Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jakou webkameru pro Linux  (Přečteno 10676 krát)

Banhof

• Návštěvník
    • Banhofův debilníček
Jakou webkameru pro Linux
« kdy: 25 Prosince 2009, 20:43:32 »
Zdravim...
Tak mame po vanocich a ja vracim uz snad 5. webkameru co jsem si poridil (pripadne mi byla porizena) aby nahradila starou Logitech, ktera uz snima jen v odstinech zelene.

Neprekvapuje me, ze kamera co jsem dostal opet nefunguje (hned od prvniho okamziku jsem o tom pochyboval), ale rad bych se optal, zda nekdo z vas nema taky nejake pozitivni zkusenosti - webkameru, ktera mu funguje. Existuje vubec nejaka co funguje a neni z roku 2003?

Dik za tipy :)

PS: kamera co jsem nedokazal rozchodit je Genius iLook 300 (ackoliv nekteri tvrdi, ze pod Linuxem funguje,....)
Kód: [Vybrat]
-----BEGIN GEEK CODE BLOCK-----
Version: 3.1 GED/CS D- s: !a E---- W++ N+ ?o K- w--- O-- M- V- PS+++ PE+ Y PGP+ t? 5? x? R-- !tv b++ DI+ D+ G e !h r-- y-- ------END GEEK CODE BLOCK------

ladarozan

• Stálý člen
  • **
Re: Jakou webkameru pro Linux
« Odpověď #1 kdy: 25 Prosince 2009, 21:38:09 »
Zde je úžasný přehled kamer .... pro linux. http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 25 Prosince 2009, 22:35:28 »
Zrovna jsem se na to chtěl taky zeptat. Ten odkaz, to je opravdu krásný seznam ale nějak se v tom nemohu vyznat. Nemá tady někdo opravdu dobrou osobní zkušenost s webkamerou?

Banhof

• Návštěvník
    • Banhofův debilníček
« Odpověď #3 kdy: 25 Prosince 2009, 23:00:22 »
Zde je úžasný přehled kamer .... pro linux. http://mxhaard.free.fr/spca5xx.html

Ten prehled veru neni k zahozeni... Nicmene popravde receno jsem v nem nenasel jedinou kamerku, ktera by se dala v ceskem obchode koupit a byla tam uvedena, jako ze kompletne funguje out of box. Navic jsem slysel, ze nekteri vyrobci davaji bez ostychu do vyrobku se stejnym oznacenim ruzne chipsety jak se jim hodi (podle interni serie, fabriky kde to bylo vyrobeno....) a na strankach e-shopu se vetsinou konkretni chipset nedozvim.  Mel jsem spis namysli nejake osobni zkusenosti, nechci uz riskovat ze zase koupim neco co nepujde...
Version: 3.1 GED/CS D- s: !a E---- W++ N+ ?o K- w--- O-- M- V- PS+++ PE+ Y PGP+ t? 5? x? R-- !tv b++ DI+ D+ G e !h r-- y-- ------END GEEK CODE BLOCK------

maydule

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 26 Prosince 2009, 03:14:08 »
Nemá tady někdo opravdu dobrou osobní zkušenost s webkamerou?

Ahoj,
no, tak já mám dobrou zkušenost třeba s Canyon CNR-WCAM713... Na starém ntbooku aceru od prvního zapojení běží bez problémů, používám ji na skype a ok  :) Dobrá, jediný problém je, že často sklouzává z víka notebooku a padá někam dolů..  :D Ale funguje!  :D
Koukám, že teď ji třeba na Alze nemají přímo skladem, ale do 3 dnů, ale třeba se to někomu bude hodit jako tip ;o)

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 26 Prosince 2009, 10:02:42 »
No, je důležité zjistit po prvním připojení jakékoli kamery, jaký má vlastně čipset.
Např. já mám Creative P1001 a čipset ukáže - Bus 002 Device 003: ID 041e:400d Creative Technology, Ltd WebCam PD1001,
kde je důležité to číslo ID a to se hledá v té tabulce. A výsledkem hledání podle odkazu je toto:
http://alpha.dyndns.org/ov511/ a to je vlastně pro mě.
Další kamera se jeví (lsusb) jako Bus 001 Device 005: ID 093a:2700 Pixart Imaging, Inc. a je to přitom CNR-WCAM513G (Canyon).
« Poslední změna: 26 Prosince 2009, 10:04:26 od ladarozan »
-Asus EEE1000H,WinXP

