Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: neviem spojazdnit wifi na nb [vyřešeno]  (Přečteno 6663 krát)

eva

• Návštěvník
neviem spojazdnit wifi na nb [vyřešeno]
« kdy: 02 Ledna 2010, 12:38:06 »
Čítam už druhý deň všetky možné návody, ale nedarí sa mi spojazniť wifi.
Mám nb Acer 5310, wifi bcm4311, použila som napr. ndiswrapper podla navodu vo wiki,http://wiki.ubuntu.cz/Wi-Fi/Ndiswrapper ale tam zastanem, ked dam "Configure Network", vypíše, že nenašiel network conf.tool
Pri instalacii ručne tam driver je nainštalovany,  reštartnem, ale žiadnu sieť nenájdem.
NM som odinštalovala, mám wicd.
Skúšala som rozne návody, ale keďže tomu čo robím nerozumiem, tak vždy sa niekde zaseknem a nejde mi to ďalej.
Napr. keď dám sudo ifconfig wlan0 up čo by malo nahodiť wifi, vypíše mi:
SIOCSIFFLAGS: No such file or directory
Poradíte niečo ? Wifi mám viditeľnú, nezabezpečenú. Cez eth sa na net pripojím, wifi cez Win funguje, ovladač pre ndiswrapper mám z windowsu.
« Poslední změna: 03 Ledna 2010, 17:34:11 od kiklhorn »
Acer Aspire 5310, Ubuntu 9.10

Pepe999

• Stálý člen
  • **
Re: neviem spojazdnit wifi na nb
« Odpověď #1 kdy: 02 Ledna 2010, 13:04:35 »
Pokud pouzivas posledni Ubuntu, tak musis v system/sprava/ovladace hardware povolit ovladac a jeste doinstalovat baliky
Kód: [Vybrat]
bcmwl-kernel-source
b43-cutter
sudo apt-get install bcmwl-kernel-source b43-fwcutter
« Poslední změna: 02 Ledna 2010, 13:07:19 od Pepe999 »

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 02 Ledna 2010, 13:10:02 »
Čítam už druhý deň všetky možné návody, ale nedarí sa mi spojazniť wifi.
Mám nb Acer 5310, wifi bcm4311, použila som napr. ndiswrapper podla navodu vo wiki,http://wiki.ubuntu.cz/Wi-Fi/Ndiswrapper ale tam zastanem, ked dam "Configure Network", vypíše, že nenašiel network conf.tool
Pri instalacii ručne tam driver je nainštalovany,  reštartnem, ale žiadnu sieť nenájdem.
NM som odinštalovala, mám wicd.
Skúšala som rozne návody, ale keďže tomu čo robím nerozumiem, tak vždy sa niekde zaseknem a nejde mi to ďalej.
Napr. keď dám sudo ifconfig wlan0 up čo by malo nahodiť wifi, vypíše mi:
SIOCSIFFLAGS: No such file or directory
Poradíte niečo ? Wifi mám viditeľnú, nezabezpečenú. Cez eth sa na net pripojím, wifi cez Win funguje, ovladač pre ndiswrapper mám z windowsu.
Jinak tohle je ze stranky wiki u konkretnich karet..
BCM4311: nainstalujte ovladače příkazem sudo apt-get install bcmwl-kernel-source b43-fwcutter (příp. viz fórum)

eva

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 02 Ledna 2010, 14:28:47 »
Mám ubuntu 9.10, ale nie posledne aktualizacie. (mam jadro xxx.14, lebo pri aktualizacii na xxx.16 sa nedá spustiť, tak som nainštalovala nanovo a už neaktualizujem...)

Pri pokuse system/sprava/ovladace hardware povolit ovladac mi vypiše :Downloading and installing -  System error - install archives failed

Príkaz mi nefunguje:
bcmwl-kernel-source: command not found

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #4 kdy: 02 Ledna 2010, 14:39:09 »
Mám ubuntu 9.10, ale nie posledne aktualizacie. (mam jadro xxx.14, lebo pri aktualizacii na xxx.16 sa nedá spustiť, tak som nainštalovala nanovo a už neaktualizujem...)

Pri pokuse system/sprava/ovladace hardware povolit ovladac mi vypiše :Downloading and installing -  System error - install archives failed

Príkaz mi nefunguje:
bcmwl-kernel-source: command not found

Mno, kdyz instalujes novej kernel(2.6.31-16 je posledni), tak ti stare kernely zustavaji porad nainstalovane, takze pokud nezustane stary kernel v grubu(nebo se neobjevi novy), staci pouze zadat "update-grub" v terminalu a mely by se tam vsechny aktualizovane kernely objevit a neni treba nova instalace(staci zvolit pozadovany kernel podle funkcnosti).
Co se tyce tech prikazu a instalaci, tak jsem doufal, ze se zatim pripojujes pomoci eth0(kabelu), protoze bez internetu se hardware zprovoznuje dost tezko. Mozna by slo zminene baliky stahnout ve Win a instalovat potom v Ubuntu. Oddily NTFS jsou v linuxu bezne pristupne..

eva

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 02 Ledna 2010, 14:59:20 »
Citace
Mno, kdyz instalujes novej kernel(2.6.31-16 je posledni), tak ti stare kernely zustavaji porad nainstalovane, takze pokud nezustane stary kernel v grubu(nebo se neobjevi novy), staci pouze zadat "update-grub" v terminalu a mely by se tam vsechny aktualizovane kernely objevit a neni treba nova instalace(staci zvolit pozadovany kernel podle funkcnosti).
Stare kernely tiež nešli, vypisovalo to niečo, ako že sa nevie pripojiť na sda5 kde mám ubuntu, a čakalo to na nejaké príkazy z mojej strany... recovery mode som neskúšala, lebo aj tak neviem, čo s tým.

