Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: DVD mechanika SATA  (Přečteno 6285 krát)

tristu

• Návštěvník
DVD mechanika SATA
« kdy: 19 Listopadu 2009, 15:19:53 »
hledal jsem všude možně, nikde sem ale a stejnej problém nenarazil. Včera mi přišla poštou DVD mechanika pro rozhraní SATA (u původní ATA už nešlapaly dobře dvířka). Starou ATA mechaniku jsem vyměnil za došlou SATA. Zároveň sem chtěl nainstalovat Ununtu 9.10.. live cd normálka nabootovalo a tak jsem zvolil vyzkoušení beze změn v pc.. objevilo se bílé logo ubuntu.. když už svítilo asi 2 minuty, kouknul jsem se do výpisu, co běží napozadí a tam bylo napsáno něco ve smyslu

mounting /dev/sr0 on cdrom failed 

a potom to opakovaně vypisovalo nějaký errory. Tak jsem si řekl, že je to možná blbě zapojenou mechanikou a zkusil jsem ji přehodit do jiné sata "zásuvky" nebo jak se tomu říká. Restart.. stejný pokus  a stejná chyba. Zkusil jsem pro jistotu i jinou distribuci (Fedora) a výsledek naprosto stejnej.

napíchnul jsem teda starou ATA mechaniku a huráááá, z ní to jede jak z praku. V pc zapojené 2 hdd SATA a zmiňovanou SATA mechaniku.. Tak nevím. Zlobilo vás to taky někoho?  kde může být chyba? docela mě to štve, protože takhle je ta mechanika téměř nepoužitelná.. 

tristu

• Návštěvník
Re: DVD mechanika SATA
« Odpověď #1 kdy: 19 Listopadu 2009, 18:34:36 »
už nevím čím by to mohlo být. ještě jednou sem se díval přesně na tu hlášku

mounting /dev/sr0 on cdrom failed: invalid argument
end request: I/O error sector 1394680
logical block 348670
logical block 348671

schválně sem najel do xpéček a mechaniku otestoval v neru - jestli se neprojeví nějaké vady při vypalování, čtení atd..  vůbec nic, všechny testy 100% úspěšné.. proto se mi nezdá, že by mechanika byla vadná... zkusil jsme schválně odpojit oba hdd a nechat píchlou jen mechaniku, ale nic. jak instalace ubuntu, fedory tak i mandrivy pořád hází podobný hlášky.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #2 kdy: 19 Listopadu 2009, 19:25:09 »
Zkus to boot médium napálit v té nové mechanice.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

tristu

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Listopadu 2009, 21:25:27 »

to jsem teď právě udělal. Vysmahnul sem si novou Fedoru -schválně sem to ještě nepálil na maximální rychlost.. po vypálení sem nechal zkontrolovat data.. restartoval sem pc,live cd nabootovalo, dal jsem volbu verify and boot.. cd se zkontrolovalo a vyhodilo to hlášku

The media check is complete, the result is: PASS
It is ok to use thes media.

říkám si ok.. první dobrá zpráva..

a následovně prásk

end request: I/O error dev sr0, sector 139...
Buffer I/O error on device sr0, logical blok 174.....

Hádám teda, že chybou mechaniky to nebude...  zkoušel jsem různě kombinovat zapojení hdd a mechaniky..
vypadá to spíš, že linuxu se nějak nelíbí SATA mechanika nebo to, kam je zapojená.. možná se mu taky nelíbí konkrétně můj model  - samsung SH-S223C

jdu zkoušet dál.. na některou díru to přece musí jít :)
« Poslední změna: 19 Listopadu 2009, 21:29:14 od tristu »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #4 kdy: 19 Listopadu 2009, 21:43:31 »
Já mam na SATA Samsung 203 a taky mi to někdy házelo ty errory. Někdy třeba jen 10x jindy donekonečna. Třeba se ti to chytne. Je to neco se SW. HW mas ok urco.
Jakou verzi Ubuntu mas?

