Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Defragmentace  (Přečteno 2279 krát)

c0rrupt

• Aktivní člen
  • *
    • c0
Defragmentace
« kdy: 09 Listopadu 2009, 22:10:05 »
Zdravím
Je v Ubuntu nějaký defaultní nástroj na defragmentaci? Nějak jsem honenašel a v Synapticu taky nějak nic nevidim.
Hell is a nice place... Im not there.

Ubuntu 10.04 -64bit xmpp: c0rrupt@jabbim.cz www: http://c0rrupt.cz

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Re: Defragmentace
« Odpověď #1 kdy: 09 Listopadu 2009, 22:11:28 »
V zákl. instalaci není ani ve zdrojích (ona ta defragmentace zas ak potřebná není). Něco je tady (nástroj defrag): http://wiki.ubuntu.cz/Optimalizace%20ext3

c0rrupt

• Aktivní člen
  • *
    • c0
« Odpověď #2 kdy: 09 Listopadu 2009, 22:26:18 »
aha no OK ale já od doby, kdy tvrdil jeden nejmenovaný pán co vlastnil Microsoft, že NT se v žádném případě nefragmentují nějak takovýmhle věcem nevěřím :). No nechám to být koukám, že to asi opravdu není moc potřeba a na wiki ten nástroj asi není 64bit.
Hell is a nice place... Im not there.

Ubuntu 10.04 -64bit xmpp: c0rrupt@jabbim.cz www: http://c0rrupt.cz

pavolzetor

• Host
« Odpověď #3 kdy: 09 Listopadu 2009, 22:36:18 »
fragmentácia vzniká pri zaplnení cca. 80%

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 10 Listopadu 2009, 13:56:59 »
Pokud by jsi tu defragmentaci chtěl províst musíš si k tomu vyhledat program pro svůj souborový systém. Na systémovém disku k defragmentaci opravdu moc nedochází, ale tím bych si tak nebyl jistej např. u externích disků.
Zde je k tomu velice zajímavý článek. ;) http://www.root.cz/clanky/defragmentace-disku-v-linuxu/
Hodně štěstí.
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

MartenP

• Host
« Odpověď #5 kdy: 10 Listopadu 2009, 14:06:23 »
Na defragmentaci znám tři nástroje (ani jeden není v základních repositářích) - pyfragtools, fidefrag a shake (shake-fs). Na Shake je repositář na Launchpadu, ostatní vylezou záhy z Googlu. Nejlepší zkušenosti mám s pyfragtools, ale v poslední verzi Ubuntu a Debianu Testing jsou s tím problémy kvůli v něčem pozměněnému Pythonu. fidefrag se mi zdál velice pomalý a méně účinný než pyfragtools a shake se mi zdá z těch tří nejhorší - takřka nulová účinnost.

fidefrag se tahá přes bzr, pyfragtools se musí přeložit a shake má repo.

h.giuseppe

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 10 Listopadu 2009, 14:30:34 »
V tom článku na který jsem psal odkaz máš napsaný, že aplikace pyfragtools ke svému běhu vyžaduje program rsync.
Vyzkoušej to.
Debian Stretch 64bit - Gmone; Intel HD Graphics 620 (Kabylake GT2); Inntel core I5 7200U @ 2.5GHz; 8GB RAM......

MartenP

• Host
« Odpověď #7 kdy: 10 Listopadu 2009, 14:34:10 »
To samozřejmě vyžaduje :) V tom ale problém není. Potíž je skutečně v tom Pythonu. Na stránkách Ubuntu fóra, kde má tato aplikace i "domovské téma", je tento problém ke konci rozepsán i s případnou úpravou kódu, která mě ovšem nefungovala tak, jak by měla (program pak označoval za fragmentované naprosto všechny soubory, na které narazil a pak s nimi nic nedělal - údajně tam došlo k syntaktické změně, a program tak začal dělit nulou).

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 10 Listopadu 2009, 16:10:29 »
Povýšení Pythonu nepomůže? Ono i v 9.10 je starší verze (myslím, že 2.4). Já mám teď 2.6. Inu zkusím ho.. Hm našel jsem jen shake  Testing engine for the lua language version 5.1. Tak z diskuze na Ubuntu foru nejsem jednoznacne presvedcen, ze pouzivani toho nastroje je bezpecne. Ja to nerisknu  ;D
« Poslední změna: 10 Listopadu 2009, 16:29:24 od Rovano »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

MartenP

• Host
« Odpověď #9 kdy: 10 Listopadu 2009, 17:05:55 »
Spíše by pomohl opak. Dříve to fungovalo bez problému, ale v nových verzích ten problém je. A nevím, jak ho spolehlivě vyřešit. Ti lidé na zmiňovaném fóru píší, že jim to funguje. Já to totožným způsobem nerozchodil ani v 9.10, ani ve Squeezovi. V Lennym je verze 2.5 a funguje to normálně. Mám ale takový pocit, že v KK je defaultně také 2.5 a nefunguje to, takže nevím.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 10 Listopadu 2009, 19:25:46 »
Hm v KK je dokonce 2.6.4. To mezičíslo mě popletlo.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

MartenP

• Host
« Odpověď #11 kdy: 10 Listopadu 2009, 19:33:50 »
Tak je to jasný - v 2.5 to funguje bez problému, ve 2.6 nee.

jirihuf

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 16 Prosince 2009, 18:43:45 »
Také mi to jako fragmentované značí všechny soubory, ale zdá se, že ani po úpravě dělení nulou se nic nezmění...:-(
Have you tried turning it off and on again?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.