Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Datové úložiště pro domácnost - HW & SW  (Přečteno 8697 krát)

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
Datové úložiště pro domácnost - HW & SW
« kdy: 04 Prosince 2009, 19:41:46 »
Zdravím.
Přemýšlím o tvorbě datového úložiště, na které (ale i z kterého) bych si mohl bezdrátem přenášet data z celého domu. Nepotřebuju nějakého extra rychlíka, prostě abych měl hudbu, videa i fotky po ruce. Navíc aby se dalo na noc vypnout, a zapínat dejme tomu jenom když bude potřeba. Potěšila by taky možnost v budoucnu připojit k TV.

1) Jaké zvolit CPU, RAM, napájení a chlazení? Postačí 700-900Mhz + 256(512)Mb a 300W zdroj?
2) Jak vyřešit přenos dat? Zabudovanou WiFi kartou nebo nějak jinak?
3) Co zvolit za SW pro správu? Co jsem tak četl, přikláněl bych se ke kombinaci Ubuntu + Samba

Díky za rady.

P.S. A vyplatí se v tomto případě zrcadlení disků?
« Poslední změna: 04 Prosince 2009, 19:46:39 od The_M »
Neptejte se "Proč bych měl chtít Linux?". Ptejte se "Proč by měl Linux chtít mne?".

Acer Extensa 5230E - Intel Celeron 900 2,2Ghz; 3GB RAM; Intel UMA 4500M; 160GB HDD + 500GB ext. HDD.  Jsem nováček, mějte prosím pochopení pro mé hloupé otázky.

LuciusMare

• Závislák
Re: Datové úložiště pro domácnost - HW & SW
« Odpověď #1 kdy: 04 Prosince 2009, 20:16:34 »
300W je zbytecnost,prenos dat neni tak narocny,takze procesor i ram klidne slabsi,wifi je na data pomala,urcite kabel a jako distro bych volil neco jako debian bez graf. prostredi,jen s terminalem :)
edit:jo a zrcadleni disku nevim m,raid ale urcite,sice prijdes o kapacitu ale je to spolehlivejsi
« Poslední změna: 04 Prosince 2009, 20:19:13 od LuciusMare »
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #2 kdy: 04 Prosince 2009, 21:07:47 »
Ok, a kolik watu by jste mi doporučil? Co se týče Ethernetu, jak ho ale rozvedu po domě? Rád bych nebyl limitován kabelem (a měl data třeba i na terase).
Ještě bych chtěl dodat, že k uložišti by se mělo dát připojit i z PC s Windows (bohužel jsem doma zatim jediný, kdo má Linux :( ).
Neptejte se "Proč bych měl chtít Linux?". Ptejte se "Proč by měl Linux chtít mne?".

Acer Extensa 5230E - Intel Celeron 900 2,2Ghz; 3GB RAM; Intel UMA 4500M; 160GB HDD + 500GB ext. HDD.  Jsem nováček, mějte prosím pochopení pro mé hloupé otázky.

ufaak

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 04 Prosince 2009, 21:26:55 »
co se tyce toho kabelu/bezdratu, existuje pomerne zajimave reseni v podobe tzv. PLC adapteru. V podstate z routeru vytahnes kabel do PLC adapteru, ktery das do zasuvky (normalne 230 V). Nekde jinde v baraku das stejny PLC adapter do zasuvky a vytahnes z nej kabelem sit do pocitace. Rychlostni omezeni jsem nezpozoroval (ale ani nemeril). Zrovna ted mam notyska pripojenyho takovym adapterem :)

Funguje to i na vice okruzich, mezi fazema. Dokonce se mi podarilo navazat spojeni pres dva elektromery (v panelaku), ale v pravidelnych intervalech to nefungovalo - nevim proc. Mozna prepinani nocniho proudu, i kdyz si neumim predstavit, co by neco takovyho delalo v panelaku.

Kazdopadne reseni jednoduchy, elegantni a snadno pouzitelny.