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

tristu

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Listopadu 2009, 22:17:39 »
Pokouším se o instalaci Ubuntu 9.10. Připadá mi to jako nějakej nedostatek kernelu.. jinak si to neumím zdůvodnit. Budu zkoušet. Když na něco přijdu dám vědět :)

min25

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 19 Listopadu 2009, 22:54:38 »
Pokouším se o instalaci Ubuntu 9.10. Připadá mi to jako nějakej nedostatek kernelu.. jinak si to neumím zdůvodnit. Budu zkoušet. Když na něco přijdu dám vědět :)
A jaký model mechaniky máš?

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #7 kdy: 19 Listopadu 2009, 23:00:48 »

to jsem teď právě udělal. Vysmahnul sem si novou Fedoru -schválně sem to ještě nepálil na maximální rychlost.. po vypálení sem nechal zkontrolovat data.. restartoval sem pc,live cd nabootovalo, dal jsem volbu verify and boot.. cd se zkontrolovalo a vyhodilo to hlášku

The media check is complete, the result is: PASS
It is ok to use thes media.

říkám si ok.. první dobrá zpráva..

a následovně prásk

end request: I/O error dev sr0, sector 139...
Buffer I/O error on device sr0, logical blok 174.....

Hádám teda, že chybou mechaniky to nebude...  zkoušel jsem různě kombinovat zapojení hdd a mechaniky..
vypadá to spíš, že linuxu se nějak nelíbí SATA mechanika nebo to, kam je zapojená.. možná se mu taky nelíbí konkrétně můj model  - samsung SH-S223C

jdu zkoušet dál.. na některou díru to přece musí jít :)

Uz toho mam dost! Ted jsem instaloval Ubuntu 9.04 64bit a!...

Při kopírování souborů na pevný disk oznámil instalátor chybu:

[Errno 5] Input/output error: '/rofs/usr/src/linux-headers-2.6.28-11/arch/sparc/include/asm/fcntl.h'

Toto je často způsobeno chybou CD/DVD disku nebo mechaniky. Může pomoci vyčištění CD/DVD, vypálení CD/DVD na nižší rychlosti nebo vyčištění čočky CD/DVD mechaniky (čistící sady bývají dostupné u prodejců elektroniky).
« Poslední změna: 19 Listopadu 2009, 23:04:58 od Rovano »

tristu

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 19 Listopadu 2009, 23:27:25 »
@min25:  moje mechanika Samsung SH-S223C sata

@Rovano:  Mechaniky jsou zhouba :D U tebe možná to vyčištění pomůže, ale já vzhledem k 1 den starý mechanice můžu čočku třeba lešti Mr. Proprem a bude mi to prd platný :D když bych si někde mohl půjčit jinou sata mechaniku, tak by se to možná rozřešilo.

Jinak sem ještě pátral na netu a narazil na fóru ubuntu.com na kolíka, co měl stejný problém.. ale ten měl mechaniku ata a bylo to způsobený tím, že měl hdd i mechaniku zapojenou současně na jednom portu. vypadá to, že jsem jedinej na světě.. i google mlčí :)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 19 Listopadu 2009, 23:33:37 »
Napodruhé se to nainstalilo a to jsem neleštil čočku ani dvdčko.

tristu

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 26 Listopadu 2009, 21:10:20 »
Tak sem veškeré pokusy vzdal. Vypadá to, že linux se nedokáže s mojí mechanikou poprat.. nebo se já nedokážu poprat s linuxem  ??? píchnul jsem si tam svoji starou ata a pojedu na ni, dokud neumře. Potom snad už bude linux na sata mechaniky trošku líp připravanej  :D Pokud ne, ani jej nebudu moct nainstalovat

lades7

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 27 Listopadu 2009, 06:45:27 »
Zdravím. Mám stejnej (podobnej) problem s mojí SATA Lg. Pokaždé se při vypalování sekne. Mám ji 2 měsíce. Zkoušel jsem podle nějakého návodu( už nevím kde to na foru bylo) změnit kernel a chvíli to jelo. Takže si myslím, že by stačilo najít správné nastavení kernelu. Zatím jsem nenašel. Ještě jsem chtěl zkusit přejít ze stávajícího Ubuntu 9,04 na 9.10. Stojí to za to?

