Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Potlaceni sumu ve zvuku  (Přečteno 4550 krát)

Kodo

• Návštěvník
Potlaceni sumu ve zvuku
« kdy: 12 Listopadu 2009, 23:55:43 »
Po updatu na 9.10 v reproduktoru je sum pri prehravani. Obvykle jsem drive to vyresil kdys jsem otevrel ikonku zvuku a tam ztlumil z vyberu neco ... nevim co presne a to byl bud mikrofon nebo cd prehravac. Ale tet to nemuzu najit v 9.10. Prosim o help kde to je tet.

libcha

• Aktivní člen
  • *
Re: Potlaceni sumu ve zvuku
« Odpověď #1 kdy: 13 Listopadu 2009, 00:02:15 »
něco je dílo alsy (nebo je tam pulseaudio ?)
druhá věc je přehrávač hudby ... jaký používáš ?
já měl stejný problém, částečně se to vyřešilo zvýšením bufferu mplayeru, buď v nějaké gui nadstavbě, nebo v řádce parametrem -audiofile-cache <velké číslo>, třeba 10000
toto ale nemusí vést k vyřešení !

Kodo

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Listopadu 2009, 14:32:05 »
Dekuji za odpoved, ale nebude to ono. Totiz pri staru Ubuntu to zacne sumet. A dival jsem se do bootu ze to zacne sumet kdys se nacte Pulse audio, jedine nevim jak vypnut pulse audio v Ubuntu 9.10. ?

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #3 kdy: 13 Listopadu 2009, 22:03:37 »
A nebude to spíš nastavenou hlasitostí u reproduktorů?  Každý zesilovač totiž šumí (některý více, některý méně), protože podléhá elektromagnetickému rušení. Hlavně u vysoké hlasitosti se šum projeví.

PS: Můžu se plést, ale není nemožné, aby šum způsoboval software? Když se nad tím zamyslím, tak si z algoritmického hlediska nedokážu představit způsob, jak by program mohl tvořit "jen tak" šum. Podle mě je to přímo tou hlasitostí.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

NoWin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 13 Listopadu 2009, 22:43:52 »
A nebude to spíš nastavenou hlasitostí u reproduktorů?  Každý zesilovač totiž šumí (některý více, některý méně), protože podléhá elektromagnetickému rušení. Hlavně u vysoké hlasitosti se šum projeví.

PS: Můžu se plést, ale není nemožné, aby šum způsoboval software? Když se nad tím zamyslím, tak si z algoritmického hlediska nedokážu představit způsob, jak by program mohl tvořit "jen tak" šum. Podle mě je to přímo tou hlasitostí.
A nebo to může bejt i mikrofónem, i ten sám o sobě šumí, šumí i předzesilovač a pak nakonec i A/D převodník.

Nebo poslouchá /dev/urandom ;D

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 14 Listopadu 2009, 12:03:01 »
Citace
Obvykle jsem drive to vyresil kdys jsem otevrel ikonku zvuku a tam ztlumil z vyberu neco ... nevim co presne a to byl bud mikrofon nebo cd prehravac

Pokud šum nastane po spuštění ubuntu a předtím se to řešilo zbůsobem viz výš, tak určitě je šum způsobem rušením některé z periferii.

Většinou to byvájí: mikrofon, CD/DVD mechaniky, vstup zvukové karty, nebo jen neodrušený ventilátor.
 Řešit se to dá tím, že se zabrání rušení ke vstupu do zvukové karty. Boužel v ubuntu 9.10 nevím kde to je ale musíš najít někde zvukový mix a tam to vypnout tak jak předtím. Nebo nějakej mixer doinstalovat?
« Poslední změna: 16 Listopadu 2009, 07:13:26 od pepéé »
Fire's in my soul, steel is on my side

djlj

• Aktivní člen
  • *
    • Italo.cz
« Odpověď #6 kdy: 16 Listopadu 2009, 03:04:54 »
Dej si tam gnome-alsamixer, ten původní mixér tam už není.

Kodo

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 19 Listopadu 2009, 11:20:48 »
Dej si tam gnome-alsamixer, ten původní mixér tam už není.

Dekuji moc, zabralo to . Stacilo ztlumit zaznam. :)

Kodo

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 19 Listopadu 2009, 17:01:07 »
... ale ne na trvalo. Zase po restartu sumi to. Nemam zadne nahravaci zarizeni. V Ubuntu 9, to fungovalo. Neco jsem cet ze doslo do zmene ovladace zvuku v novi verze. Nevim proc kdyz ztlumim zaznam, ze po restartu naskoci zase zpatky. Napriklad slysim tet jak do klavesnice pisu, a sumi to jako kdyz je spatne naladeno radio.

pepéé

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 19 Listopadu 2009, 17:21:59 »
Citace
Napriklad slysim tet jak do klavesnice pisu, a sumi to jako kdyz je spatne naladeno radio.
to je zajimavé jak je zvukovka citlyvá na parazitní signály. částečně je to problém pravě na straně té zvukové karty. možná uzemění ale kdo ví....

Citace
Nevim proc kdyz ztlumim zaznam, ze po restartu naskoci zase zpatky.

pak když ho zase ztlumíš tak to funguje do dalšího restartu ne? Jestli používáš alsamixer tak by se měl nastavit jako výchozí a nastavit aby se spouštěl automaticky po startu systému.
nastavení vněm uložit a mělo by to fungírovat.

Fire's in my soul, steel is on my side

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #10 kdy: 19 Listopadu 2009, 17:41:20 »
Problémy se zvukem tvoří Gnome.. prostě je to zabugované. V KDE takové problémy nejsou. ;)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

donny

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 19 Listopadu 2009, 17:50:46 »
spust si terminal, zadej alsamixer, vypni mikrofon, ESCapem ukonci
a pak zadej alsactl store. Doufam, ze ubuntu pri startu provadi alsactl restore,
jestli ne, tak je potreba zaridit.
Mozna ty prikazy budou potrebovat sudo.
« Poslední změna: 19 Listopadu 2009, 17:52:52 od donny »
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Kodo

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 19 Listopadu 2009, 19:54:29 »
Tak jsem vypinal zaznam ve Gnome mixer. Vypnul jsem jeste cd, a pak je to v poradku. V ubuntu 9 uz jsem to delal, pamatuji se to, ale tet bylo nutne doinstalovat Gnome mixer jak poradili pepéé a djlj. Dekuji moc a uz to funguje a jsem spokojen.
p.s.
Jak jsem to vse zkousel, /mel jsem problem s update na 9.1/
zustal jsem na Mint 8, a bomba. Je to na Gnome, ale prvky ovladani z Kde. Normalne, asi se Ubuntu take da nastavit podobne, ale pro men laika hotov produkt.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.