Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zpět na 6.06.1  (Přečteno 12541 krát)

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #25 kdy: 05 Listopadu 2006, 23:56:45 »
Já se (také) při používání Ubuntu 6.10 a Xubuntu 6.10 prakticky nesetkal s žádnými problémy až na výjimečné potíže, které s největší pravděpodobností souvisejí s mnoha spuštěnými náročnými programy na počítači se 128 MB RAM.

Moje zkušenost a zkušenost uživatele Backup by měla vést k tomu, aby uživatelé nedělaly závěry ze zkušeností jiných lidí, kteří používají jiný HW, jiná prostředí, jiné programy a mají je jinak nastavené... To vede k tak ohromně rozmanité spoustě možností, a pokud něco ne/funguje ostatním, tak to neznamná, že to ne/bude fungovat právě vám. Rozhodujte se tedy především na základě vlastní zkušenosti.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #26 kdy: 06 Listopadu 2006, 16:11:21 »
Presne tak rozhodnutie je na kazdom zvlast a preto by sa nemali odsudzovat ty co 6.10 vyskusali a rozhodli sa vratit k 6.06. Jednoducho v 6.10 boli ponuknute nove funkcie ktore si kazdy chcel vyskusat a niekomu to nevyslo a prirodzene sa vracia k 6.06 a chce sa tu podelit o svoje poznatky co je podla mna tiez prirodzene. Co sa tyka toho rozhadania dufam ze je to iba zdanie, lebo tato komunita okolo Ubuntu.cz je najlepsia aku som doteraz v linuxe videl a je dovodom preco som pri linuxe ako zaciatocnik aj vydrzal a bez takejto fajn komunity by som uz bol asi davno pri win. :-)
A s usmevom na perach ideme dalej. :-)
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #27 kdy: 11 Listopadu 2006, 09:04:17 »
TIBOR pod tvůj příspěvek se podepisuji také. Já jsem si například nyní při pročítání těchto i jiných uvědomil, že etapu verze 6.10 úplně přeskočím a upgradovat budu až na verzi 7.04. O mnoha důvodech proč tak udělám jsem už zde psal.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

Flux$

• Návštěvník
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #28 kdy: 14 Listopadu 2006, 00:17:03 »
Zdravim , jsem chtel prejit zpet na 6.06 ,ale vse je jiz  v pohode. V 6.10 jsem updatoval a jede i ten Open GL .
Momentalne Edgy jede dobre  pro me pouziti.
Ten Open GL nejel ,protoze jsem balicek xorg-driver-fglrx zamknul !!!  pak se nemohu  divit proc neslo    updatovat      xorg-driver-fglrx na v. Edgy . :D

Ubuntu v 6.10 O.K spokojenost...
~/Ubuntu 8.10

c4pp4

• Aktivní člen
  • *
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #29 kdy: 14 Listopadu 2006, 10:23:00 »
Citace: GlidingFLY
Vytýkám lodivodům Ubuntu, že začleňují nové verze důležitého programového vybavení, tak jako OOo nebo Firefox do ještě nedoladěného, tedy ještě pracovně nepoužitelného nového systému. Zatímco nám na stolech leží pracovní stanice se systémem, který je stable vyladěn a tedy můžeme se na něj spolehnout a stále ještě na něj je poskytována podpora. Zatím neexistuje žádná jiná oficiální možnost k instalaci vyšších verzí programového vybavení (OOo, FF...) do stávajícího stable systému (6.06)
To co se dělo v minulosti v politice uvádění Ubuntu verzí do života mne už opravdu dávno nezajímá, mne zajímá co se děje nyní a co se bude dít. A podle mého se děje to, že nasazení Ubuntu 6.10 je překotné a ne příliš důvěru vzbuzující. Alespoň v mých očích. Vadí mi velice, že si uživatel nemůže v tuto chvíli nainstalovat nové verze OOo a FF... do verze 6.06 z žádného oficiálního zdroje.
Z mého pohledu si trošku protiřečíte, když nazýváte Edgy jako nedoladěné či pracovně nepoužitelné a zároveň voláte po oficiální podpoře (dle mě) taktéž nedoladěné verze FF2 pro Dapper.