tristu

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 27 Listopadu 2009, 12:05:19 »
s tím kernelem to pravděpodobně bude řešení.. ale řekl bych, že je to ve vztahu ke kernelům do budoucna. S mojí sata si Ubuntu 9.10 poradit nedokáže, stejně tak Fedora 12 a Mandriva 2010 - windows naprosto bez problémů - takže bych netvrdil, že se přechodem na 9.10 s tvojí mechanikou něco zlepší. Možný to ale je  ;) Jinak Ubuntu 9.10 se mi pozdává ok. Až na Grub2, se kterým se nějak nemůžu sžít :-\ A taky asi došlo k nějakejm dalším změnám, protože v 9.10 si mountnu disk, ale když vypnu pc a znova zapnu, musím jeho připojení znova potvrzovat heslem. Taky se mi nedaří mazat věci z flashdisku, v 9.04 to valilo.. ale neměl sem čas to nějak zkoumat, drbal sem se s tou mechanikou  :)

Rixx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 27 Listopadu 2009, 12:23:12 »
Tak sem veškeré pokusy vzdal. Vypadá to, že linux se nedokáže s mojí mechanikou poprat.. nebo se já nedokážu poprat s linuxem  ??? píchnul jsem si tam svoji starou ata a pojedu na ni, dokud neumře. Potom snad už bude linux na sata mechaniky trošku líp připravanej  :D Pokud ne, ani jej nebudu moct nainstalovat
Nainštalovať by si to mohol ešte stále z Flasky :-). Poprípade skúsiť poprehadzovať niečo v Biose. Poprípade skúsiť nabootovať s nejakým parametrom pre kernel.

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #14 kdy: 28 Listopadu 2009, 00:30:33 »
Citace
@min25:  moje mechanika Samsung SH-S223C sata

No tak přesně tuhle mechaniku mám taky, též jsem měnil z IDE na SATA a běží mi od Ubuntu 8.04 až do teď úplně bez problémů, takže problém v kernelu bych nehledal a taky bych si dovolil tvrdit, že problém nebude v mechanice ani v linuxu, jak píšeš. Mimochodem ses nepochlubil, na jaká média to zkoušíš smažit?
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

NoWin

• Host
« Odpověď #15 kdy: 28 Listopadu 2009, 02:22:14 »
Tristu: Mechaniku sice můžeš mít fungl novou, ale to neznamená, že musí fungovat. Reklamuj ji.

lades7

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 29 Listopadu 2009, 17:58:27 »
No, možná by to nebylo od věci tu vypalovačku zkusit reklamovat, než se pořád snažit ji rozhejbat. Třeba je poškozená a budem se tím zbytečně otravovat. Zkoušel jsem přechod na 9.10 a musel jsem hned zpět na 9.04. Po pár sekundách na 9.10 pokaždé počítač ztuhnul. Takže jsem nemohl ani vypalovačku vyzkoušet. Když jsem znovu nainstaloval 9.04 tak vypalovačka šlapala jak švycary, ale jen do 4. CD. Pak nastala stejná chyba. Jdu zkusit tu reklamaci...

NoWin

• Host
« Odpověď #17 kdy: 29 Listopadu 2009, 22:10:01 »
No, možná by to nebylo od věci tu vypalovačku zkusit reklamovat, než se pořád snažit ji rozhejbat. Třeba je poškozená a budem se tím zbytečně otravovat. Zkoušel jsem přechod na 9.10 a musel jsem hned zpět na 9.04. Po pár sekundách na 9.10 pokaždé počítač ztuhnul. Takže jsem nemohl ani vypalovačku vyzkoušet. Když jsem znovu nainstaloval 9.04 tak vypalovačka šlapala jak švycary, ale jen do 4. CD. Pak nastala stejná chyba. Jdu zkusit tu reklamaci...
Ták! Kdyby Tristu věděl, čím musí výrobek projít, než se dostane z fabriky k zákazníkovi...
Během toho transportu je výrobek namáhán jak mechanicky (nárazy, vibrace, tlak), tak i prudkýma změnama teploty a vlhkosti. Optický mechaniky jsou na tohle zvláště citlivý. Poslední kontrola funkčnosti většinou probíhá u výrobce, prodejci tohle zpravidla nekontrolujou.

