Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: po reinstalaci ubuntu nejde spustit windows xp [vyřešeno]  (Přečteno 1834 krát)

Mraky

• Aktivní člen
  • *
po reinstalaci ubuntu nejde spustit windows xp [vyřešeno]
« kdy: 22 Listopadu 2009, 13:10:03 »
Ahoj, před týdnem sem přeinstaloval ubuntu(z 8.10 na 9.10) a ted když jse mse chtěl podívat na win, tak jsem zjístil že je nemůžu spustit,asi chybí MBR.zkoušel sem v biosu změnit bootovací pořadí, kde se potom spouští pouze win, ale bez výsledku.Nabídne mi to možnost stav nouze,poslední známá konfigurace,normální spuštění win,a pokaždý najede logo xp, nebo černá obrazovka a pak se počítač restartne.
pro přehled uvádím stav disků:první fyzický disk:200gb-linux+data(18gb linux+3gb swap,179gbdata),druhý fyzický disk:500gb-xp+data(21gb xp+479gb data).V této oblasti mám málo zkušenosti(skoro žádné),kompletí přeinstalace obou systému by nejspíš nevedla k ničemu:_(
« Poslední změna: 24 Listopadu 2009, 07:59:04 od Mraky »

Pavel56

• Návštěvník
Re: po reinstalaci ubuntu nejde spustit windows xp
« Odpověď #1 kdy: 22 Listopadu 2009, 13:52:03 »
Pokud najede logo, je IMHO MBR v poradku, zkusil bych z instalacky CHKDSK /R, pokud to nepomuze tak opravu. Neustale restarty ale v 99% zpusobuje napadeni nejakym spy/malware atp. V pa+so jsem takto jeden PC lecil tak dlouho az z toho byla nova ins. Nepise nahodou nouzak, ze mu chybi, nebo ze jsou poskozene nejake soubory?

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 23 Listopadu 2009, 11:00:24 »
u nouzáku je černá obrazovka,dole něco jede, jakoby načítání,a pak se to restartne,když sem v biosu zákázal jeden disk(tj, ten na kterém je linux),tak to vyhodilo nějakou chybovou hlášku,a to logo ani nenajelo,ještě zkusím fyzicky odpojit disk s linuxem, a pomocí install cd opravit mbr pomocí fixmbr,a jestli to nepomůže, tak přeinstaluju ty wokna.Mimochodem sem někde na fóru četl že, když se grub hodi do mbr(nebo tak nějak) tak se dají bez problému přeinstalovat oba systémy,aniž by se cokoliv dělalo se zaváděčem,ale podle mě by ten zaváděč musel být někde na neutrálním místě,nebo tam kde je linux.-)
« Poslední změna: 23 Listopadu 2009, 11:09:00 od Mraky »

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 23 Listopadu 2009, 16:34:15 »
Tak jsem zkusil fixbmr a fixboot,anijedno nepomohlo,tak se mpřeinstaloval windowsy,ted ale musím upravit ještě grub, páč to odkazuje na starý win,pod kodem:5a8c2a218c29f7e1,možna by v grub.cfg stačilo přepsat to číslo ale nevím kde ho najdu:_(((

mosqa

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 23 Listopadu 2009, 16:52:11 »
to cislo je uuid -> http://wiki.ubuntu.cz/UUID
AMD Athlon X2 4850e; GIGABYTE MA78GM-DS2H; IGP ATI HD3200; 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 KINGSTON BOX; WD 6400AAKS; SAMSUNG SpinPoint F1 HD322HJ; SAMSUNG SH-S223F SATA; squeezy

Mraky

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 24 Listopadu 2009, 07:58:01 »
to mosqa:díky za info, myslím že už sem to skoro měl, a když sem pak zkušebně šel restartnout pc, tak sem celou práci podělal zapomenutým cd v mechanice,na kterém byla obnova win.zaváděče,tudíž sem si omylem pokonil celej grub a musel sem přeinstalovat celý systém:_((( ted už běží všechno jak má.-)))

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.