Takže standartní GUI uživatel si tento upgrade nemůže dovolit a tudíž mu není umožněno používat programové vybavení (OOo, FF...) nových verzí, které v některých případech přinášejí zajímavá vylepšení.
V počítači mám obě verze Dapper i Edgy. S tím, jaké problémy způsobí upgrade na Edgy, zkušenost nemám, protože jsem provedl čistou instalaci a to bezproblémově, ale je tu pár věcí, které mi (asi puntičkářsky) vadí a pro mě zajímavá vylepšení nepřinášejí:
Po instalaci jsem řešil odlišnost písma v menu u aplikací Firefox, OpenOffice a Gnome-terminal od ostatních implicitně nastavených. Firefoxu chybí některá nastavení, na která jsem zvyklý z předchozí verze. Beta Gaim mi vytuhne při přijmu souboru bez ohledu na protokol. Beta IDE Anjuta je na můj vkus až moc beta. Gnubiff mi zobrazuje ikonku do textu a ne vedle textu jak tomu bylo v předchozí verzi. Z mého pohledu, vyjma uvedených detailů či "detailů", je to další moc povedený krok kupředu. Jaký je to krok kupředu pro jiné, bude vždy záležet na tom, zda nové verze software, které s novým Ubuntu přicházejí, přinášejí právě ta pro ně zajímavá vylepšení nebo naopak. Já zůstávám u Dapper a Edgy budu zatím jen "okukovat z povzdálí".

No a co se týče toho výkřiku z temnoty,... pane Tomeš, vy jste celý ten můj příspěvek opravdu špatně četl anebo zkrátka z nějakých důvodů vůbec nepochopil. To nemá cenu dál komentovat. Jsem zklamán a otráven.
V tomto jsem vás taktéž opravdu nepochopil.

Citace: vojtech.t
Poslední dobou mi přijde, že celá ubuntu komunita v Čechách je naprosto rozhádaná, možná tomu tak není, ale nemyslíte si, že na náhodného návštěvníka to nepůsobí zrovna nejlépe, že se takhle komunita pěkně prezentuje?
Náhodný návštěvník zjistí, že se zde diskutuje, takže bych to nenazýval hádkami.

Citace: VLAD0
Momentalne Edgy jede dobre  pro me pouziti.
A VO TOM TO SKUTEČNĚ JE! :-)
IBM/Lenovo ThinkPad R61i [8932-9ZG / NF09ZCV]
Ubuntu 12.04 MATE 1.6 [plná podpora hardware]

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #30 kdy: 14 Listopadu 2006, 10:25:46 »
Dobře, že jsi napsal jak to dopadlo. Díky názvu threadu se začalo pomalu schylovat k "bratrovražedné" válce ;). Nakonec se ukázalo že EE není tak špatný a chyba byla mezi klávesnicí a židlí. :D

GlidingFLY

• Stálý člen
  • **
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #31 kdy: 14 Listopadu 2006, 10:56:30 »
:) no já nemyslím, že se schylovalo k bratrovražedné válce, to nebylo úmyslem, alespoň z mé strany. Stále si myslím, že nasazování nových verzí Ubuntu je příliš překotné a alespoň z mého pohledu "disciplinované" aplikování upgradu na verzi 6.10 nic podstatného nepřináší. Spíše problémy, jak uvádí například c4pp4. Těm uživatelům, kteří rádi testují a zkoušejí to ovšem vyhovuje. Mně bude stačit když podpora pro verzi 6.06-1 LTS bude pokračovat co nejdéle. A případný upgrade zvažuji až pro finální verzi 7.04.
Co se týče začleňování nových verzí dílčích programů do aktuálního "stable" DD zde uznávám, že je to věc problematická a riskantní. Vyzkoušel jsem si to a poslušně se vrátil k původním verzím.
Chtěl jsem zkrátka těmi svými příspěvky říci pouze to, že bych byl raději kdyby se spíše dařilo aplikovat nové verze programů do stabilního systému. Tato cesta mi přijde daleko rozumnější. Protože například i když je DD již tzv. stable je na něm stále co vylepšovat. A platí zásada, že pokud jeden článek vývojového řetězce není úplně dokončen, tak ten další z něj vycházející zákonitě dědí jeho chyby. A mám obavy, aby nakonec ta překotnost nezlomila vaz Ubuntu dříve než stihne ukázat svoji skutečnou sílu. A to půjde pouze tehdy pokud o něj uživatelé neztratí zájem.
» Linux Mint on mini-ITX boards «

