Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Proč programátoři používají anglickou klávesnici?  (Přečteno 5936 krát)

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
Proč programátoři používají anglickou klávesnici?
« kdy: 12 Listopadu 2009, 18:42:48 »
Zdravím všechny, co programují, začínají nebo se pokouší programovat. ;)

Moje otázka je jasná - proč ta anglická klávesnice?
Já programuju často a rád a požívám klávesnici českou - zkratky ALT+něco totiž fungují dokonale na linuxu i windows. Znaky jako {}[]$\'<>#&|`~^ pro mě s českou klávesnicí nejsou žádný problém. Můžu tak psát české řetězce či si při psaní kódu s někým povídat. Nemusím pořád zuřivě přepínat klávesnici a plést si, kde je Z a kde Y (náš učitel byl prof. programátor a díky hloupému přepínání klávesnice si to plete dodnes).
Znám dokonce programátory z povolání, kteří zkrátka zcela rezignovali na diakritiku!

Je to snad nějaká tradice? :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

wam]Spider007

• Host
Re: Proč programátoři používají anglickou klávesnici?
« Odpověď #1 kdy: 12 Listopadu 2009, 18:47:16 »
ja ako programator ti mozem povedat len tolko, ze znaky sa mi na eng pisu lahsie ako na SVK. Rozne apostrofy, zlozene a obycajne zatvorky. Napriklad [] a {} na slovenskej bez kombinacie ALT+ nieco neurobis. A na anglickej staci shift+jedna klavesa. V pripade [] ani shift netreba.
Casto pouzivam notebook a som zvyknuty nepouzivat NumPad, takze na cisla vyuzivam klavesy, na ktorych su obycajne pismena s diakritikou.

Pri programovani mi je diakritika na 2 veci a navyse ju neznasam (vid. aj to, ze ju nepouzivam). Ked pisem hlasky pre error handling, tak si na chvilku prepnem SVK a potom zase back ENG resp. USA :).

a prepinanie mi problem nerobi, pouzivam globalne nastavenie, nie to sialene, kde pre kazdu app mam nieco ine.

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 13 Listopadu 2009, 11:29:41 »
Proč programátoři používají anglickou klávesnici? Programátor je většinou tvor líný... Je jednodušší + rychlejší psát bez háčků a čárek, ne ?  ;D Speciální znaky se lépe píší a hledají, když jsou nad čísly. Nemusí se pamatovat, že AltGr + C udělá &, je hned vidět nad sedmičkou.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #3 kdy: 13 Listopadu 2009, 11:31:44 »
Já jsem taky línej - a proto používám českou QWERTY. Nemusím si hlídat změněné Z/Y, znaky anglické klávesnice mám dostupné přes kombinaci Pravý Alt + příslušná klávesa.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 13 Listopadu 2009, 11:34:36 »
Přesně tak... pohodlnost je na místě...
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

Nemo7

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 13 Listopadu 2009, 12:09:11 »
Já jsem taky línej - a proto používám českou QWERTY. Nemusím si hlídat změněné Z/Y, znaky anglické klávesnice mám dostupné přes kombinaci Pravý Alt + příslušná klávesa.
JJ, proto mám radši Linux. Napsat speciální znak pomocí Pravý Alt + příslušná číselná klávesa asi připadalo tvůrcům českého rozložení klávesnice ve Win uživatelsky nepřívětivé. Běžný uživatel přece nemá co tyto znaky psát. Asi proto speciální znaky tak důmyslně poschovávali.  ;)

EDIT :  Až na to, že když přijdu k počítači s Win, tak jsem v háji...
« Poslední změna: 13 Listopadu 2009, 12:12:27 od Nemo7 »

Pavel Půlpán

« Odpověď #6 kdy: 13 Listopadu 2009, 12:55:14 »
Též jsem línej jak veš... učit se něčemu jinýmu... tudíž jedu na cz-us-qwertz. :D

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #7 kdy: 13 Listopadu 2009, 13:34:11 »
JJ, proto mám radši Linux. Napsat speciální znak pomocí Pravý Alt + příslušná číselná klávesa asi připadalo tvůrcům českého rozložení klávesnice ve Win uživatelsky nepřívětivé. Běžný uživatel přece nemá co tyto znaky psát. Asi proto speciální znaky tak důmyslně poschovávali.  ;)

EDIT :  Až na to, že když přijdu k počítači s Win, tak jsem v háji...
No, já to tak mám nastavený jak ve Winech, tak v Ubuntu. A co vím (už jsem teda hodně dlouho nenastavoval), tak Win i Uubntu mají ve výchozím nastavení obyčejnou českou QWERTZ.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

qUAKER

• Host
« Odpověď #8 kdy: 13 Listopadu 2009, 14:06:02 »
cz-qwertz, na tom se mi programuje nejlíp.. :)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #9 kdy: 13 Listopadu 2009, 15:06:26 »
a není tu nějaký drsňák s DVORAKem??

