Dobrý den.
Mám v plánu zakoupit multifunkční tiskárnu/kopírku/skener a nerad bych koupil něco, co mi nakonec nebude fungovat (což je případ obstarožní kraksny Lexmark). Máme doma 2 PC, na jednom mám (zatím pouze) Windows a druhé má dualboot s Ubuntu 9.10 a XP (kvůli jednomu CAD programu). Tiskárna přijde k PC s Ubuntu.
Ideální by byl laser, po dřívějších zkušenostech nemám v inkoust důvěru. Dále se rozhoduji jestli má význam barevný nebo stačí černobílý tisk.
Vzhledem k ceně a papírovým specifikacím se mi docela líbí Samsung CLX-3175. Dokonce je udávána kompatibilita s linuxem. Ovšem po nějakém hledání jsem se dočetl, že oficiální ovladač je paskvil, který přepisuje součásti systému a celkově je to prasárna. V novém Ubuntu (9.04 a novější) je prý tahle tiskárna podporovaná nativně, tudíž se oficiální "ovladač" instalovat nemusí. Ovšem netuší někdo jestli funguje nativně i skener? Pokud dobře chápu funkci zařízení, pak snad kopírování není závislé na operačním systému a mělo by probíhat na úrovni samotného zařízení, takže zde by snad problém být neměl.
Za jakoukoliv radu bych byl moc vděčný. Děkuji.