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #32 kdy: 14 Listopadu 2006, 15:01:03 »
Tak já taky přispěju se svou troškou do mlýnice :D
DD je dobré distro a mám ho stále na pracovním kompu. Jestli má mít dlouhodobou podporu, musí se v backportech nové verze programů stejně objevit. Pochybuju, že za dva či tři roky, bude např. mozilla ještě podporovat bezpečnostními updaty FF 1.5.X. A podobných věcí bude jistě více.
Ale nevydat novou verzi Ubuntu po dobu podopory stávající je to, co by odlákalo uživatele, zvl. desktopového distra. Vývoj v linuxu jde, bohudík, kupředu mílovými kroky a EE je velmi kvalitní OS nabitý novinkami. Jsem rád, že je tak děje právě v mé oblíbené distribuci. Navíc finální verze je, z osobní zkušenosti, zcela bezproblémová (Kubuntu) a s klidným  svědomím jí můžu doporučit. Konkurence nespí, a když něco nového nebude v Ubuntu, bude to v jiné distribuci a tady se pak "láme chleba". Uživatel Ubuntu má na výběr (upgrade distra nakonec není povinností) a nic ho tak nenutí přecházet jinam.
Chtěl jsem jen poznamenat, že mi nepřijde rozumné kritizovat novou verzi jen proto, že jsem se rozhodl neupgradeovat. Tím spíš, že z toho může vyplývat její neznalost. Obdobně tady totiž můžeme diskutovat na jaře, až vyjde FF. Specifické problémy s OS budou pořád, ale naštěstí v EE je nelze zobecnit.

min25

• Aktivní člen
  • *
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #33 kdy: 14 Listopadu 2006, 15:51:11 »
Citace: nikola
DD je dobré distro a mám ho stále na pracovním kompu. Jestli má mít dlouhodobou podporu, musí se v backportech nové verze programů stejně objevit. Pochybuju, že za dva či tři roky, bude např. mozilla ještě podporovat bezpečnostními updaty FF 1.5.X. A podobných věcí bude jistě více.
Ale nevydat novou verzi Ubuntu po dobu podopory stávající je to, co by odlákalo uživatele, zvl. desktopového distra. Vývoj v linuxu jde, bohudík, kupředu mílovými kroky a EE je velmi kvalitní OS nabitý novinkami. Jsem rád, že je tak děje právě v mé oblíbené distribuci. Navíc finální verze je, z osobní zkušenosti, zcela bezproblémová (Kubuntu) a s klidným  svědomím jí můžu doporučit. Konkurence nespí, a když něco nového nebude v Ubuntu, bude to v jiné distribuci a tady se pak "láme chleba". Uživatel Ubuntu má na výběr (upgrade distra nakonec není povinností) a nic ho tak nenutí přecházet jinam.
Chtěl jsem jen poznamenat, že mi nepřijde rozumné kritizovat novou verzi jen proto, že jsem se rozhodl neupgradeovat. Tím spíš, že z toho může vyplývat její neznalost. Obdobně tady totiž můžeme diskutovat na jaře, až vyjde FF. Specifické problémy s OS budou pořád, ale naštěstí v EE je nelze zobecnit.
Přesně tak. Taky si neumím představit funkční dlouhou podporu pro DD. Třeba na nový hw s i965 chipsetem nepůjde do konce podpory DD nainstalovat pokud nebude vydáno nové instalační cd s novým distribučním jádrem a novými patchi pro jádro. Naštěstí to EE řeší i když ne stoprocentně. Proto si myslím že pro někoho je velice dobré že vývoj distra jde tak rychle kupředu. Vždyť kolik je stabilních dister s jádrem 2.6.18 které nový chipset podporuje? Vím pouze o FC6 a posledni bete Suse. Spousta lidí upgraduje na c2d a nebude mít zájem koukat na černou obrazovku po nabootovani jakékoliv placky s Linuxem. Mrzuté je že je postiženo mj. také Acronis True Image s lin jádrem, Gparted, System rescue cd, ghost4lin atd.

Petr Tomeš

• Závislák
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #34 kdy: 19 Listopadu 2006, 00:03:51 »
Citace: min25
Citace: nikola
Přesně tak. Taky si neumím představit funkční dlouhou podporu pro DD. Třeba na nový hw s i965 chipsetem nepůjde do konce podpory DD nainstalovat pokud nebude vydáno nové instalační cd s novým distribučním jádrem a novými patchi pro jádro.
Aby měla dlouhodobě podporovaná vydání smysl (nabízela podporu delší než je 18 měsíců u standardních vydáních - tzn. 3 roky na pracovních počítačích, 5 let na serverech), mělo by logicky další dlouhodobě podporované vydání Ubuntu následovat nejpozději po vydání Ubuntu 7.04, protože v době vydání Ubuntu 7.10 by zde bylo teoreticky jedno dlouhodobě podporované vydání, jehož životní cyklus vyprší v tu dobu po 18 měsících (pro stolní počítače) a jedno standardní vydání podporované také 18 měsíců. To by nemělo smysl, proto by se nejpozději Ubuntu 7.10 mělo stát dalším dlouhodobě podporovaným vydáním.