Citace
Co se tyce tech prikazu a instalaci, tak jsem doufal, ze se zatim pripojujes pomoci eth0(kabelu), protoze bez internetu se hardware zprovoznuje dost tezko. Mozna by slo zminene baliky stahnout ve Win a instalovat potom v Ubuntu. Oddily NTFS jsou v linuxu bezne pristupne..
Ano, mam funkčné pripojenie cez kábel v ubuntu. Aj keď teraz som musela prepnúť do win, objavila sa ďalšia chyba - v ubuntu idem iba na baterku, nedobija mi ju, potom sa mi vypne nb, nejde ani zapnúť ubuntu(iba minutočku ide), lebo nemá energiu...Pepnem do win, baterka sa v pohode dobije.

Ja som čítala všelijeké návody a skúšala, tak neviem, či som niečo nepobabrala, keď mi to skoro stále vypisuje errory...

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 02 Ledna 2010, 17:09:28 »
Mel jsem Acer 5101 a na starych verzich Ubuntu docela fungoval, ikdyz wifi jsem musel resit pres zminenej ndiswrapper. Nevim co je spatne, ze nejde dobijeni baterie a predtim problem se spustenim novejsiho kernelu. Nainstaluj baliky acpi, pokud nejsou.. acpi, acpid, acpi-support. Obavam se, ze tam bude vice problemu zpusobene zrejme uz pri instalaci..
Jinak kdyz mas ntb v elektrice, tak je snad jedno, jestli dobijis baterku, protoze je v siti a ntb se chova, jako beznej desktop. Baterie prichazi na radu az po odpojeni z elektriky..

eva

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 02 Ledna 2010, 18:22:32 »
Podarilo sa mi nainstalovať Broadcom STA cez system/správa/ovl/, ale vypisuje mi, že je aktivovaný, ale nepoužívaný.
Ako ho "prebudím" k aktivite?
Wicd stále nevidí žiadnu sieť.
acpi mám nainštaalované všetky.

Ešte sa mi podarilo rozsvietiť led-wifi, po napísaní sudo modprobe -a wl
sa rozsvietila, ale wicd stále sieť nenájde.
Čo by som ešte mohla vyskúšať?
« Poslední změna: 02 Ledna 2010, 18:31:13 od eva »

Pepe999

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 02 Ledna 2010, 19:54:59 »
Uz drive jsem daval lajnu, ktere 2 baliky je treba instalovat(ta lajna sudo apt-get..). Mas je uz nainstalovane? Ty dva baliky umozni zprovoznit ten driver v system/sprava/ovladace hw..

eva

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 02 Ledna 2010, 20:21:13 »
Ano, nainštalované, aj system/sprava/ovladace hw - Broadcom STA, zelená gulička svieti,ale vypisuje "This driver is activated and currently in use." Kontrolka led už tiež svieti, ale wicd sieť nevidí.

eva

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 02 Ledna 2010, 21:32:21 »
Našla som temu https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/90049, kde sa presne píše o mojom probléme - ako riešenie ponúka stiahnuť  LinuxMint, ak to pojde z live, tak preinštalovať Ubuntu. Čo je ten LinuxMint ?  Má to význam skúsiť ? Alebo mám radšej znova preinštalovať ubuntu ?
« Poslední změna: 03 Ledna 2010, 11:11:42 od eva »

mrstevo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 02 Ledna 2010, 22:27:09 »
« Poslední změna: 02 Ledna 2010, 22:28:52 od mrstevo »
YOU SHOULD NEVER GET MORE THAN YOU GIVE

Intel Core 2 Duo 2 GHz, 3GiB ram, 160GB SATA2, NVIDIA 8400GS 512MiB  DDR2, Saa7134 TV card Ubuntu 9.04

eva

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 02 Ledna 2010, 22:42:09 »
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,7585.25.html
nieco podobne
Toto je pomocou ndiswrapper, niečo podobné som skúšala včera, ale nepomohlo. Dnes som sa dočítala, že ndiswrapper sa v 9.10 už nemá-nemusí používať. Mám podozrenie, že odvtedy mi to blbne... Tak som ho dnes odinštalovala...
Skúšam teraz postup z jedného angl. fora, uvidím, čo to dá.

eva

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 03 Ledna 2010, 11:09:04 »
Tak sa mi to nakoniec podarilo . Odinštalovala som ndiswrapper-netreba ho.
Po tychto prikazoch sa mi sieť objavila vo vypise.
sudo modprobe -r b43 ssb wl
sudo modprobe wl
sudo iwlist scan
Takže v blackliste nestačilo mať bcm43xx, dopísala som aj b43 aj ssb:
echo blacklist b43 | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist.conf
echo blacklist ssb | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist.conf
echo wl | sudo tee -a /etc/modules
potom nejaky update
sudo update-initramfs -udopísanie príkazov
modprobe -r b43 ssb wl
modprobe wl
do súboru , aby to fungovalo aj po reštarte:
gksudo gedit /etc/rc.localešte pred príkaz exit 0,treba napísať tie príkazy. Potom neviem, či je nutný reštart, ale mne to chvílu na to zamrzlo, tak som musela reštartnúť.
Ešte som predtým musela zmeniť wlan 0 na eth 2 vo wicd, lebo niekde počas mojich pokusov sa mi to zmenilo. Zbadala som to vo vypise iwlist scan, tuším...
Pepe999 a mrstevo - ďakujem za pomoc

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.