Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vzdialena plocha Windows & Linux  (Přečteno 3724 krát)

peter.smrcak

• Návštěvník
  • Mytuts - komentované tutoriály
    • Mytuts - komentované tuts
Vzdialena plocha Windows & Linux
« kdy: 18 Prosince 2009, 17:41:42 »
Dobry den.

Jeden kamarat(Windows XP) ma chce ucit na dialku nieco v systeme(ubuntu 9.10) a potrebovali by sme najst sposob ako by on mohol sledovat co ja robim alebo naopak.
Umoznuje to nejaky program?

Dakujem.
Ubuntu 64bit

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Vzdialena plocha Windows & Linux
« Odpověď #1 kdy: 18 Prosince 2009, 18:06:20 »
V 9.10 je Empathy, který to umí v základu. Jen musíte mít oba Jabber účet a Emphaty. JE to v podstatě VNC server. Nebude to moc rychlé, ale zkuste.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

peter.smrcak

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Prosince 2009, 20:39:24 »
V 9.10 je Empathy, který to umí v základu. Jen musíte mít oba Jabber účet a Emphaty. JE to v podstatě VNC server. Nebude to moc rychlé, ale zkuste.

Dakujem.

Obaja musime mat ucet na jabbim, ktory tieto sluzby podporuje alebo to je jedno - staci mat empathy.
Ubuntu 64bit

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #3 kdy: 18 Prosince 2009, 20:56:29 »
Jakýkoli Jabber účet

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #4 kdy: 18 Prosince 2009, 22:05:23 »
Nebo to jde bez účtu přes klasiku - VNC. Na ubuntu spustíš "x11vnc" - nainstaluješ pomocí příkazu:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install ssh x11vnc vncviewer
pak v terminálu napíšeš:
x11vnc
ve widlích pak spustíš vncviewer a napíšeš IP, kam se chceš napojit - a jsi na ploše. Nevýhodou je, že alespoň jeden z vás, tedy ten, kdo bude zakládat server musí mít veřejnou IP a povolený port 5900 a 22.
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

peter.smrcak

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 19 Prosince 2009, 00:11:16 »
Nebo to jde bez účtu přes klasiku - VNC. Na ubuntu spustíš "x11vnc" - nainstaluješ pomocí příkazu:
sudo apt-get install ssh x11vnc vncviewer
pak v terminálu napíšeš:
x11vnc
ve widlích pak spustíš vncviewer a napíšeš IP, kam se chceš napojit - a jsi na ploše. Nevýhodou je, že alespoň jeden z vás, tedy ten, kdo bude zakládat server musí mít veřejnou IP a povolený port 5900 a 22.

Dakujem pekne, vyskusame.
Ubuntu 64bit

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 19 Prosince 2009, 00:14:05 »
A když už máš veřejnou IP tak pokud jsi schovaný za routerem (taková ta krabička do který vede kabel od počítače) tak se to musí ještě navíc nastavovat... Ale zase je to jistější a funguje to kdykoli :) To Empathy je sice jednodušší ale nikdy jsem to nezkoušel.
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #7 kdy: 19 Prosince 2009, 00:36:39 »
A když už máš veřejnou IP tak pokud jsi schovaný za routerem (taková ta krabička do který vede kabel od počítače) tak se to musí ještě navíc nastavovat... Ale zase je to jistější a funguje to kdykoli :) To Empathy je sice jednodušší ale nikdy jsem to nezkoušel.

Na tom routeru to není nic hrozného, tak se kdyžtak neboj ;) jedná se jen jak jsem psal o přesměrování portů 22 pro ssh a 5900 pro GUI.

Jen teda musíš zjistit, jestli máš nebo nemáš veřejnou IP aspoň na jednom pc. Já teda nikdy nenašel návod, jak to jde jednoduše odzkoušet. Nejlépe se zeptat providera :-) Případně v routeru povolit přesměrování a server rovnou založit - prostě zkusit. Ideální je pak na mapování sítě utilita nmap

nmap -PN -p T:22,5900 xx.xx.xx.xx...kde xx je tvé IP. Vypíše ti, jestli jsou porty, které potřebuješ na zprovoznění  otevřené nebo ne. Utilitu nmap nutno doinstalovat

sudo apt-get install nmap
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

peter.smrcak

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 19 Prosince 2009, 11:46:36 »

Na tom routeru to není nic hrozného, tak se kdyžtak neboj ;) jedná se jen jak jsem psal o přesměrování portů 22 pro ssh a 5900 pro GUI.

Jen teda musíš zjistit, jestli máš nebo nemáš veřejnou IP aspoň na jednom pc. Já teda nikdy nenašel návod, jak to jde jednoduše odzkoušet. Nejlépe se zeptat providera :-) Případně v routeru povolit přesměrování a server rovnou založit - prostě zkusit. Ideální je pak na mapování sítě utilita nmap

nmap -PN -p T:22,5900 xx.xx.xx.xx...kde xx je tvé IP. Vypíše ti, jestli jsou porty, které potřebuješ na zprovoznění  otevřené nebo ne. Utilitu nmap nutno doinstalovat

sudo apt-get install nmap

Ano kamarata som sa pytal ma verejnu IP, este raz dakujem za tipy.
Ubuntu 64bit

WICKED

• Aktivní člen
  • *
    • Jiřička Jakub
« Odpověď #9 kdy: 19 Prosince 2009, 11:53:13 »
Nevim, treba to je blbost, ja jsem tohle vzdy resil hamachi a klasicky vzdalenou plochu...a vzdy to fungovalo
Linux Ubuntu 11.04
ntb => Lenovo ThinkPad SL510
  Jinak šťastny user Linuxu!

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #10 kdy: 19 Prosince 2009, 12:12:42 »
Blbost to není, Hamachi taky jde použít..nebo..nezkoušel jsem to na řízení plochy, jen na hry. Výhodou je, že není potřeba veřejná IP. Nevýhodou pak to, že to je opravdu jen na to vzdálené připojení. Přes SSH lze ovládat celý pc na dálku jak přes GUI, tak konzolově. Pro potřeby tazatele by to ale asi stačilo...

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #11 kdy: 19 Prosince 2009, 12:27:28 »

No, pokud se ty adresy přidělujou staticky tak ne, ale stačí DHCP... :P
Pokud jsi za routerem tak se musíš zeptat, ale pokud jsi přímo...
ifconfig|grep inet\ adr:Navštívit www.mojeip.cz a porovnat :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #12 kdy: 19 Prosince 2009, 12:36:43 »
A ještě bych teda doplnil i utilitu pro Win: http://www.portforward.com/help/portcheck.htm

Po stáhnutí program jen spustíš, napíšeš číslo portu + příslušný protokol(TCP). Program to otestuje a vyhodnotí, jestli máš tyto porty otevřené nebo zavřené. Na straně serveru je to podmínka pro rozchození. Pokud budou zavřené, tak server ani nezakládej a hledej příčinu - dost často to blokuje firewall.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.