makl

• Aktivní člen
  • *
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #35 kdy: 26 Listopadu 2006, 14:06:52 »
etapu verze 6.10 úplně přeskočím a upgradovat budu až na verzi 7.04.
Já jsem teď asi v takové fázi, kdy zvažuji jestli budu upgradovat na 6.10 nebo zatím zůstanu u 6.06. Mám k tomu ale takový dotaz, protože zatím jsem všude četl, že při upgradovaní se má postupovat po jednotlivých verzích (nepřeskakovat). Budu mít tedy nějakou možnost upgradovat rovnou na nějakou vyšší verzi (ať už zase nějakou LTS nebo ne), nebo budu muset postupně přecházet (což bych radši začal dělat už teď, než až když vyjde nějaká verze, na kterou budu chtít přejít)?
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

Petr Tomeš

• Závislák
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #36 kdy: 26 Listopadu 2006, 16:02:41 »
Citace: makl
etapu verze 6.10 úplně přeskočím a upgradovat budu až na verzi 7.04.
Já jsem teď asi v takové fázi, kdy zvažuji jestli budu upgradovat na 6.10 nebo zatím zůstanu u 6.06. Mám k tomu ale takový dotaz, protože zatím jsem všude četl, že při upgradovaní se má postupovat po jednotlivých verzích (nepřeskakovat). Budu mít tedy nějakou možnost upgradovat rovnou na nějakou vyšší verzi (ať už zase nějakou LTS nebo ne), nebo budu muset postupně přecházet (což bych radši začal dělat už teď, než až když vyjde nějaká verze, na kterou budu chtít přejít)?
Dosud bylo nutné dodržovat postupné přechody na vyšší řady. O tom, zda bude možné například přejít z Ubuntu 6.06 LTS rovnou na další podporované vydání v budoucnu zatím není nic známo.

makl

• Aktivní člen
  • *
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #37 kdy: 26 Listopadu 2006, 22:04:16 »
aha tak zatím díky.
PS: doufám, že až to bude známo, tak se ta informace vyvěsí někde na viditelném místě
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

Skeletonix

• Host
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #38 kdy: 26 Listopadu 2006, 22:20:28 »
mno možná bych přidal slovo a hlas proti Edgymu, je moc hezký a spousta pěkných dochytávek...ale ty staré věci co běhali neběží a to je nepříjemné. Nasadil jsem Edgyho přítelkyni na nové Pc. Stále jsem se rozplýval nad dokonalostí Ubuntu a jak jí teď horko těžko vysvětluji, že ten systém není tak hrozný a že předešlá verzi běhala prakticky bez chybičky .... snad se vše brzo urovná, ale těch aktualizací je poněkud pomálo !!

radin

• Host
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #39 kdy: 30 Listopadu 2006, 22:45:45 »
Já jsem pro Edgyho. Dělá vše, co potřebuji, když to nedělá, hledám důvod a tím se bavím a učím. Manželce je to jedno (bohudíky je widlemi "nedotčená"), vyřídí poštu, napíše dopis, prohlídne fotky vnoučat, prosmejčí internet a jde od toho. Je jí úplně jedno, na čem to dělá. A podle mne nikdo nikoho nenutí přecházet na nové distro, když to nepotřebuje. Mám pro to i příklad: můj první linux byl RH7.1 (tuším, už je to tak dávno...), nasadil jsem ho jako malý server ve firmě z důvodu legalizace SW (BSA dělala bububu) se Sambou ve widlácké síti. Pak firmě začal docházet dech (peníze na výplaty), dohodli jsme se, že jim síť budu externě udržovat 2-4x mesíčně. Pak už ani na to neměli, tak jsem kolegovi vysvětlil kde a jak často má měnit CD na zálohu dat a skončil jsem. Po roce a půl mi volal, že by potřeboval síť zrušit a celou databázi (cca 2.5 GB dat) přestěhovat do jednoho PC. Přišel jsem, oddělal z monitoru papírovou krabici, kterou byl přikrytý, zapnul ho, přihlásil se, přesunul databázi na příslušný PC a server vypnul. Za celou dobu (1.5 roku) se ho nikdo nedotkl, jel bez jakékoli údržby či upgrade. Je pravda, že nebyl připojený do internetu, takže bezpečnost nebyla problém. Ale právě toto mne přesvědčilo, že Linux je to pravé.

Skeletonix

• Host
Zpět na 6.06.1
« Odpověď #40 kdy: 30 Listopadu 2006, 22:57:35 »
já považuji Ubuntu (Dapper) za skvělý OS !! Jen mě trošku mrzí že mi toho u Edgyho tolik neběží, neměl jsem tolik spěchat !! Je pravda, že u vydání Dappra by nepříjmný problém s CUPS, což mě štvalo více.. prostě mi po síti neběžel tisk !!

-----------------------
zkrátka mohli to (Edgyho) více dochytat

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.