Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vhodný/nevhodný HW pro Linux - obecně  (Přečteno 3657 krát)

antelao

• Aktivní člen
  • *
Vhodný/nevhodný HW pro Linux - obecně
« kdy: 26 Října 2006, 11:51:16 »
Zdravím. Rád bych se zeptal, jestli existuje nějaký seznam vhodného HW pro linux. Nebo naopak nevhodného či nedoporučeného.
Samozřejmě by se člověk měl zeptat prodejce, když něco kupuje a samozřejmě se podívat i na stránky výrobce, jak se staví k podpoře linuxu ... Mě by ale zajímalo, jestli nějaký web, který se na toto zaměřuje.

Díky, jiří

Dodatek - co mě vede k tomuto dotazu:
Právě vybírám LCD monitor. Docela se mi líbil jeden Samsung. Ten monitor by neměl mít tlačítka na ovládání ale nějaký software, o kterém výrobce píše: "Tento software umožňuje všechny funkce úprav obrázku, včetně funkce jasu, kontrastu a barevných vrstev a to vše pomocí jednoduchého ovládání myší". No a mě by zajímalo - je tento SW i pro linux? Jestli ne tak LCD Samsung asi nebude pro linux to pravé, protože nepůjde nastavit jas, kontrast, atd.
« Poslední změna: 21 Prosince 2007, 02:53:54 od Anna Taliánová »

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz

antelao

• Aktivní člen
  • *
Vhodný/nevhodný HW pro linux - obecně
« Odpověď #2 kdy: 26 Října 2006, 12:03:38 »
Díky :-)

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 26 Října 2006, 12:06:25 »
LCD Samsung mam a jede bez problemu. Je k nemu sice nejaky pridavny software pro windows, ale nepouzivam ho, neprislo  mi, ze by umel neco uzitecneho. Asi nejsem jeste dostatecne "tlusty liny american", aby mi vadilo, ze musim natahnout ruku k ovladani monitoru ;)

Kamil Páral

• Stálý člen
  • **
    • http://ripper.profitux.cz
« Odpověď #4 kdy: 26 Října 2006, 12:13:03 »
antelao ale pise, ze ten monitor nema cudliky, da se ovladat jen pomoci softwaru. takovej monitor jsem teda jeste nevidel, ale pokud tomu tak je, tak bych ho urcite nekupoval, pripada mi to jako neuveritelne hloupy napad, mit moznost nastavit monitor jen pomoci softwaru...

vytvoril jsem wiki stranku s podporovanym hardwarem: http://wiki.ubuntu.cz/Podporovan%C3%BD_hardware
Ubuntu Wiki - spousta návodů a rad
Jabber - ICQ je mrtvý, nebuď ovce a pojď s dobou
Esmska - program pro posílání sms z Internetu

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 26 Října 2006, 12:30:57 »
Ja si myslim, ze to bude spis  tak, ze se to da zaroven nastavit i pomoci mysi. U me je to tak taky - ma cudliky, ale zaroven k tomu je aplikace, ktera by to mela umet nastavovat softwarove.

antelao

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 27 Října 2006, 09:11:26 »
Nevím jak ostatní monitory, ale o 19" LCD Samsung 970P jsem se dočetl:

... monitor neobsahuje žádná tlačítka na ovládání OSD menu. Jediné tlačítko je umístěno v podstavci monitoru a slouží pro zapínání a vypínání monitoru. Samsung tak razí celkem zajímavou cestu beztlačítkových monitorů. ... Pokud máte jakýkoli jiný operační systém než Windows/MacOS, jste ochuzeni o ovládání monitoru. Stačilo by, kdyby Samsung kompiloval ovládací SW i pro ostatní operační systémy a bylo by po problémech.
Jinak zas až takový problém by to asi neměl být - v nějakém jiném článku jsem zas četl, že jas, kontrast, atd. lze nastavit přes grafickou kartu. Každopádně pro uživatele linuxu by to mohla být zajímavá informace.

jiří

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 27 Října 2006, 10:00:30 »
Hrozim se casu, kdy ovladani HW bude zavisle na OS....

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 27 Října 2006, 11:46:46 »
...tohle mi uz fakt prijde uchylny, nenapada me jedina vyhoda, kterou pouze sw ovladani monitoru prinasi...
Kazdopadne IMHO takovy monitor nebrat

Pavelp

• Host
« Odpověď #9 kdy: 27 Října 2006, 11:54:26 »
Citace: milhouse
Hrozim se casu, kdy ovladani HW bude zavisle na OS....
A bude nadavat uzivateli: Nesahej na ten vypinac, nebo te prastim, jeste jsem nezapsal soubory z cache na disk" .....

Luban

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 27 Října 2006, 12:00:09 »
Koupil jsem laserovou tiskarnu Samsung Ml-1610.
Na krabici velky napis "LINUX". Vybiral jsem dlouho, ale nakonec to jede
pod ubuntu jen s ovladaci pro 1710 ci 1510. Nevim, jak v jinych distrech.
Taky moznost konfigurace tiskarny znatelne nizzsi, nez treba ve win.
Takovy monitor, jak se pise vyse, bych asi nechtel, i kdyby Samsung garantoval ovladani pod linexem.

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
« Odpověď #11 kdy: 27 Října 2006, 12:54:45 »
Pokud již vybíráte jakýkoliv nový HW, doporučuji navštívit odkaz na stránku (a podstránky):

https://wiki.ubuntu.com/HardwareSupport

joska

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 28 Října 2006, 19:40:22 »
Poraťe mi prosím jakou desku pod c2d mám zakoupit abych mohl používat  Ubuntu 6.10 . Mým favoritem je GA-P965-DS4. Nebudu litovat pokud ji zakoupím?
Dapper 6.06 LTS PIII/1Ghz i815EP (MS-6337) 512Mb ram FX5200 Hdd 80Gb Realtek RTL8139 PCI SB128pci

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.