Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Notebook Asus - nejde dispalay  (Přečteno 6709 krát)

Tomass

• Aktivní člen
  • *
Notebook Asus - nejde dispalay
« kdy: 16 Listopadu 2009, 16:53:32 »
Zdravím, mám před sebou notebook Asus K50IJ Series.
Nainstaloval jsem na nej KK, pred tím jsem systém zkusil z Live CD, vse slapalo, po restartu jsem si v GRUBu vsiml, že jsem omylem nainstalil jen Betu 3. Problém je v tom, že jak mile odenteruju grub, tak na Monitoru nic není, svítí jen cerná obrazovka. Z repráčků se normálně ozve uvítací zvuk, ale na monitoru nic není, jen tma.
Stáhl a vypálil jsem aktuální obraz, ale ten nenajede ani jako Live CD, monitor zčerná po zvolení jazyka.
Když při spuštění CD dám volbu nainstalovat Ubuntu, tak po odklepnutí jazyka opět jen tma na monitoru. To samé i po volbě Zkontrolovat diska na chyby.
Nevíte někdo co s tím?
Díky moc za prípadné rady.

Tomass

• Aktivní člen
  • *
Re: Notebook Asus - nejde dispalay
« Odpověď #1 kdy: 16 Listopadu 2009, 20:19:35 »
Tak jsem trochu experimentoval, hodil jsem tam Ubuntu 9.4, grafika jela i s efekty, ale zase nejel zvuk  >:( pohledal jsem na nejaký návody, ale zprovoznit se mi ho nepodarilo  :-[.
Zkusil jsem povýšit systém - co to udelá  :) vse probehlo OK. Ale po restartu a zavedení nového jádra, nastala zase predcházející sittuace. Po restaru a zavedení starého jádra, se systém sice rozbehl, ale nesla zprovoznit 3D akcelerace. Takže problém je v ovladacích, Intel grafika.
Ubuntu bohužel muselo jít z disku pryč  :'(
Snad se to zlepší bud s další verzí jádra, nebo snad s novým vydáním Ubuntu...

Místo Ubuntu jsem zkousel i Mandrivu; nechtel sem se Linuxu hned vzdát. Ale bohužel stejná situace jako u Ubuntu 9.10

Hodil sem tam Xp, ty sice taky nejedou na 100%, ale zvuk a obraz jede bezvadne.

ADIO45

• Stálý člen
  • **
  • snažím poradit...nezáleží na karmy ale snahu :)
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #2 kdy: 16 Listopadu 2009, 21:56:35 »
Jaký máš Intel podle čip? Intel X4500M (HD)?
Jaká verze Mandriva Linux jsi naposled otestoval?
Pokud monitor vypnul. Možná je to podobný problém je tohle (týče Intel GMA 4500):
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,40716.msg298123.html#msg298123
Já o tuto series Asus taky koupím. Ale zatím ještě nejsem dost jistý. Prý se jednalo o bug VGA/DVI.
Toshiba L505 - iCore-3, ATI Radeon HD, 4GB ram,500GB  + Win7 s virtual Ubuntu
Neumím psát česky. Jsem sluchově postižení...

Tomass

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 16 Listopadu 2009, 22:12:57 »
Jaký máš Intel podle čip? Intel X4500M (HD)?
Jaká verze Mandriva Linux jsi naposled otestoval?
Pokud monitor vypnul. Možná je to podobný problém je tohle (týče Intel GMA 4500):
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,40716.msg298123.html#msg298123
Já o tuto series Asus taky koupím. Ale zatím ještě nejsem dost jistý. Prý se jednalo o bug VGA/DVI.

Ano tato grafika tam je. Hold pech  :( jen nechápu jednu věc. Proč když v jednom vydání ovladče šlaou, tak proč v druhém vydání už ne?

EDIT2: Jak přidat ten příkaz do toho grubu, to nejka nechápu  >:(

EDIT: Ta Mandriva co jsem zkoušel je ta nejnovější 2010.1.
« Poslední změna: 16 Listopadu 2009, 22:18:16 od Tomass »

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #4 kdy: 16 Listopadu 2009, 22:22:08 »
Jsme u toho každý říká že je bezproblému a druhej říká že je problémy. Jaunty Jackapole byla měla problémy s Intelem viz.: http://www.root.cz/clanky/nove-ubuntu-ma-vazne-problemy-s-grafikami-intel/. Novější v Karmic Koala už bych neměla dělat. Zjistil jsem že podle chyby prej v jádře se jednalo o VGA/DVI pokud pletu. Aha, totéž myslím že Mandriva má stejné jádro ale nejsem dost jistý. Zkus postupy co jim on měl stejné problémy u Lenova. Přinejhorším buď držet verzi Jaunty zatím ještě neskončila podpora. Potom přejdeš dlouhodobý podpora Ubuntu 10.04 LTS na tři roky. Já nevím protože stále nechápu že někdo že je ok ale druhej není ok. Dyť grafická karta stejná.
Jestli jsi zkusil v Grubu ten Ubuntu, kernel (recovery mode).

Tomass

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 16 Listopadu 2009, 22:36:30 »
Jsme u toho každý říká že je bezproblému a druhej říká že je problémy. Jaunty Jackapole byla měla problémy s Intelem viz.: http://www.root.cz/clanky/nove-ubuntu-ma-vazne-problemy-s-grafikami-intel/. Novější v Karmic Koala už bych neměla dělat. Zjistil jsem že podle chyby prej v jádře se jednalo o VGA/DVI pokud pletu. Aha, totéž myslím že Mandriva má stejné jádro ale nejsem dost jistý. Zkus postupy co jim on měl stejné problémy u Lenova. Přinejhorším buď držet verzi Jaunty zatím ještě neskončila podpora. Potom přejdeš dlouhodobý podpora Ubuntu 10.04 LTS na tři roky. Já nevím protože stále nechápu že někdo že je ok ale druhej není ok. Dyť grafická karta stejná.
Jestli jsi zkusil v Grubu ten Ubuntu, kernel (recovery mode).