Pokud to chces jen jako nahradu jednoho kabelu, nemusis vubec nic konfigurovat. Pokud chces vice PLC adapteru (sit po elektrice), pak jeden (u routeru) funguje jako master, ostatni jsou slave. To uz vyzaduje konfiguraci (trivialni, pres web. rozhrani).

PLC adaptery se vetsinou prodavaji v paru (logicky)
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #4 kdy: 04 Prosince 2009, 22:21:03 »
No, jako řešení je to nepochybně zajímavé (už jsem o tom slyšel), ale co jsem tak našel, tak 1 kus (nejlevněji) stojí něco kolem 1000kč, sada(2ks - kvalitnější) stojí něco kolem 2000-2500,-- (viz: http://pc.itek.cz/lan-ethernet-po-elektrickem-vedeni?search=&filtr=&selectedshop=&cenaod=&cenado=&jeskladem=&onlyhere=&setserazeni=2). A to je na moje finanční (studentské) možnosti docela dost.
Navíc nevím jak venku. To bych si musel natáhnout prodlužku :D

ufaak

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 04 Prosince 2009, 22:27:05 »
pokud to financni moznosti nedovoli, budes se muset spokojit s wifi...
a nebo presvedcit rodice, ze v dnesni dobe je proste nutnost zainvestovat strukturovanou kabelaz po celem dome ;D
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #6 kdy: 04 Prosince 2009, 22:29:38 »
:D No, jelikož mají doma všichni notebooky a na internet se všichni připojujeme přes WiFi (k routru), nevím jak zprávu o tom, že chci aby zavedli po celém domě vysokorychlostní kabeláž, jelikož ji potřebuju pro svoje datové úložiště, uvítají :D Asi se budu muset "spokojit" s WiFi.

Indy-cz

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 05 Prosince 2009, 20:19:45 »
Jak je to s tím přístupem Windowsích notebooků? Sdílení vyřeší Samba, ale musí mít disk toho datového úložiště naformátovaný na FAT ? Nebo může na Ext4 a Samba umí tento formát Windowsím klientům "přeložit".
Chystám se též něco podobného doma vytvořit.
Dík též, za odpovědi.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 05 Prosince 2009, 20:51:21 »
:D No, jelikož mají doma všichni notebooky a na internet se všichni připojujeme přes WiFi (k routru), nevím jak zprávu o tom, že chci aby zavedli po celém domě vysokorychlostní kabeláž, jelikož ji potřebuju pro svoje datové úložiště, uvítají :D Asi se budu muset "spokojit" s WiFi.
No,tam kde to jde kabel,a tam kde ne,tam to holt budeš muset natáhnout bez kabelů :)
Citace

Martin Kiklhorn

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
  • Závislák
  • グーグル!ご存知ですか?
    • HEJ
« Odpověď #9 kdy: 05 Prosince 2009, 21:25:18 »
Buď si postavit, nebo pokud něco hotového tak třeba Umax eGreat EG-M31B nebo třeba LaCie LaCinema Classic HD a spousta dalších.

Pokud stavět tak
Citace
1) Jaké zvolit CPU, RAM, napájení a chlazení? Postačí 700-900Mhz + 256(512)Mb a 300W zdroj?
2) Jak vyřešit přenos dat? Zabudovanou WiFi kartou nebo nějak jinak?
3) Co zvolit za SW pro správu? Co jsem tak četl, přikláněl bych se ke kombinaci Ubuntu + Samba

1) cokoliv co využijete, pokud to plánujete připojovat k televizi tak nějaká integrovaná nvidia s hdmi výstupem by vůbec nebyla od věci.
2) ne každá wifi karta může fungovat jako AP
3) SW podle toho jaké služby budete potřebovat, Ubuntu klidně jako základ.