Pavel Půlpán

« Odpověď #10 kdy: 13 Listopadu 2009, 15:44:17 »
Klasickou hudbu já nerad. 8)

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 13 Listopadu 2009, 18:04:38 »

mam v umyslu se ho naucit, ale nejradsi bych si pred tim opatril polepy na klavesnici. bez toho se to bude ucit spatne
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #12 kdy: 13 Listopadu 2009, 23:45:34 »
Takže jste povětšinou lenoši! ;D  Tak tedy děkuju za vysvětlení jevu.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

henrichg

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 14 Listopadu 2009, 01:13:19 »
No ja to mam takzvane od zvyky. Programujem uz 20 rokov a v mojich zaciatkoch slovenska klavesnica nebola. Napr. Na Pmd 85. A je to lepsie, lebo programatorske znaky su stale tam, kde maju byt. A slovenake slova pisem len do stringov a tych je percentualne v kode malo.
Ubuntu 11.04 + Gnome Shell z Gnome 3 PPA ;-)

Prsatá blondýna

• Závislák
  • Stále se učím...
    • Osobní portfolio
« Odpověď #14 kdy: 14 Listopadu 2009, 21:04:42 »
jak prase : cs-qwertz a jedem. s altgr se daj delat zazraky a uz jsem si na to zvykl
AMD Phenom X4 9500, 2GB DDR2 800MHz RAM(GEIL), 200GB SATA (Seagate), nVidia 8600GT (ASUS), MSI K9A2CF-F MB -  Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
ASUS EEE 901 - Ubuntu 10.04 Lízací Lopata
Vodafone 845 s Androidem 2.3  Nepoužívejte Windows ! Je nebezpečný, nepoužitelný, nestabilní a možná i něco víc, ale to M$ zatím tají ... Uznávám 2 bohy : sebe a google

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #15 kdy: 14 Listopadu 2009, 21:27:29 »

mam v umyslu se ho naucit, ale nejradsi bych si pred tim opatril polepy na klavesnici. bez toho se to bude ucit spatne

Na co polepky? Když jsem já zkoušel dvořáka, tak jsem prostě klávesy vydloubal a přendal na patřičná místa :)
Píše se s tím docela dobře -- problém je, že se člověk naučí kde co má a pak když přijdeš k jinému počítači, tak něco napsat je děsný horor...

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #16 kdy: 14 Listopadu 2009, 21:50:35 »
To je celkem zajimave a radikalni reseni:) jak se dloubaji klavesy? v zivote jsem je nedloubal, tak abych neco neposkodil.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #17 kdy: 14 Listopadu 2009, 21:53:34 »
Normálně šroubovákem..  A nebo lžící, jako já, když jsem to teďka zkoušel, abych ti neporadil nějakou kravinu. :D  (byl jsem připraven obětovat PageUp)
Citace

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 14 Listopadu 2009, 21:54:53 »
Bohouš: U notebooku nehtem pod horní hranu a zatáhnout :) Pokud to děláš trochu opatrně tak by ti to mělo lupnout a pak to můžeš vykvrdlat ven,problémy jsem s tím neměl,ovšem u klasické se mi to nepovedlo ani šroubovákem,tak jsem toho pro jistotu nechal.
;D Tak jsem to teď zkoušel nůžkama,musím ti říct,není nic horšího než zvuk velmi rychle rotující klávesy vedle ucha :D
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 14 Listopadu 2009, 22:31:30 »
Dik za obetavot, toho dvoraka vyzkousim ;)

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #20 kdy: 15 Listopadu 2009, 12:02:03 »
qwertz a alt_gr+pismeno...ale na winech sem s oblibou psal alt_gr + cislo v ASCII...skoda ze takhle vychytavka na linuxu nejde :(
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.