Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Při startu chce Setup  (Přečteno 2237 krát)

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
Při startu chce Setup
« kdy: 04 Prosince 2009, 13:46:59 »
Při startu počítače si mě občas stane (tak jednou za dva měsíce), že po úvodní obrazovce nenaběhne Grub s možností instalací operačních systémů
(na pevném disku mám Windows a přenosném Ubuntu 9.04.), ale zobrazí se  dvě možnosti  dalšího pokračování :
1) Pokračovat dál a nyní se objevi chybové hlášení Grub Error a skončil jsem.
2) Nabídne vstup do Setupu a nyní stačí Setup pouze uložit bez jakýchkoliv změn ! Potom se počítač sám restartuje a všechno proběhne OK.
Moje otázka je: "Jaká je příčina, že v tomto popisovaném případě start neproběhne OK?"

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
Re: Při startu chce Setup
« Odpověď #1 kdy: 04 Prosince 2009, 13:56:23 »
předpokládám s/setup/bios/
Buď špatná záložní baterka cmos na desce,
nebo se počítač vypnul při nabíhání ještě v post fázi,
nebo je zapnuté v biosu přetaktování a občas to nezkousne.
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #2 kdy: 04 Prosince 2009, 15:44:03 »
Pokud chceš relevantní odpověď, musíš popsat problém POŘÁDNĚ.
Například vůbec neuvádíš, zda se problém vyskytuje při bootování z interního nebo externího (přenosného) disku nebo obou. U toho externího je taky docela možné, že nestačí po zapnutí počítače tak rychle "naskočit", tedy že se grub snaží bootovat ze zařízení, které ještě není připraveno.

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 04 Prosince 2009, 20:10:14 »
Bohužel nemohu tu situaci znovu navodit a lépe popsat.
 Jinak k žádnému bootu nedojde, protože Grub mi vůbec nenaběhne což je program viz adresář Grub/menu.lst , který je v Ubuntu. Tudíž jednoduše řečeno počitač se mi nezeptá jaký chci nainstalovat operační systém on k tomu bodu vůbec nedojde - já myslím, že jsem to měl tak napsáno i když zjednodušeně.
Mohu ještě doplnit o informaci, že pokud postupuji podle bodu 1) a potom restartuji  a  problém  zůstává. Tak to řeším dle bodu 2).
Další informaci mohu poskytnout  o monitoru Acer (AL1715), který je napájen přímo ze zásuvky a vypínač na monitoru mám stále zapnutý, monitor vypínám vypnutím zásuvky. Když počítač i monitor vypnu a třeba za 5 minut ho zapnu  tak obrazovka bliká (to je častý problém a já s ním i počítám) a musím delší dobu počkat a přitom při restartech tomu tak není ani při dlohodobému používáni žádné poruchy nejsou. Nevím jestli to spolu souvisí, ale možná by to chtělo zapínat a monitor tlačítkem.   

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 05 Prosince 2009, 19:27:32 »
Blikání monitoru jsem vyřešil. Po vypnutí počítače vypnu i monitor tlačítkem a potom i zásuvku. Když chci zapnout počítač tak nejprve zapnu monitor tlačítkem a potom zapnu počítač a monitor nebliká a tak problém s blikáním zdá se, že je vyřešen.  Problém se Setupem - to ukáže čas.   

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 16 Prosince 2009, 10:40:27 »
Konečně se mi objevila ta chyba s hlášením :
"The boot devices have ben changed. BBS boot  priority will be affected. Please enter setup to check."
Nyní mám na výběr dvě možnosti : F1 pokračovat dále, následným chybovým hlášením (Grub Error) a nebo Delete - vstup do Setupu a odchod, restart a potom je to OK. 

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #6 kdy: 16 Prosince 2009, 11:00:49 »
Evidentně ti blbne mašina. Pokud není na desce nic "zahnilého", mohla by pomoci výměna baterky CMOSky. BIOS si evidentně není schopen udržet v paměti informace o disku. Pokud výměna bat. nepomůže, je to na výměnu desky ... :-)

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 18 Prosince 2009, 12:33:30 »
Volání Setupu je způsobena tím, že externí disk se někdy nepřipojí (je přpojen dvěma USB kabely), nesvítí ledka a počitač nemůže číst z MBR. Nyní nepomáhá "teplý start" a musí přijít "studený" což udělá i vstup a odchod ze Setupu. 

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #8 kdy: 18 Prosince 2009, 12:40:54 »
Volání Setupu je způsobena tím, že externí disk se někdy nepřipojí (je přpojen dvěma USB kabely), nesvítí ledka a počitač nemůže číst z MBR. Nyní nepomáhá "teplý start" a musí přijít "studený" což udělá i vstup a odchod ze Setupu. 

Připojen dvěma USB kabely? A to jako proč? (jestli se ptám blbě, tak soryy, nikdy jsem externí disk neměl)

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #9 kdy: 18 Prosince 2009, 13:16:14 »
Dva kabely není nic zvláštního, druhý je použit jen jako přídavné napájení.

V biosu máte možnost zvolit pořadí bootování, pokud je na prvním místě usb disk a při dalším bootu není připojený tak je ta hláška pochopitelná.
Nechal bych nastavené bootování z interního disku a pokaždé při startu zkusil vyvolat nějakou F klávesou boot menu a z něj si vybral z čeho chci bootovat (bývá to F8, F12, esc a občas i jiné klávesy v závislosti na výrobci desky a biosu)
Nebo disk namontovat dovnitř, nebo grub nainstalovat na interní disk a bootovat z něj...

Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 18 Prosince 2009, 19:29:16 »
V Setupu mám nastaveno:
Hardisk Boot priority (PRESS ENTER), USB Flash Disk Type (HDD), First Boot Device (USB-ZiP), Second Boot Device (CDROM), Third Boot Device (HARD DIsk), Boot Other Device (Enabled).

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
« Odpověď #11 kdy: 31 Prosince 2009, 20:42:28 »
V Setupu mám nastaveno:
Hardisk Boot priority (PRESS ENTER), USB Flash Disk Type (HDD), First Boot Device (USB-ZiP), Second Boot Device (CDROM), Third Boot Device (HARD DIsk), Boot Other Device (Enabled).

To je asi 2,5" disk,že? A nemáš v tom BIOSu náhodou možnost vybrat konkrétně ten typ extreního disku? Mně se zdá, že by tam měl být natvrdo nastavený, když tak mrknu do notesu, používám to taky tak.
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.