Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak správně zašifrovat zálohy?  (Přečteno 1659 krát)

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
Jak správně zašifrovat zálohy?
« kdy: 17 Prosince 2009, 15:12:57 »
Ahoj, mám skript, který spouštím z cronu a jednotlivé zálohy bych potřeboval šifrovat. A mám dvě otázky:

1. čím na to?
2. jak správně na to, abych nemusel zadávat heslo a neměl jej současně nikde v plain podobě? Jde to vůbec? nejlepší, co men zatím napadlo je dát jej do souboru v textové podobě a mít jej jako vstup do skriptu. Ale, k tomu se dá dostat, když třeba někdo prolomí roota (neříkám, že to čekám, ale jsem paranoik:) ).

Díky za každý tip.
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 13:20:28 od Anna Taliánová »

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Jak správně zašifrovat zálohy?
« Odpověď #1 kdy: 17 Prosince 2009, 16:24:32 »
Na šifrování já používám Cryptkeeper, je v repo. Funguje pro mé potřeby výborně. Jen se pro rozšifrování teda samozřejmě heslo zadává. Zadáš složku, kterou chceš šifrovat, do ní nahážeš vše co potřebuješ, klikneš na ikonu cryptkeepera, zaškrtneš políčko pro šifrování a je to. Reálná složka, kde máš svá data zmizí, nahradí ji složka se zašifrovanými daty, samozřejmě jsou data šifrována i v jiných systémech - Win.
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #2 kdy: 17 Prosince 2009, 16:31:36 »
ad 1.: $ man gpg
ad 2.: pokud má být ten skript spouštěný z cronu, nic jiného než plaintext ti asi nezbude
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 17 Prosince 2009, 17:43:06 »
ano, chci to z cronu. ale přece nejsem jediný, který to takto chce:) jak se to tedy pak řeší? nějaký ne-hash vstup?

šifrování oddílu či adresáře nechci, chci aby soubor byl zašifrovaný i tehdy, když se někam odkopíruje (jde opravdu jen o zálohy).
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 13:21:54 od Anna Taliánová »

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 17 Prosince 2009, 18:26:33 »
Vytisknout a skartovat :-)

fish

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 17 Prosince 2009, 19:13:05 »
timmynovak: ako radil Yontalcar - gpg
Ako tomu rozumiem (laicky) je to asymetrické šifrovanie - vygeneruje sa verejný kľúč, súkromný kľúč sa schová.
Zálohovanie sa zakóduje verejným kľúčom - je v scripte. Rozšifrovať sa to dá iba súkromným kľúčom ktorý vôbec nemusí byť na disku. Treba to dobre naštudovať. Ako vždy keď ide o šifrovanie pravdepodobnosť straty dát je rádovo vyššia ako pri flat dátach. Bezpečnosť je drahá vec - to si málokto uvedomuje.
Acer Aspire 5738ZG/Intel T4400/ATI MR HD 4650/4GB RAM :: Ubuntu 10.04 64bit/Kbuntu 10.10 64bit/Win7 HP 64bit

timmynovak

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 19 Prosince 2009, 14:31:29 »
jo, s verejnym a neverejnym klicem to zkusim nastudovat. jak to resite tyhle veci vy?
« Poslední změna: 21 Prosince 2009, 13:39:42 od Anna Taliánová »

Yontalcar

• Stálý člen
  • **
  • Semper fidelis
« Odpověď #7 kdy: 20 Prosince 2009, 20:19:00 »
@fish
hmm, melu tu o gpg a na asymetrické šifrování si nevzpomenu
hanbím sa  :-[

@timmynovak
viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Asymetrické_šifrování
na rootovi je o GPG seriál: http://www.root.cz/serialy/gnupg-komunikace-po-internetu-bezpecne/
« Poslední změna: 20 Prosince 2009, 20:48:34 od Yontalcar »
NB: ASUS X53U - AMD Brazos E450; Debian GNU/Linux Sid amd64 (KDE 4.14)
Jen dvě věci jsou nekonečné - vesmír a lidská hloupost. Tím prvním si ovšem nejsem tak jist. - Albert Einstein

Habo

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 21 Ledna 2010, 16:41:13 »
Tak, ja mám podobný problém: mám externý disk a na ňom vytvorené 3 partície, z ktorých chcem jednu šifrovať (ako celú partíciu...)
som skúšal podľa tohoto návodu: http://www.ossramblings.com/ubuntu_external_encrypted_hard_drive ale neviem tam skopírovať dáta - vôbec sa mi tá partícia nikde nezobrazí (ostatné tam sú) neviete ako na to?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.