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 26 Prosince 2009, 15:22:51 »
Páni ta Canyon vypadá celkem slušně na tu cenu, díky moc za typ!

pivik

• Host
« Odpověď #7 kdy: 26 Prosince 2009, 15:49:24 »
Já jsem teď kupoval 2ks Logitech Webcam C200 a naprosto bez problémů funguje v Ubuntu včetně vestavěného mikrofonu bez jakýchkoliv ovladačů. Prostě zapojíš do USB a jede.. ;)

http://www.alfacomp.cz/php/index.php?eid=106140&Search=logitech+webcam+c200&SearchType=1&SearchSubmit=1

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 26 Prosince 2009, 17:49:09 »
Canyonka líbila se, ale pozor, nutné počítat s tím, že se hodí do šera k počítači. Nezvládá totiž venkovní světlo (já ji potřeboval ven) a v bílé je to ořezané. Takže pozor na to.
V místnosti vyhoví velmi dobře.
-Asus EEE1000H,WinXP

Banhof

• Návštěvník
    • Banhofův debilníček
« Odpověď #9 kdy: 27 Prosince 2009, 21:16:19 »
Dik vsem, tak jsem si objednal Logitech QUICKCAM C200 a doufam, ze konecne pojede :)

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 03 Února 2010, 11:07:42 »
Tak mi dnes přišla ta Logitech Webcam C200 a funguje skvěle hned po zapojení. Chtěl bych se jen zeptat, proč kamera postupem času ztrácí plynulost, respektive po zapnutí pc jede krásně plynule ale po se kvalita trochu snižuje. Měl jsem to tak i s dřívější kamerou Genius Eye 311Q, která má  zhruba podobné parametry a to bylo na widlích.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 03 Února 2010, 15:03:18 »
Existuje kamerka, která má reálných 25fps? (Ne 25 děleno 4 apod?)
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 03 Února 2010, 16:22:15 »
No u té Logitech C200 je psaných 30 což je asi blbost no :-D ale v guvcview to jede nějakých 15-25 podle podmínek, video je plynulé po pár nastaveních (kvalita není nic strhujícího ale je to webkamera) zvuk už se taky podařil zprovoznit a na skype jede taky naprosto plynule. Takže spokojenost..přemýšlel jsem o některém z těch lepších modelů, ale je to skoro vše to samé jen s drobnýma úpravama takže tohle bohatě stačí

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 03 Února 2010, 19:06:07 »
Tady si obchodníci rádi zalžou. Ta rychlost 30 platí pro ten nejmenší formát, co ta kamera umí a opačně, pokud se nastaví největší formát, tak je to lepidlo a často je přepočítávaný z toho fyzického, proto vždy ta horší kvalita výsledného obrázku.
-Asus EEE1000H,WinXP

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 07 Března 2010, 13:24:27 »
Čaute lidi, chci se zeptat jestli někom jede nějaká webkamera v ubuntu na nahrávání aspoň těch 20-25 fps (i se zvukem). Chtěl bych totiž si nahrávat svoje brnkání na kytaru. Bohužel ta moje webka co tedka mam tak nahrává tak 5-7fps/320x240px. což je pěkný děs. A dalších 500,- se mi nechce dávat za další vyzkoušení kamery kde zase naslibují 30fps a pak jede jak posraná. Přemýšlím o té Logitech Webcam C200, co tu píšete. Na kolik framů/rozlišení vám to jede? Dá se s tím nahrát tak 5minut aniž by se zpomalila?

