Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: ATI catalyst control system? Scanner Epson?  (Přečteno 8068 krát)

vik

• Návštěvník
ATI catalyst control system? Scanner Epson?
« kdy: 15 Listopadu 2009, 10:59:48 »
Zdravím, mám dotaz ohledně své grafické karty. Mám ATI Radeon 3850 a podle návodu ve Wiky jsem nainstaloval originální ovladač od ATI/AMD. Vše mi funguje OK, včetně 3D i efektů plochy. Ale potřeboval bych nastavit klonování obrazovky na TV a také gamma korekci. Ve WINVista, openSUSE, Mandrivě se s ovladačem vždy naistalovalo i Catalyst Control Centrum, kde se to dalo nastavovat. Nyní u mne v Ubuntu(Kubuntu) se nainstaloval jen driver, ale CCC ne. Ví někdo jak to "doinstalovat", nebo zda existuje nějaký program pro Ubuntu, který umí nastavit klonování obrazovky na TV a gamma korekce? Mám OS Kubuntu 9.10 64-bit.

Také bych se chtěl zeptat, zda už někdo zprovoznil scanner na multifunkci Epson Stylus DX4450. Přečetl jsem si několik návodů na různých fórách, ale vše se týkalo jen OS 32-bit. Xsane mi při spuštění vždy vypíše "zařízení nenalezeno", přičemž tiskárnu nalezl OS již rovnou při instalaci, takže ta mi funguje OK. Jen ten scanner.......kdyby někdo věděl jak na to, budu velmi rád :-)

A poslední věc: existuje mimo Avidemux nějaký prográmek na spojování video souborů (avi, wmv, mp4....)?

Díky za případné názory a pomoc.

olbrait

• Stálý člen
  • **
  • Registered User #452059
Re: ATI catalyst control system? Scanner Epson?
« Odpověď #1 kdy: 15 Listopadu 2009, 14:12:17 »
Catalyst Control Center si spustíš príkazom "amdcccle" v termináli. Malo by byť aj v menu, ale ak tvrdíš, že ho tam nemáš, tak ti verím. Neviem, či náhodou v repozitároch k Ubuntu 9.10 nie je najnovší ovládač (verzia jadra 2.1.9016). V synapticu sa catalyst control center inštaluje zvlášť.

ku tomu spojovaniu filmov - google - http://www.unix.com/cs/unix-desktop-dummies-questions-answers/21078-how-merge-two-video-files.html

ku tomu skeneru, čo presne sa ti nepodarilo nainštalovať? Nešlo stiahnuť / nájsť nejaké balíčky / ovládače? Inštalácia prebehla nesprávne? Návody by mohli sedieť bez ohladu či je to 32 alebo 64 bit
« Poslední změna: 15 Listopadu 2009, 14:18:37 od olbrait »
laptop: HP COMPAQ 6735s, AMD QL-60, ATI HD3200, Ram 1754 MB, HDD 250 GB, Ubuntu 9.04 64bit, Debain Squeeze 64bit. ...Ubunt 9.10 64bit šlo do /dev/null/
desktop: MB SV KT 400, AMD Athlon 2000XP, MSI GeForce MX 440 64 MB, Ram 512 MB, HDD Maxtor 80 GB, Ubuntu 8.04.3
 Linuxák v mojom okolí

vik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Listopadu 2009, 19:57:56 »
xsane jsem nainstaloval bez problému pomocí Software-center, ale když to spustím, vypíše to, že "zařízení nenalezeno"....prostě to nevidí ten scanner, tiskárna jde OK. Na internetu jsem vyčetl, že bych měl mít asi nainstalováno ještě Iscan, ale tenhle balíček jsem všude našel jen *.rpm ale, ne *.deb. Pomocí Alien se mi to nedaří převést, ani nevím, zda je to opravdu nutné.

vik

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 18 Listopadu 2009, 16:10:02 »
Tak s tím příkazem "amdcccle" to byl dobrý tip, CCC mi naběhlo v grafickém režimu. Šlo by to nějak dát do menu nebo na plochu jako ikona na kliknutí?
Zde ( http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,31438.0.html ) se asi podařilo scanner Epson DX4450 rozchodit, ale je to (tedy pro mě) dosti nepřehledné, nedalo by se to shrnout do krátkého manuálu-postupu i pro laiky jako jsem já (např.:  1) udělej tohle.....2)udělej tohle....až....10)a už to funguje :-))
Díky za tipy na prográmky ke spojování souborů, proberu je.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #4 kdy: 18 Listopadu 2009, 16:32:01 »
Ad CCC (Catalyst control center): Asi se někde v průběhu instalace něco "pokazilo", CCC by se mělo zobrazit v hlavním menu (v "záložce" ostatní či systémové nástroje). Kdyžtak zkus přeinstalovat balík amdcccle

Ad scanner na Epsonce: Mě u tedascanner na DX4050 funguje automaticky snad od 8.10 či 9.04, ale před tím jsem mu musel "pomoct" pomocí tohoto postupu: http://wiki.ubuntu.cz/Scannery#Epson_DX4000.2BAC8-DX4050
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

vik

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 18 Listopadu 2009, 16:49:50 »
Nemůžu tou přeinstalací balíku amdcccle (tedy přesně: fglrx-amdcccle_8.661-0ubuntu1_amd64.deb) nějak "rozhodit stávající nastavení ovladače GK? Teď mi to funguje OK, jen se mi v menu neobjevilo CCC. Jsou mé obavy zbytečné, nemohu stávající nastavení zkazit?