sabraq

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 29 Listopadu 2009, 23:06:53 »
Ták! Kdyby Tristu věděl, čím musí výrobek projít, než se dostane z fabriky k zákazníkovi...
Během toho transportu je výrobek namáhán jak mechanicky (nárazy, vibrace, tlak), tak i prudkýma změnama teploty a vlhkosti. Optický mechaniky jsou na tohle zvláště citlivý. Poslední kontrola funkčnosti většinou probíhá u výrobce, prodejci tohle zpravidla nekontrolujou.
Nóó, to jsi pro nebohého Tristua a jistě i další z nás objevil Ameriku! Nebo Čínu? ;) A co tedy pro příště navrhuješ, jít si vyzvednout mechaniku přímo do fabriky, vlastnoručně si ji zabalit v ochranné atmosféře, aby když si ji bude odnášet v podpaží nedošlo ohřátím k nasrážení zhoubného kondenzátu?

Mimo jiné nechápu, kde jinde by měla probíhat "poslední kontrola funkčnosti" každého výrobku, než ve výrobě, kde jsou k tomu vyhrazeni test inženýři. Pochybuju, že se kupříkladu optické mechaniky "zkouší" před tím, než si je koupím jakožto koncový zákazník. Je to snad nové zboží, ne bazarové. Navíc mi dnes většinou potvrzují záručák během 14 dní, abych se doma přesvědčil, že to co si kupuju je funkční, aby mi v případě vadného kusu mohli vyměnit kus za kus. S potvrzeným záručním listem by to muselo jít na reklamaci, která trvá nějaký ten měsíc..

NoWin

• Host
« Odpověď #19 kdy: 29 Listopadu 2009, 23:38:09 »
Nóó, to jsi pro nebohého Tristua a jistě i další z nás objevil Ameriku! Nebo Čínu? ;) A co tedy pro příště navrhuješ, jít si vyzvednout mechaniku přímo do fabriky, vlastnoručně si ji zabalit v ochranné atmosféře, aby když si ji bude odnášet v podpaží nedošlo ohřátím k nasrážení zhoubného kondenzátu?

Mimo jiné nechápu, kde jinde by měla probíhat "poslední kontrola funkčnosti" každého výrobku, než ve výrobě, kde jsou k tomu vyhrazeni test inženýři. Pochybuju, že se kupříkladu optické mechaniky "zkouší" před tím, než si je koupím jakožto koncový zákazník. Je to snad nové zboží, ne bazarové. Navíc mi dnes většinou potvrzují záručák během 14 dní, abych se doma přesvědčil, že to co si kupuju je funkční, aby mi v případě vadného kusu mohli vyměnit kus za kus. S potvrzeným záručním listem by to muselo jít na reklamaci, která trvá nějaký ten měsíc..
Tím chci naznačit, aby tu mechaniku urychleně reklamoval a zbytečně tady nedumal nad tím, že by to mohlo bejt klidně tím zlým tuňákem ;)

Ehm, viděls to někdy ve skladě? Tam se neserou s tím, jestli dát DVD přehrávač nad nebo pod ledničku, prostě to tam nějak daj ;)

sabraq

• Závislák
« Odpověď #20 kdy: 29 Listopadu 2009, 23:55:45 »
No jo no, ale my jsme tady bohužel ti, kteří to musí platit, jináč by se zhroutila ekonomika :) I když vlastně...to už je zase jiná, nechutná diskuze:D

NoWin

• Host
« Odpověď #21 kdy: 30 Listopadu 2009, 00:08:42 »
No jo no, ale my jsme tady bohužel ti, kteří to musí platit, jináč by se zhroutila ekonomika :) I když vlastně...to už je zase jiná, nechutná diskuze:D
Zlatý komunisti!  ;D ;D ;D

sabraq

• Závislák
« Odpověď #22 kdy: 30 Listopadu 2009, 00:26:49 »
No, oni ti zlatí komunisti jsou pořád na svých místech, akorát kopou za jiný týmy :D Ale nechme to bejt, nepatří to sem...Nevím proč, vzpoměl jsem si na ten srandovní projev Milouše Jakeše, za který sklidil na nevím kterým sjezdu bouřlivý potlesk. Chválil v něm jak maďaři pěstují doma tisíce "bojlerů" a přitom samozřejmě myslel krmný kuřata, ne  nádoby na ohřev vody  ;D Tak z tohoto pohledu dnes není zas tak zle, vzduchem lítaj vajíčka a všichni se máme hrozně fajn :-D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.