Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: LILO nejde odstranit  (Přečteno 2420 krát)

cernoch

• Návštěvník
LILO nejde odstranit
« kdy: 28 Října 2006, 21:03:03 »
doufam ze jsem spravne zvolil forum pro muj dotaz, take doufam ze bude trochu srozumitelny, jsem linuxovy zacatecnik.

Instalaci kubuntu 6.06 (mimochodem 6.10 hlasi "kernel panic" chybu kterou uz jsem tady na foru videl) jsem provedl na partition s instalaci mandrivy, samozdrejme s formatovanim a dokonce zasahy do partition ktere zmenily jejich cislovani. Po mandrive ale zustalo v MBR LILO, ktere se, i presto ze se nainstaloval GRUB, nacita jako prvni a nabizi mi pouze neexistujici mandrivu a windows. zajimave je ze po zasunuti CD WinXP a ubehnuti casu pro odklepnuti pro boot z CD se GRUB nacte a dovoli mi bootovat kubuntu. neuspesne jsem v kubuntu zkousel zadat prikaz lilo -u. Pote jsem vyzkousel radikalnejsi reseni- boot z XP CD a v konzoli prikaz FixMBR. probehl bez chybovych hlasek nebo neceho co by naznacovalo nestadardni prubeh. Avsak i po tomto se LILO vesele nacita a me dochazeji napady.

jeste bych mozna mel dodat ze jde o SATA disk s cca 5 partition. po fyzickem odpojeni ostatnich disku se problem neresi.

Cim bych se mohl LILO zbavit? dekuji predem za pomoc

cernoch

• Návštěvník
LILO nejde odstranit
« Odpověď #1 kdy: 29 Října 2006, 11:07:04 »
update k me situaci:

pokusil jsem se zbavit lilo tim ze jsem znovu nainstaloval kubuntu a pomoci adept jsem lilo nainstaloval a pote odstranil. po rebootu me cekala hlaska  "unknown flash type" a  vypis tusim "L 99 99 99 99... a tak dal pul stranky" fixmbr a fixboot opet nepomohly a windows jsou momentalne nedostupne

v tuto chvili budu opravdu vdecny za jakekoliv navrhy

radeczech

• Aktivní člen
  • *
LILO nejde odstranit
« Odpověď #2 kdy: 29 Října 2006, 22:57:54 »
co zkusit ještě nabootovat z cd win do konzole a zadat:
Kód: [Vybrat]
fdisk /mbr
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

Dan

• Aktivní člen
  • *
LILO nejde odstranit
« Odpověď #3 kdy: 30 Října 2006, 00:16:18 »
Citace: radeczech
co zkusit ještě nabootovat z cd win do konzole a zadat:
fdisk /mbr
Radeczech sice nečte pořádně otázky a WinNT asi nikdy neviděl, nicméně nakonec má dobrý nápad - co zkusit někde vyhrabat startovací disketu Win98 a zadat fdisk /mbr, třeba to z nějakých záhadných příčin pomůže. Taky mě napadlo smazat ten oddíl, na kterém byla Mandriva úplně, znovu vytvořit a znovu (pokolikate už?:) nainstalovat *buntu. Pokud to nepomůže, máš asi nějaké agresivní LILO, které se nahrává místo do MBR do EPROMky k BIOSu:)

cernoch

• Návštěvník
LILO nejde odstranit
« Odpověď #4 kdy: 30 Října 2006, 19:55:44 »
diky za navrhy, nakonec jsem se lilo zbavil tusim opetnou instalaci mandrivy a odinstalovanim lilo a instalaci GRUBu (presnejsi postup uz dohromady nedam, zkousel jsem toho vic :))

zajimave je ze i po tomto stale grub nefunguje jak ma. zda se jako by neco stale precislovavalo partitiony nebo disky. pri prvnim pokusu o boot neni linux k nalezeni (tusim) na hd2,4 (je na hd0,4). nahlasi chybu a znovu se nacte grub, na druhy pokus se ale na hd2,4 najde a nabehne bez problemu. pokud predem nastavim v grub linux na 0,4 zacne se nacitat, ale pred nactenim grafickeho interface zamrzne. XP obdobne s tim ze na prvni pokus neni k nalezeni vubec

stale bych uvital rady jak se s timto vyporadat

PS:V tuto chvili pisu z kubuntu a moc se mi libi

radeczech

• Aktivní člen
  • *
LILO nejde odstranit
« Odpověď #5 kdy: 30 Října 2006, 22:26:04 »
Příkazy typu:
fixmbr, fixboot a fdisk /mbrmi vždy lilo nebo grub odstranily a pak jsem dodal jen nový grub a dopsal ostatní os a jelo to v poho...
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.