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #6 kdy: 18 Listopadu 2009, 16:58:55 »
Nemůžu tou přeinstalací balíku amdcccle (tedy přesně: fglrx-amdcccle_8.661-0ubuntu1_amd64.deb) nějak "rozhodit stávající nastavení ovladače GK? Teď mi to funguje OK, jen se mi v menu neobjevilo CCC. Jsou mé obavy zbytečné, nemohu stávající nastavení zkazit?
Nic by se stát nemělo, pokud použiješ stejnou verzi balíku. Tedy pokud tam aktuálně máš verzi 9-10, musíš si ze stránek ATi stáhnout verzi 9-10, vygenerovat podle návodu balíčky a pak přeinstalit jenom ten fglrx-amdcccle_"správná verze". A nebo podle návodu na wiki rovnou nainstalovat tu nejnovější verzi 9-11.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

vik

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Listopadu 2009, 17:29:09 »
Ano, mám ver. 9.10 od ATI (ati-driver-installer-9-10-x86.x86_64.run), z ní jsem vygeneroval *.deb balíček výše uvedený. Tak to tedy zkusím přeinstalovat.

vik

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopadu 2009, 17:34:41 »
Tak jsem ten balíček přeinstaloval, v menu se ATI-CCC neobjevilo, příkazem v terminálu naskočí....tedy vše při starém  :(

vik

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 18 Listopadu 2009, 17:41:57 »
Restartoval jsem i celé PC a v menu stále nic. Není jiná cesta, jak z příkazu vytvořit ikonu na kliknutí? Třeba v uživatelských akcích v Krusaderu? Dal bych si to jako spustitelnou akci do lišty v menu.....ale nevím jak  :'(

vik

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 18 Listopadu 2009, 18:31:04 »
Ad scanner na Epsonce: Mě u tedascanner na DX4050 funguje automaticky snad od 8.10 či 9.04, ale před tím jsem mu musel "pomoct" pomocí tohoto postupu: http://wiki.ubuntu.cz/Scannery#Epson_DX4000.2BAC8-DX4050

Tak podle tohoto návodu jsem to nerozchodil, nefunguje to. Zde http://www.avasys.jp/lx-bin2/linux_e/spc/DL2.do bych si měl stáhnout přímo od Epsonu ovladače pro můj scanner, ale bohužel balíček *.deb tam nemají.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #11 kdy: 19 Listopadu 2009, 21:07:03 »
Huh, tak tohle jsem nečekal. Dneska jsem instaloval nejnovější ovladače (9-11) a co se nestalo! CCC mi z menu prostě zmizelo. Takže nová featura nebo bug v instalátoru od amd.

Ender Wiggin

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #12 kdy: 20 Listopadu 2009, 00:08:26 »
vik: Pravý klik a vytvořit spouštěč - to by mělo zabrat.  Ten spouštěč můžeš pak někam prostě přetáhnout. A v hl. nabídce se dá lehce upravovat pomocí systém-volby -hlavní nabídka.
edit: počkat, to je v ubuntu, ty máš kubuntu že jo? Ale ono to bude podobné...
Xubuntu 12.04

vik

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 20 Listopadu 2009, 13:47:03 »
vik: Pravý klik a vytvořit spouštěč - to by mělo zabrat.  Ten spouštěč můžeš pak někam prostě přetáhnout. A v hl. nabídce se dá lehce upravovat pomocí systém-volby -hlavní nabídka.
edit: počkat, to je v ubuntu, ty máš kubuntu že jo? Ale ono to bude podobné...

Tak nabídku "vytvořit spouštěč" po kliknutí na pravé tlačítko na ploše nemám, asi to je v Kubuntu jiné než v Ubuntu. Také nemám Systém-Volby-Hlavní nabídka.

Tak spoustení ATI-CCC jsem vyřešil tak, že jsem si udělal v Krusaderu v uživatelských akcích akci na spouštění CCC a tlačítko jsem si umístil do hlavní lišty. Stačí na něj v Krusaderu (který mám stejně pořád otevřený) kliknout a CCC naskočí.
« Poslední změna: 20 Listopadu 2009, 13:51:19 od vik »

pivik

• Host
« Odpověď #14 kdy: 20 Listopadu 2009, 19:18:49 »
Pravda je že Catalyst od verze 9.11 je umístěn v menu jinak než doposud. Já jej mám v Debianu teď v Systém-Volby.

vik

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 21 Listopadu 2009, 20:11:53 »
Pravda je že Catalyst od verze 9.11 je umístěn v menu jinak než doposud. Já jej mám v Debianu teď v Systém-Volby.

Prouzkoumal jsem cele menu - System mam, Volby nemam.

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #16 kdy: 21 Listopadu 2009, 20:16:46 »

Prouzkoumal jsem cele menu - System mam, Volby nemam.
Dneska jsem prováděl instalaci čisté Koaly. Po instalaci Catalystu 9-11 se mi CCC a Superuživatelské CCC objevilo právě v menu Systém->Volby (to systém je v horním panelu v Gnome, v KDE netuším)

vik

• Návštěvník
« Odpověď #17 kdy: 24 Listopadu 2009, 18:50:53 »
Takže jako uživatel si asi nemohu na ploše udělat zástupce programu (jako ve Windows), pokud ten program není v menu (pokud je, tak to umím)? Prostě v Krusaderu ukázat na spustitelný soubor a říct "toho chci jako zástupce na plochu" a on by se tam vytvořil.....to asi v Kubuntu nejde, že?

Ješte ke scanneru...po čtení různých příspěvků a fór u nás i ve světě jsem se svou multifunkcí Epson stylus DX4450 skončil na tom, že budu muset odhalit co znamená "DFSG non-free iscan-plugin-cx4400", protože to asi potřebuji k jeho zprovoznění. Má s tím někdo zkušenosti. Předem díky.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.