08 Listopadu 2009, 01:10:11 »
Děkuju za cenné rady do začátků. Vypadá to že spustit program v Linuxu je podstatně náročnější jak v Win. Nebo spíš připravit půdu pro jeho spuštění. Ještě jednou díky.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 08 Listopadu 2009, 08:28:02 »
Nainstalovaný jednoduchý balík picprog_1.9.0-1.1_i386.deb mi nejde spustit, jde údajně o nějaký SW pro ovládáni jakéhosi sériového progamátoru PICů a zřejmě nedetekuje HW tak vůbec nejde spustit nebo nevím. Já jsem se na něm jako začátečník však učil spouštět soubory a dělat spouštěče a skoro jsem si zkazil o Ubuntu mínění. Ne a ne a ne. Jak zpívá Eben. Jiné mnou nainstalované balíky jdou spustit ale tenhle se nějak šprajcnul a já jsem s laborováním okolo něj strávil asi 2 hodiny. Kdyby někdo neměl co dělat může se pokusit zjistit příčinu
ale není to nutné.... Stáhnul jsem ho v sekci elektronika kdesi na angl. Ubuntu

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 08 Listopadu 2009, 08:32:32 »
Upřesňuju balíček picprog_1.9.0-1.1_i386.deb jsem stáhnul zde v sekci Elektronika http://packages.ubuntu.com

Pavel Půlpán

« Odpověď #8 kdy: 08 Listopadu 2009, 09:21:51 »
Stáhnul? Na packages.ubuntu.com je databáze oficiálních repozitářů Ubuntu, proč tedy neinstalovat přimo z nich?

Doporučuju prostudovat http://wiki.ubuntu.cz/Správa balíků

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 08 Listopadu 2009, 09:50:43 »
Děkuju za cenné rady do začátků. Vypadá to že spustit program v Linuxu je podstatně náročnější jak v Win. Nebo spíš připravit půdu pro jeho spuštění. Ještě jednou díky.

pokud instalujes "klikaci aplikace", tak se po instalaci obvykle samy od sebe objevi nekde v menu Aplikace Mista Sytem. Navod vyse na spusteni programu pouzij akorat kdys aplikace v menu nebude. Pokud to bude "klikaci aplikace", a neobjevi se v menu, tak si ji do menu muzes manualne pridat System->Volby->Hlavni nabidka

To ze je spusteni programu v Ubuntu slozitejsi nez ve win se ti jenom zda... vsechny GNU/Linuxy maj mnohem vic konzolovych aplikaci jak win, zatim co win ma skoro vse klikaci
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Dr Fuss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 08 Listopadu 2009, 20:10:42 »
Pavel Půlpán   Jestli to nebude proto, že na Ubuntu nemám zatím funkční internet.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 08 Listopadu 2009, 20:25:56 »
Ale neni...Nainstalujes ho,at uz z baliku - souboru nebo pres apt-get,a on se rozbali do prislusnych adresaru.Potom,terminal ma promenne,ktere urcuji jeho vlastnosti,mimo jine taky to kde ma hledat binarni soubory programu.A kdykoli zadas prikaz,dejme tomu "rm" tak se ty adresare prohledaji,a pokud se to najde,tak se to spusti.Nebo to muzes specifikovat primo,a to uz primou cestou (/usr/bin/program) a nebo cestou relativni.Kazdy adresar ma dva metasoubory (dalo by se to tak rict) pricemz jeden odkazuje na adresar nad nim a jeden na adresar samotny.Ten co odkazuje na adresar samotny a zajima nas je ".",a proto znamena ./soubor prakticky jednoznacne specifikovani cesty co ma udelat (cti spustit).A vo tom to je ;D
edit: Jo,a unix (takze i linux) ma jinou filozofii,zatimco windows to ma spis splacanina dohromady,a samostatny program,unix to je spis jeden za vsechny,vsichni za jednoho ;D Takze jeden program potrebuje casto i kvanta dalsich,proto kdyz se vylepsi jeden program,zlepsi se vlastne cely system.A co tim chtel basnik rici? Nejdriv si zprovozni internet a pak az vse ostatni :)
« Poslední změna: 08 Listopadu 2009, 20:29:36 od LuciusMare »
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Poborskiii

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 09 Listopadu 2009, 00:50:02 »
picprog jde spustit v terminálu, ale vyžaduje nějaké specifický hw a při spuštění vyžaduje zadání parametrů atd. ( dokumentace na http://hyvatti.iki.fi/~jaakko/pic/picprog.html) , takže na hraní jako s obyčejnou aplikací to není, to sis vybral špatně. Za to ten gresistor má GTK gui a funguje bez závad, objevila se i položka v menu, když ho spustím, nic zvláštního nevyžaduje.
OS: Kubuntu 15.10 64bit, KDE 5, Qt 4.8.6/5.4.2, Nvidia 352.30
PC: ASUS M5A99X EVO, AMD FX-4300, RAM Kingston 2x4 GB DDR3 1600 MHz,
SSD Kingston V300 120 GB, HDD Seagate NAS 3TB (ST3000VN000), VGA ASUS Nvidia GeForce GT 440 Silent, Monitor Dell U2412M, skříň Coolermaster Sileo 500

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.