Jo, jenže u čisté instalace KK mi nenajede ani recovery mode. A u povýšeného JJ mi zase nejela 3D ekcelerace.
A učisté instalace JJ zase nešel zvuk. Já nevím proč mám s tímto natasem takový problémy. Už jsem na několik strojů Ubuntu nainstaloval a vzdy maximální spokojenost.
No tento stroj mi zabral skoro celý odpoledne (experimenty s Ubuntu) a vecer (zprovoznění Xp  :-[ ) . Ted jsem tam dodelal, sice s hrozným odporem a sebezapřením, WinXp. Počkám 7 měsíců na novou verzy Ububtu ta snad pojede i na této mašince.

Díky moc za pomoc.

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #6 kdy: 17 Listopadu 2009, 09:55:29 »
Co týče ten zvuková karta jede ale výstupu sluchátka a na repráku nejde. Proto se asi musí nastavit.
Odebráno z wiki ubuntu (byl pro ntb MSI) nevím jestli možná tebe týkalo. Pokud jsi jel na LiveCD a fungovalo to zvuk?
Zvuková karta funguje ihned po nainstalování. Drobný nedostatek má v tom, že po zastrčení sluchátek dále hrají reproduktory. Pro odstranění musíte přidat následující řádek do souboru /etc/modprobe.d/alsa-base:
Kód: [Vybrat]
options snd-hda-intel enable=1 index=0 model=targa-dig position_fix=1
Já bych však nerad tolik instalovat furt novější verzi. Však doporučuju ten dlouhodobou podporu 8.04. Dlouhodobá podpora většinou je stabilni a zbytek je jako spíš řeknu beta. http://www.ubuntu.com/getubuntu/download. Ta verze 8.04.x myslím že jsou podstatě novější kvůli aktualizované jádře. Přeju štěstí pokud rád vyzkoušel možnosti u podpory 8.04. Však je aktualizovaná verze. Později vyzkoušíš na 10.04.
« Poslední změna: 17 Listopadu 2009, 09:57:16 od Darek "ADIO45" Zabdyr »

Tomass

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 17 Listopadu 2009, 11:24:00 »
Co týče ten zvuková karta jede ale výstupu sluchátka a na repráku nejde. Proto se asi musí nastavit.
Odebráno z wiki ubuntu (byl pro ntb MSI) nevím jestli možná tebe týkalo. Pokud jsi jel na LiveCD a fungovalo to zvuk?
Zvuková karta funguje ihned po nainstalování. Drobný nedostatek má v tom, že po zastrčení sluchátek dále hrají reproduktory. Pro odstranění musíte přidat následující řádek do souboru /etc/modprobe.d/alsa-base:
Kód: [Vybrat]
options snd-hda-intel enable=1 index=0 model=targa-dig position_fix=1
Já bych však nerad tolik instalovat furt novější verzi. Však doporučuju ten dlouhodobou podporu 8.04. Dlouhodobá podpora většinou je stabilni a zbytek je jako spíš řeknu beta. http://www.ubuntu.com/getubuntu/download. Ta verze 8.04.x myslím že jsou podstatě novější kvůli aktualizované jádře. Přeju štěstí pokud rád vyzkoušel možnosti u podpory 8.04. Však je aktualizovaná verze. Později vyzkoušíš na 10.04.

Zvuk nejel z repráčků ani ze sluchátek (u JJ) , ale jel mikrofon, teda aspon se to tak tvářilo na aplikaci Záznamník zvuků. Počkám si na další vydání Ubuntu.

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #8 kdy: 17 Listopadu 2009, 11:34:48 »
Aha, ještě mám prosbu jaký byl podle čip Asus K50IJ xxxxx. Právě o tuhle Asuse uvažuju ale nejsem úplně dost jistý jestli mám vůbec koupit.

Tomass

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 17 Listopadu 2009, 12:46:56 »
Aha, ještě mám prosbu jaký byl podle čip Asus K50IJ xxxxx. Právě o tuhle Asuse uvažuju ale nejsem úplně dost jistý jestli mám vůbec koupit.

Přesný typ čipu se mi nepodařilo zjistit, ale je to nejaká VIA High Definitions Audio, screenshot je zde: http://uloz.to/3088584/zvuk.jpg

Jinak po mých zkušenostech tento notebook na Ubuntu nedoporučuju, pokud teda nemáš chut to sáhodlouze zprovonovat a navíc display taky žádná sláva. Nedávno jsem zkoušel Ubuntu KK na jednom laciném Toshiba Satellite, nevím presný model ale byl to nejký levný a vse slapalo perfektne.

ADIO45

• Stálý člen
  • **
    • Dráčkovo herní doupě
« Odpověď #10 kdy: 17 Listopadu 2009, 19:38:57 »
http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky/asus/asus-k50ij
Tam krásně postupy. Myslím že tato zvukovka je asi ona. Já bych nebál koupit Asus. Ale musím instalovat jinej distribuci třeba Debian a takovýchle protože jsou však stabilní.

Tomass

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 18 Listopadu 2009, 22:43:54 »
http://www.abclinuxu.cz/hardware/sestavy/notebooky/asus/asus-k50ij
Tam krásně postupy. Myslím že tato zvukovka je asi ona. Já bych nebál koupit Asus. Ale musím instalovat jinej distribuci třeba Debian a takovýchle protože jsou však stabilní.

Díky za rady a at se Ti daří pokud si ten notas koupíš.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.