4) držím palce při výběru HW, můj je http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,36462.msg268981.html#msg268981 (i když se spotřebou to není tak slavné jak jsem původně čekal, procesor je 705e)
Jsou ve vašem dotazu OPRAVDU VŠECHNY vám dostupné informace o problému?
Linux user since 2007-10-11, Registered #456007
Virtual
| Distribuce
~/slozka znamená /home/"vase jmeno"/slozka
6521 69DE 0F34 FCBC FB1D  DE76 360E 52B2 F71A B8E8

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #10 kdy: 06 Prosince 2009, 12:42:51 »
Díky, určitě se podívám. Akorát by mě ještě zajímalo jak je to s napájením? Můžu takovéhle úložiště na noc vypnout? Nebo mi to vynuluje nastavení? (Vím že je to trochu "debilní" otázka, ale něco takového realizuju po prvé, tak nechci udělat nějakou blbost, které pak budu litovat).

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 06 Prosince 2009, 14:05:54 »
Díky, určitě se podívám. Akorát by mě ještě zajímalo jak je to s napájením? Můžu takovéhle úložiště na noc vypnout? Nebo mi to vynuluje nastavení? (Vím že je to trochu "debilní" otázka, ale něco takového realizuju po prvé, tak nechci udělat nějakou blbost, které pak budu litovat).
Samozřejmě že ne, pokud máš to nastavení uložené :)
Citace

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 06 Prosince 2009, 14:12:55 »

Téměř pro vše, co chcete, se mi zdá ideální NAS server (u mne je to například http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=64010). Je to tiché, má to nízkou spotřebu. Rozměry 160 x 218 x 88 mm! Má to vlastní software (Disk Station Manager). Lze nastavit, kdy se to má automaticky vypnout a kdy zapnout(!). Disky si tam dáte jaké chcete, lze nastavit (není nutné) mirroring. Podpora samby i NFS. Podporuje také stahování souborů, obzvlášť nativní torrent klient se může hodit. Lze nastavit automatické zálohování.

Všechno paráda. Akorát teda to připojení k TV moc nevidím...
Doma i v práci Linux Mint 17

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #13 kdy: 06 Prosince 2009, 14:33:50 »
NAS úložiště je super věc, akorát nevím, jak to rozvést po domě(viz. výže), a WiFi k tomu asi nepřipojím :( Teda pokud to nejde připojit k routru :D

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 06 Prosince 2009, 15:08:28 »
Teda pokud to nejde připojit k routru :D
Ten NAS server se kabelem připojí k routeru.

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 06 Prosince 2009, 15:52:11 »
NAS úložiště je super věc, akorát nevím, jak to rozvést po domě(viz. výže), a WiFi k tomu asi nepřipojím :( Teda pokud to nejde připojit k routru :D
Samozřejmě že jde, NAS je network-attached-storage,v překladu dosítě-připojená-paměť,a router spojuje všechny síťový zařízení,případně je do něj zapíchlá anténka takže se můžeš na svoje síťový zařízení připojit i přes wifi :)
Citace

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #16 kdy: 06 Prosince 2009, 16:01:18 »
Tak to se omlouvám za svoji neznalost  :( A dalo by se to nastavit i jako AP?

Henrynr

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 06 Prosince 2009, 17:20:18 »
Tak to se omlouvám za svoji neznalost  :( A dalo by se to nastavit i jako AP?
Tak teď nevím, jestli si rozumíme. NAS server je datové úložiště. To je dosažitelné připojením síťového kabelu. Předpokládám, že doma již máte nějaký wifi router. Tím sdílíte v domácnosti internet. K tomuto routeru, který je access pointem (AP) si připojítek kabele zmíněný NAS server. Ten pak má v síti svou IP adresu, pomocí které se k němu ostatní počítače připojují. NAS slouží jako datové úložiště. Wi-fi router pak slouží jako AP.

Michal "The_M" Chlup

• Aktivní člen
  • *
  • Who Dares Wins
« Odpověď #18 kdy: 06 Prosince 2009, 18:43:37 »
No, tak nějak jsem to myslel. Díky za upřesnění.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.