Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problém s grafikou ati radeon  (Přečteno 1773 krát)

chose_

• Návštěvník
Problém s grafikou ati radeon
« kdy: 16 Prosince 2009, 23:40:19 »
Zdravím,
mám problém při instalaci ubuntu s grafikou ati x800.
Na stejné konfiguraci pc jsem měnil grafiku z nvidia(ubuntu běhalo bez problému ve verzi 9.04JJ,tak i 9.10KK) na atinu. Spustil jsem ubuntu ale v GUI už nenaběh. V problikávajícím textovém okně přes celý monitor mě vyzval k zadání user(to se mi ještě podařilo zadat) a pass(to už jsem nanacvakal). Tudíž jsem ubuntu odinstaloval.
Nechal jsem to nějaký týden být, ale musel jsem se k opětovné instalaci ubuntu vrátit-nemusím tu psát proč :)

Po výše popsaném nezdaru jsem zkusil instaloval ubuntu ve widlích pomocí sun virtualboxu. Instalace proběhla v pořádku,včetně bezproblémového načtění prostředí v grafice..co si o tom myslet ? Potřeboval bych ubuntu spouštět při bootování pc..

díky chose.

Krysař

• Stálý člen
  • **
Re: Problém s grafikou ati radeon
« Odpověď #1 kdy: 17 Prosince 2009, 07:47:06 »
Zdravím,
Na stejné konfiguraci pc jsem měnil grafiku z nvidia(ubuntu běhalo bez problému ve verzi 9.04JJ,tak i 9.10KK) na atinu. Spustil jsem ubuntu ale v GUI už nenaběh.
Jak probihala "vymena" grafiky? Jaky jsi mel ovladac na nvidii? Asi se nesvobodny nvidia ovladac nedomluvil s ati kartou.
Myslim, ze to muzes klidne zkusit nainstalovat primo.
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 17 Prosince 2009, 10:03:17 »
No, určitě nic nezkazíš, když spustíš LiveCD. Pokud to bude běhat (a jako že by mělo), můžeš v klidu instalovat. Tvůj problém byl skoro jistě způsoben tím, že v Ubuntu zůstal ovladač pro nvidii a ten si s atinou opravdu nerozumí - na druhou stranu ten problém lze vyřešit nastartováním v recovery módu a zadáním dvou tří příkazů do commandliny (odinstalit nvidia ovladač, nainstalit ovladač radeon a restartovat).

Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

chose_

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 17 Prosince 2009, 19:19:06 »
Zdravím,
Na stejné konfiguraci pc jsem měnil grafiku z nvidia(ubuntu běhalo bez problému ve verzi 9.04JJ,tak i 9.10KK) na atinu. Spustil jsem ubuntu ale v GUI už nenaběh.
Jak probihala "vymena" grafiky? Jaky jsi mel ovladac na nvidii? Asi se nesvobodny nvidia ovladac nedomluvil s ati kartou.
Myslim, ze to muzes klidne zkusit nainstalovat primo.

Vyjmul jsem nvidii z MB a dal jsem tam atinu:). Ovladač pro nvidii byl nesvobodný, stažený přímo Ubuntu-ani jsem nepoužil synaptic.
Jakmile jsem nastartoval ubuntu s atinou,tak jsem narazil na výše popsaný problém(problikávání obrazu,nezadání přihl. údajů).
Zprovoznil jsem ubuntu přes sun virtualbox a na tom funguji teď. Na vyhrazený partition tab. linux nainstalovany nemam a ikdyby,tak si myslím,že bude problém pořád :/
díky.

chose_

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 17 Prosince 2009, 19:32:06 »
No, určitě nic nezkazíš, když spustíš LiveCD. Pokud to bude běhat (a jako že by mělo), můžeš v klidu instalovat. Tvůj problém byl skoro jistě způsoben tím, že v Ubuntu zůstal ovladač pro nvidii a ten si s atinou opravdu nerozumí - na druhou stranu ten problém lze vyřešit nastartováním v recovery módu a zadáním dvou tří příkazů do commandliny (odinstalit nvidia ovladač, nainstalit ovladač radeon a restartovat).

Souhlasím,že si ubuntu neporadilo s ovladačema. Proto jsem si myslel,že po reinstalu celého systemu bude problém vyřešen,ale reinstall jsem zkoušel dvax a problém zůstal.
Nezkoušel jsem livecd.Stahnul jsem wubi.exe(sw pro widle)a na tom jsem fungoval bez problemu s nvidii. Po výměně grafik jsem i reinstaloval celý OS,ale problém přetrval:/

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 18 Prosince 2009, 06:20:09 »

Vyjmul jsem nvidii z MB a dal jsem tam atinu:). Ovladač pro nvidii byl nesvobodný,
Tak az to budes delat priste, zkus nejdriv odinstalovat nesvobodny ovladac a pak by pri vymene nemel nastat problem.

Citace
Zprovoznil jsem ubuntu přes sun virtualbox a na tom funguji teď. Na vyhrazený partition tab. linux nainstalovany nemam a ikdyby,tak si myslím,že bude problém pořád :/
díky.
Co Te vede k teto myslence? Proc by to nemelo fungovat, kdyz ve virtualu to jede?
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

chose_

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Prosince 2009, 15:19:32 »

Vyjmul jsem nvidii z MB a dal jsem tam atinu:). Ovladač pro nvidii byl nesvobodný,
Tak az to budes delat priste, zkus nejdriv odinstalovat nesvobodny ovladac a pak by pri vymene nemel nastat problem.

Citace
díky.
Co Te vede k teto myslence? Proc by to nemelo fungovat, kdyz ve virtualu to jede?

Protože už jsem to zkoušel. Odinstaloval jsem celý ubuntu a znova nainstaloval; předpokládám,že tam ovladače na nvidii nezůstaly.
Vše ok(nastavení času,kláves,..)a když jsem se měl poprvé přihlásit, tak se mi kouslo pc. Tenhle postup jsem opakoval dvax.
S tim virtualem mi to právě taky nejde do hlavy. Napadlo mě ještě rozdíl mezi opengl a directx(jestli to má s tim vůbec co společného),ale vypustil jsem jí, protože, chápu-li správně virtual, je to samostatná mašina se svym OS na svym jadru, se svýma ovladačema.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.