Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: MSI doska  (Přečteno 2834 krát)

DWX

• Návštěvník
MSI doska
« kdy: 16 Prosince 2009, 16:46:44 »
Ahoj všetci...

mam už niekolký linux ale stale som len začiatočnik a potrebujem poradit:
Pokušal som sa riadit fany aby nešli na 100 percent lm senrors funguje ale nedari sa mi použiť pwm - hlasi že nema senzory a teda nema čo regulovat...
asi je problem s mojou doskou MSI K9MM-V (MS-7312) -K8M800 ... nedaju sa doinštalovat nejake ovladače aby to fungovalo..?
Core procesoru (amd semprom 3000) ukazuje teplotu ale to je všetko...

skušal som už viacero postupov z netu ale ani jeden sa nepodaril asi koli HW...

Druha otazka : nainštaloval som linux na oddeleny fyzicky disk (od windowsu) a da sa mi spustit iba ked zmenim priority diskov na disk kde je greenie...
Neda sa to spušťat windowsovym bootom ? pokušal som sa pridať boot v easyBCD ale nejde to lebo windows nevidi disk naformatovany pre linux (a nemožem mu priradit pismeno)...

Ale viac ma trapi ten hluk z fanov (ten boot prežijem)... ak viete poradte...ďakujem
 ??? ??? ???

ladarozan

• Stálý člen
  • **
Re: MSI doska
« Odpověď #1 kdy: 16 Prosince 2009, 17:59:39 »
1.Větráky je lepší řešit jako HW - pomocí odporu do serie ubrat jejich otáčky na přiměřenou hodnotu nebo koupit regulační panel (můj případ) - což je ideál.
2. Dva fyzické disky připravím odděleně, nejdřív třeba první s windows, pak zaměním a dám linux. Až jsou oba disky připravené, dám je spolu a pak přepínám startovacím meníčkem z Biosu (často F11). Je to naprosto vyhovující.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

DWX

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 17 Prosince 2009, 08:12:08 »
Hmm... no ta HW regulacia je dobry a prakticky napad ale nechce sa mi do toho investovat .... ja sa linuxom zatial len zoznamujem hlavne čo sa týka pokročileších vecí... a skor mam s aplikaciou problemy(čital som že linuxy su vyberave na HW)...
Hladam čo by mi najviac vyhovovalo...

No ja som mal nainštalovany Win a potom som dom ineho f. disku nainštaloval linux ... to si myslel že ked nabehne boot z windowsu tak sa da F11 prepnut priamo do linuxoveho grubu ? ...zatial to robim tak že v biose musim zmenit prioritu boootovacich diskov na ten linuxovy apotom ma prirodzene pusti ku grubu (kde je mimochodom aj windows zahrnuty)...

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 17 Prosince 2009, 13:21:30 »
Co je to za  Bios? To menu poskytuje rovnou Bios, takže žádný oper. systém ještě neběží.
Já mám MSI K9N Neo V2. A hned při rozběhu Biosu tisknu F11 a bez ohledu na pořadí nastavení
v Biosu mám možnost si vybrat z čeho nastartuji. V biosu se aktivuje automatická funkce větráků, takže tichý provoz není problém.
« Poslední změna: 17 Prosince 2009, 13:51:12 od ladarozan »
-Asus EEE1000H,WinXP

DWX

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 17 Prosince 2009, 14:27:01 »
No to je jedna vec čo by som mohol riešit Biosove regulovanie vetrakov neviem prečo nefunguje...vetraky sa mi stišia až ked sa rozbehne vo windowse speedfan...
V speedfane je kolonka že "po zavreti nastavit ventilatory na 100 %" a tu nemam odkliknutu a ked vypnem speedfan tak ventilatory zostanu na nastavenych hodnotach az do vypnutia počitača (ale to nerobim len som skušal ako sa chovaju) ... Problem s fanmi mam vlastne pri rozbiehani kompu : od zapnutia do rozbehnutia speedfanu idu na plny vykon. No a v linuxe nie je speedfan takže idu na plno stale - takže toto je vlastne momentalne predmetom riešenia.
V biose som skušal prestavovat teplotu riadenia fanov ale žiadna zmena... Aky mam bios ? to neviem kde to najrychlejšie zistim?
Mysliš že by to chcelo novy? ...No len som počul už aj o takych vymenach biosov že im potom nešla polovička HW...!!!(...a ešte som to nerobil ale rad to skusim len si nesmiem odpalit komp alebo data...)
« Poslední změna: 17 Prosince 2009, 14:29:46 od DWX »

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 18 Prosince 2009, 07:00:14 »
SpeedFan nefunguje dobře a je lepší to nastavit v Biosu. Podrobnosti o kompu prozradí utilita CPU-Z.
A počítač pod stolem méně hlučí než na stole. V Biosu je třeba zapnout funkci Cool'n'Quiet...... aby se větráky otáčely pomaleji
a snížila se spotřeba. Je to popsané v manuálu k desce.
-Asus EEE1000H,WinXP

DWX

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Prosince 2009, 08:17:31 »
Hmm včera som aktualizoval najnovši bios... zatial ziadna zmena....

Take nastavenie som v biose nenašiel iba volby teploty 40,50 a 60 stupnov ale tiež nereaguje ani ked zmenim (štandardne je nastavene 50)...ešte teda pozriem ten manual...
... inak speedfan mi funguje celkom korektne (ale ten ide iba s operakom ...)

Prave to mi nejde do hlavy že speedfan funguje a original od vyrobcu bios nie..??
« Poslední změna: 18 Prosince 2009, 09:37:39 od DWX »

DWX

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 18 Prosince 2009, 16:16:27 »
MM... tak som to pozrel a už to je jasne : V manuale sice je take nastavenie ale v mojom biose nie - je tam napisane že je to funkcia špecialne pre Athlony a ja mam Sempron....tam je asi problem...

zauimave je že nefunguje ani F11.... :'( :'( :'(

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 18 Prosince 2009, 17:57:44 »
Tak to je smůla. Mám tu ještě jeden typ:
Tady je něco k počtení - http://www.abclinuxu.cz/software/alternativy/SpeedFan
-Asus EEE1000H,WinXP

DWX

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 18 Prosince 2009, 18:15:39 »
Maš s tym skusenosti?

Skušal som TPfan control... (aj) .. a podarilo sa mi ho nainštalovat ale neviem prečo nefunguje vobec kliknem na ikonu a nič sa nestane...?... je to divne Xsensors aj spustim ale spusti sa prazdne okno - žiadne čisla...
.. teraz ale nemam na to čas skušat dalšie veci... sned sa k tomu dostanem neskor...dík...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.