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 07 Března 2010, 14:01:10 »
No, mám tu C200 a nahrává slušně, takových 15-20, ale bohužel jak např. u kytary začnu rychlej mávat rukou tak to klesne a pak obraz nesedí se zvukem :-/ Ale zase i když si připlatíš pětikilo nebo víc tak tam podle mě zas tak zásadní rozdíl nebude. Takže pokud chceš nahrávat fakt pěkně tak to chce buď už nějakou levnější kameru nebo dost drahou webkameru.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 07 Března 2010, 14:15:51 »
No, mám tu C200 a nahrává slušně, takových 15-20, ale bohužel jak např. u kytary začnu rychlej mávat rukou tak to klesne a pak obraz nesedí se zvukem :-/ Ale zase i když si připlatíš pětikilo nebo víc tak tam podle mě zas tak zásadní rozdíl nebude. Takže pokud chceš nahrávat fakt pěkně tak to chce buď už nějakou levnější kameru nebo dost drahou webkameru.
jo, díky, asi si ji objednám. Těch 5fps to vypadá spíš na slideshow než video  :). Těch 15-20fps mi bude asi stačit. Nějaké šílené prachy zas do toho nechci investovat. Teďka se to snažím nahrávat tak, že nahraji první zvuk, a pak na playback jen video bez zvuku, aby byl o něco větší fps, nakonec to montuju dohromady, ale není to ono. Díkec.

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: 07 Března 2010, 16:57:37 »
Taky jsem to tak zkoušel dělat, už jsem zoufalý :-D A jaký program prosímtě používáš? já jsem měl asi největší úspěch s pitivi, ale rád bych zvládl to, abych měl např. v jednom videu dvě videa, kde na jednom hraju třeba na kytaru a na druhém na něco jiného, prostě je smíchat.. kdyby někdo věděl jak na to..

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 07 Března 2010, 17:08:20 »
no, to mixování videa do sebe to sem ani nezkoušel. Já to skládám zvuk + obraz normálně v avidemuxu. Zvuk si nahraji v audacity, snějakým odťukáváním na začátku, abych se pak trefil hraním ve videu do zvuku. Pak to zhruba nějak spasuju. Ale je to děs. Tady mám co z toho vylezlo, kvalita teda nicmoc :-D
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=9j2tt-1nIcM" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=9j2tt-1nIcM</a>

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: 07 Března 2010, 17:19:04 »
Díval sem se na stránky s tím Pitivi, a zdá se mi, že to tam přece jde dvě videa  zmixovat (jako vrstvy ve photoshopu). Pokud ale myslíš, že jako mít za sebou modré pozadí abys a místo toho domontovat druhé video, tak to asi ne. To je dost vyšší dívčí a v amatérských podmínkách to moc nejde.
edit: Tak jsem nainstaloval Pitivi, a vypadá to, že ty vrstvy to neumí. Zatím se v něm rozkoukávám....
« Poslední změna: 07 Března 2010, 17:25:29 od Satannas »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 07 Března 2010, 17:55:34 »
Kup si ňákej starej digitál za 1000Kc a máš to v 30fps 640*480 a seš vysmátej.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: 07 Března 2010, 17:59:53 »
Nad tím sem taky dumal, ale pořád domontovávat zvuk + asi další prachy za nějakou větší kartu do foťáku  :(

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #22 kdy: 07 Března 2010, 18:05:08 »
Nad tím sem taky dumal, ale pořád domontovávat zvuk + asi další prachy za nějakou větší kartu do foťáku  :(
Tak zvuk ti nahraje foták nebo dodáš externě kvalitnější jestli to máš přes zesáky a mixpult. A karta stojí asi 200kc.

Satannas

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: 07 Března 2010, 18:15:32 »
Rovano: Jeste nad tim musim podumat. Foťák by se hodil i k focení textur do Blendru  :)
Andras: Tak Pitivi u obrazu neumi prolínání (je to napsané v manualu), i kdyz mají na svých stránkách screenshot kde to mají nastavené. Ale našel sem Cinelerru. Zdroj je tady:
http://cinelerra.org/getting_cinelerra.php#karmic
a nějaký tutoriál tady:
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=gxWbfhD6Tnw" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=gxWbfhD6Tnw</a>&feature=related
Umí to prolínání, takže by to šlo i zkomponovat dvě videa do sebe.

Syncope

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 07 Března 2010, 18:18:03 »
No já teda mám digitál a stál sakra víc než 1000 Kč.. ale kvalita videa je nestravitelná, pravda, ještě jsem si nezkoušel hrát se světlem.. no uvidíme.
to Satannas: Cinelerra je prej docela složitý program, ale každopádně mrknu na ty tutorialy, třeba to nebude zas taková hrůza, díky  ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.