Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Konsole a klávesové zkraty Ctrl+v a Ctrl+c  (Přečteno 1316 krát)

Kozoroh

• Návštěvník
    • Česká sociální síť RexVoX
Konsole a klávesové zkraty Ctrl+v a Ctrl+c
« kdy: 12 Prosince 2009, 16:29:12 »
Protože jsem zvyklý kopírovat text a vkládání přes schránku pomocí klávesových zkratek Ctrl+c a Ctrl+v, neustále mi dělalo problém, že v konsoli to funguje v základním nastavení pomocí kláves Ctrl+Shift+c a Ctrl+Shift+v ( případně Shift + insert a Ctrl + insert).

Dlouho jsem hledal jak to nastavit a je to v podstatě jednoduché.
Nastavení konsole (příkazové řádky) v Kubuntu.

Spustit konsoli - menu nastavení - nastavit klávesové zkratky.
Najít v akci - vložit, kliknout na políčko alternativní zkratka - vybrat vlastní a zadat požadovanou akci, v mém případě Ctrl+v.

Stejně tak s kopírováním najít akci kopírovat ...

(snad to nebude mít nějaký konflikt někde jinde, ale zatím se zdá, že ne)

Pak pomocí OK uložit.

Třeba se to někomu může také hodit.
Kubuntu 10.10 64bit, KDE 4.5.1, dualboot W7, HW Intel i7, systém na SSD 60 GB Vertex, GTX460, RAM 6GB | www.zencart.cz - ofic. česká podpora, Sociální síť RexVoX

petergula

• Stálý člen
  • **
Re: Konsole a klávesové zkraty Ctrl+v a Ctrl+c
« Odpověď #1 kdy: 12 Prosince 2009, 16:42:07 »
myslim si, ze treba dost zvazit pouzivat ctrl+c v console, pretoze tam je ctrl+c na posielanie signalu programom, ze maju skoncit. Kazdy vlastny standard je podla mna na skodu. Ja by som sa skor skusil naucit, ze v prik. riadku mam davat ctrl+shift+c, ale to je uz na Vas, nech si kazdy vyberie.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

Kozoroh

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Prosince 2009, 18:04:10 »
pretoze tam je ctrl+c na posielanie signalu programom, ze maju skoncit.

Zdravím, díky za upozornění. Je to někde specifikováno? Zatím jsem to nikdo nenašel a ani Ctrl+c nijak nereagovalo. Také klávesová zkratka nikde není uvedena, že by měla nějakou funkci. Resp. jak se používá?
Díky
Kubuntu 10.10 64bit, KDE 4.5.1, dualboot W7, HW Intel i7, systém na SSD 60 GB Vertex, GTX460, RAM 6GB | www.zencart.cz - ofic. česká podpora, Sociální síť RexVoX

Kozoroh

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 12 Prosince 2009, 18:09:57 »
... no něco jsem našel teď tady: http://www.abclinuxu.cz/zpravicky/kde-4-zrevidovana-konsole
No ještě uvidím.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 13 Prosince 2009, 08:44:34 »
vyzkoušej si ten ctrl-c třeba tak, že v terminálu vypíšeš třeba: gnome-system-monitor
Spustí se ti to a v terminalu vidíš, že to furt běží. Zkus teda v tom terminálu dat ctrl-c (ukoncis ten proces). Pak to pochopíš.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.