Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vadné sektory na harddisku důvodem k reklamaci?  (Přečteno 6085 krát)

jakmus

• Návštěvník
Vadné sektory na harddisku důvodem k reklamaci?
« kdy: 16 Prosince 2009, 14:24:46 »
Ahoj ubunťáci,

Ubuntu mi hlásí, že můj 80GB harddisk (ATA HTS541080G9SA00) v notebooku má 65540 vadných sektorů. Nevím ale kolik vadných sektorů je ještě normálních. Osobně, jako nepříliš hardware znalí člověk, když jsem viděl to číslo poprvé, strnul jsem a dlouho se divil, že mi ještě plotna nevyletěla do datových nebes. Jelikož mám notebook teprve 1 rok a 4 měsíce je stále v záruce. Na disku mám spousty velmi důležitých dat, o které bych nerad přišel.

Mám ihned vytvořit pro jistotu kompletní zálohu disku?
Mám a můžu vůbec tento hraddisk kvůli vadným sektorům reklamovat?
Dá se té hlášce o vadných sektorech v Ubuntu věřit?

Děkuji za odpověďi,
Ubunťák JakMus

NoWin

• Host
Re: Vadné sektory na harddisku důvodem k reklamaci?
« Odpověď #1 kdy: 16 Prosince 2009, 14:30:13 »
Ahoj ubunťáci,

Ubuntu mi hlásí, že můj 80GB harddisk (ATA HTS541080G9SA00) v notebooku má 65540 vadných sektorů. Nevím ale kolik vadných sektorů je ještě normálních. Osobně, jako nepříliš hardware znalí člověk, když jsem viděl to číslo poprvé, strnul jsem a dlouho se divil, že mi ještě plotna nevyletěla do datových nebes. Jelikož mám notebook teprve 1 rok a 4 měsíce je stále v záruce. Na disku mám spousty velmi důležitých dat, o které bych nerad přišel.

Mám ihned vytvořit pro jistotu kompletní zálohu disku?
Mám a můžu vůbec tento hraddisk kvůli vadným sektorům reklamovat?
Dá se té hlášce o vadných sektorech v Ubuntu věřit?

Děkuji za odpověďi,
Ubunťák JakMus
Kdybys měl vadný sektory, o spoustu dat bys už přišel. Stalo se to? Vsadím se, že ne. Kdesi tady na fóru zaznělo, že se jedná o nějakej bug. Hledej a najdeš.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #2 kdy: 16 Prosince 2009, 17:02:41 »
Ubuntu mi hlásí,

Který software to hlásí?
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

zozo

• Aktivní člen
  • *
  • Mám sestupný tračník plný prejtu
    • Moje virtuálne miesto
« Odpověď #3 kdy: 16 Prosince 2009, 17:44:54 »
pravdepodobne smartmontools ....  mne hlasi napriklad 850 000 cyklov (vzhladom na to ze moj HDD podla stranky WD je stavany na 600 000 cyklov .. to uz by bol v kremikovom nebi)
last.fm/user/kingzozo

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 16 Prosince 2009, 17:54:04 »
Pokud se pořídí výpis ze S.M.A.R.T , tak se to uznává. Nedávno jsem reklamoval disk  a uvedl jsem, že S.M.A.R.T uvádí několik sektorů vadných (a nebylo jich moc) jak ve Windows7 tak i v Ubuntu.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Pavel Půlpán

« Odpověď #5 kdy: 16 Prosince 2009, 19:25:07 »
Doporučuju projet disk nějakým testerem, třeba něčím z Ultimate Boot CD a pak se uvidí... vadné sektory rozhodně důvodem k reklamaci jsou.

hase

• Závislák
    • www.palenka.org
« Odpověď #6 kdy: 16 Prosince 2009, 19:34:54 »
http://partedmagic.com/download.html toto si stahni, vypal, nebo hod na USB a nabootuj z toho - mas tam par utilit na provereni disku
AMD 64.bit  6-core mb: M4A89PRO/USB3 , Nvidia GT 520

wlado

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 16 Prosince 2009, 20:49:51 »
udělej test přes smart, pokud by tam byl byť jediný vadný sektor - je to důvod k reklamaci - já měl osobně jeden vadný sektor a disk mi do týdne vyměnili, nejhorší věcí je zazálohovat dat na disk jiný
Kubuntu 10.04 (KDE 4.4.3)
Zkuste GO, nejstarší dokonalou deskovou hru na světě...  třeba na http://www.gokgs.com/
vše o go zde http://www.goweb.cz/

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.