Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: záložní internet  (Přečteno 1361 krát)

jankas

• Návštěvník
záložní internet
« kdy: 26 Listopadu 2009, 12:31:33 »
Potřeboval bych poradit jestli by mi někdo nepomohl se "zálohou" internetu. Mám v práci server s ubuntu (slouží jako router, úložiště dat...) a na něm jedna síťovka internet od UPC, druhá síťovka pak LAN pro počítače. Dále tady mám ještě "záložní" internet jako ADSL. Když vypadne net od UPC, tak "manuálně" přepnu na ADSL (adsl router zyxel) = ADSL nemám přes ubuntu server. Šlo by udělat nějakým způsobem "automatické" přepnutí pomocí ubuntu na ADSL při výpadku primárního internetu? Jde mi o to, že jak vypadne net, tak ho přepnu a během 5 minut mi jede net druhý, ale horší je jak nejsem v práci a ostatní to prostě neudělají a volají, že jim nefunguje. Připomínám, že s ubuntu teprve začínám. Díky za odpovědi.

Honza

5ulo

• Návštěvník
    • Ubuntu howto's
Re: záložní internet
« Odpověď #1 kdy: 26 Listopadu 2009, 13:23:02 »
Viem, ze v pripade napr. laptopu, kde je spustene wifi a zaroven je aj zapjeny sietovy kabel by sa to dalo krasne okaslat.. ked vypadne wifi, prepne na lan.. a naopak... v tvojom pripade by to mohlo byt podobne, ale trebalo by to asi dve sietovky... neviem.. len tapam. Som zvedavy na riesenie :)

ETNyx

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 26 Listopadu 2009, 14:14:56 »
Asi nejjednodušší způsob bude zakoupit VPN router například http://www.cisco.com/en/US/products/ps9925/index.html který je k tomuto účelu navržen.

Dále jak napsal Sulo můžete zakoupit další síťovou kartu a tuto práci přenechat serveru.
jabber: etnyx@jabbim.cz

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #3 kdy: 26 Listopadu 2009, 22:59:34 »
nejjednodušší je 2x síťová karta, držet obě spojení navázaná.
Napsat si skriptík který - pinguje rychlou gw, pokud se mu ping nevrátí tak zavolá
Kód: [Vybrat]
ip r r dslsměra  pinguje dál. V okamžiku kdy se ping začne vracet tak opět zavolá replace default routy zpět na adresu rychlé gw.

Dostupnost pomalé v tomto případě vůbec nemá cenu testovat, protože je na ni přepnuto pouze když je vypadlá rychlá a pokud by zároveň byla vypadlá i pomalá tak stejně z ní není již kam přepnout.
« Poslední změna: 26 Listopadu 2009, 23:03:36 od kiklhorn »
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

jankas

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 27 Listopadu 2009, 07:27:58 »
Tak na tohle si asi netroufnu. Jsem rád, že jsem rozjel sambu, firehol apod. ale napsat si něco sám to opravdu nevím.

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.