Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Karmic Koala - nastavení rozlišení monitoru  (Přečteno 2314 krát)

enter

• Návštěvník
Karmic Koala - nastavení rozlišení monitoru
« kdy: 14 Listopadu 2009, 12:05:20 »
Ahojte,
víte někdo, kde lze v konfigurácích nastavovat preferované rozlišení monitoru ?

Bohužel, klikátko v Koale mi nenabídne 1920x1080, ačkoli ho má full hd televize umí  :)  a xorg.conf se už pro konfiguraci X serveru asi nepoužívá.

člověk

• Aktivní člen
  • *
Re: Karmic Koala - nastavení rozlišení monitoru
« Odpověď #1 kdy: 14 Listopadu 2009, 14:05:38 »
Věc je trochu složitější než se na první pohled zdá.
I když televize má štítek Full HD, ještě to neznamená že skutečně všechny tyto parametry splňuje. Většinou systém nabídne rozlišení adekvátní připojenému monitoru.
Výňatek z tohoto článku: http://jdem.cz/cjzc9

Vážné zájemce je však nutno upozornit na televizory, označenými logem Full HD. Logo není oficiální a televizor s tímto označením nemusí splňovat všechny požadavky HD ready 1080p televizoru (například neumí přijmout signál z BD 24p, přijímá pouze signál 1080i či neumí pixel maping). Tudíž kontrola technických parametrů je nezbytná.

Pokud ale máte televizi Sony 5000 a výše, pak tato odpověď není pro Vás.

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 14 Listopadu 2009, 17:35:20 »
... xorg.conf se už pro konfiguraci X serveru asi nepoužívá.
Pouziva, ale defaultne xorg.conf nevytvari. Pokud si xorg.conf vytvoris, tak X server nastaveni prevezme.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

enter

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 15 Listopadu 2009, 17:46:58 »
člověk: věz, že moje televize 1920x1080 umí, mám to samozřejmě otestované.  Na starém kompu jsem toto rozlišení provozoval (radeon 9600, přes D-SUB, kubuntu 8.10) ať na této tv (samsung řady B650) i na lcdčku, až jsem byl překvapen, že mi to systém hnedka nabídl správně.

Teďka rozjíždím stroj postavený na desce Zotac Ionitx A-E  a Koale. No určitě budu asi laborovat s drivery grafiky, snad to dobře dopadne.

člověk

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 15 Listopadu 2009, 19:03:24 »
Citace
věz, že moje televize 1920x1080 umí, mám to samozřejmě otestované.
Protože na mých názorech a zkušenostech nezáleží, seznámím Vás s výsledky testů provedené ČOI zhruba před půl rokem a zveřejněné na ČT24. Testovaly se LCD televize pouze s označením Full HD a to od všech známých značek, kde se testovala pravdivost uvedených parametrů výrobcem (prodejcem), obslužnost stroje atd. První místo získala značka, které se jediné shodovaly naměřené údaje s údaji uvedené výrobcem. Druhé místo podobně s rozdílem horších parametrů zvuku. Tak to pokračovalo, až řekli že o poslední místo se dělí Samsung + LG. Tady řekli, že kvalita obrazu je na úrovni kvality některých CRT televizí (stará vakuová obrazovka) a naměřené hodnoty dopadly špatně.
Že Vám kubuntu 8.10 umožnil provoz vysokého rozlišení, ještě neznamená že K.K. nemohl poznat o jaký stroj se skutečně jedná. Ale nechci Vám brát ideály, mě by asi také štvaly takové příspěvky, být ve Vaší kůži. Tak se omlouvám a raději toho nechám...
« Poslední změna: 15 Listopadu 2009, 19:23:47 od člověk »

bjuty

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 15 Listopadu 2009, 20:35:30 »
to Krysař: mohu tě poprosit o radu, co má mnou nově vytvořený xorg.conf obsahovat? Mohu použít "něčí" již vytvořený? Potřebuji jen povolit 1024x768. Vsoučasnosti mi dovolí jen 800x600. Mám notebook Toshiba Satellite Pro 4600.
Moc děkuji za případnou pomoc.
UBUNTU 14.04 LTS

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 16 Listopadu 2009, 06:20:38 »
Mel by stacit pouzit "neci" jiz vytvoreny, nebo treba default ze starsi verze a pridat do nej prislusne radky, takze neco takovaho bu mohlo fungovat:

Kód: [Vybrat]
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
Option     "PreferredMode" "1024x768"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"