Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: RAID0 a NTFS  (Přečteno 1767 krát)

moriss

• Návštěvník
RAID0 a NTFS
« kdy: 03 Ledna 2010, 20:57:17 »
Ahoj vsichni.
I kdyz linuxovy system delsi dobu pouzivam, je to ciste vyuziti aplikaci.. nikdy jsem se v tom moc nehrabal.. Ted jsem si na svuj stolni PC naistaloval nove linuxovy system. Problem je, ze nevidim RAID0 disk se souborovym systemem NTFS.
Jeste podrobnejsi popis situace:
3 fyzicke disky, prvni z nich rozdelen na (dva) logicke oddily, prizemz na jednom je W7 a na druhem kompletni linux(data, swap..). Dalsi dva fyzicke disky jsou zapojeny do RAID0 (primo chip desky) a jsou na nich data - NTFS (a prave tento disk vubec z prostredi linuxu  nevidim).

Budu velmi vdecny za kazdou pomoc.

[root@moriss Moriss]# sudo dmraid -s
ERROR: sil: only 3/4 metadata areas found on /dev/sdc, electing...
/dev/sdc: "via" and "sil" formats discovered (using sil)!
ERROR: sil: only 3/4 metadata areas found on /dev/sdb, electing...
/dev/sdb: "via" and "sil" formats discovered (using sil)!
*** Active Set
name   : sil_afajdicfebca
size   : 1172138560
stride : 32
type   : stripe
status : ok
subsets: 0
devs   : 2
spares : 0

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
Re: RAID0 a NTFS
« Odpověď #1 kdy: 03 Ledna 2010, 22:37:28 »
3 fyzicke disky, prvni z nich rozdelen na (dva) logicke oddily, prizemz na jednom je W7 a na druhem kompletni linux(data, swap..). Dalsi dva fyzicke disky jsou zapojeny do RAID0 (primo chip desky) a jsou na nich data - NTFS (a prave tento disk vubec z prostredi linuxu  nevidim).

RAID0 je sestavován a funkční pod win?

moriss

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Ledna 2010, 08:58:43 »
Ano.

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #3 kdy: 04 Ledna 2010, 12:24:19 »
Pochybuju, ze to das dohromady.
Jsou tu rozdily ve fungovani. Win neumi sw raid bez toho cipu.
Zato linuxovy jadro ano a prave pokud to je sestaveny pod win, tak s tim bude problem. Situace by byla jina kdyby slo o hw raid, tam by jakykoliv system videl fyzicky dva disky v raid 1 jako jeden disk. Doporucuju google a najit info o sw raidu a mdadm. Sry za upravu jsem na mobilu.

moriss

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 06 Ledna 2010, 18:31:55 »
Jsem z toho docela bezradny.. googlil jsem uz opravdu dost dlouho a zadneho vysledku jsem se nedopatral. Na zahranicnich forech jsem narazil na par lidi, kteri maji stejny problem... nicmene zadne z techto for reseni neobsahovalo (byl to vzdy jen dotaz bez odpovedi).
To by me nenapadlo, ze s tim muze byt az takovy problem..

Gregi

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 08 Ledna 2010, 16:39:07 »
Kedze mas s velkou pravdepodobnostou software RAID, bude potreba do Ubuntu dotlacit ovladace pre dany RAID. Pre widle su bezne dostupne na CD k doske no s linuxom je to uz trosku problem. Verim vsak, ze su dajake univerazlne, ktore Tvoj prblem vyriesia. I ked neviem, ci jadro dajake nema. Ale to by sa mal vyjadrit ktosi skusenejsi. Hlavne ako ten RAID potom znova reaktivovat.

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #6 kdy: 08 Ledna 2010, 19:51:52 »
Pochybuju, ze to das dohromady.
Jsou tu rozdily ve fungovani...
...tak s tim bude problem.
Nechápu čemu nerozumíš...
Všechno jde když se chce, ale v tomto případě bych se tím rozhodne nezabýval. Čas a úsilí věnovaný tomuto problému nemá určitě takovou cenu jako čas věnovaný záloze dat vytvoření funkčního SW RAID pole pod unixem a zvirtualizování win systému. (například, řešení situace může být jiné..)
ano, někdo určite namítne, že to jde, dokonce možná vytáhne návod (pochybuji, ale ať tu nejsem za vola, sem s tím)
ale pro tebe bude určitě jednodušší to vyřešit jinak.

UTFG
Doporucuju google a najit info o sw raidu a mdadm

https://wiki.ubuntu.com/WubiGuide
Citace
Software raid arrays
Software raid arrays 0 and 1 are not supported. They will be supported in the 9.10 release. Note that some "hardware" raids are in fact software ones.

https://help.ubuntu.com/community/FakeRaidHowto
Citace
Warning
FakeRAID is not supported by Ubuntu. Trying to install Ubuntu on such a partition could easily result in the loss of all your data.

moriss

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 17 Ledna 2010, 18:36:59 »
No ja uz jsem samosebou zvazoval, ze bych zkusil cele pole vytvorit v linuxu..  Jsou tu pro me dve prekazky: 1)nemam ty data kam zazalohovat, smazit na dvd se mi to rozhodne nechce. 2)nerad prohravam :) (ale asi to v tomto pripade bude nevyhnutelne.)
Zaroven bych tu asi zase zase prudil s lamerskyma dotazama, jak to pod linuxem udelat a jak to udelat, abych data videl i ve win.
Kdybych mel vyreseny problem se zalohou, tak bych se asi na cely RAID0 vykaslal a nechal to jako dva samostatne disky. Kdysi pred nekolika lety, jsem to pole vytvoril a od te doby s tim ziju.. nicmene vidim, ze ten vykonostni rozdil neni pro mou existenci az tak podstatny... tak proc to komplikovat..

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 17 Ledna 2010, 18:48:42 »
Já jsem se loni z Raidem vyvztekal a nakonec jsem to celé zavrhnul, když při testech nevyšel žádný markantní nárůst výkonu. Ten jsem zakoupením disku s kolmým zápisem prakticky dohnal a další vylepšení dalo Ubuntu 64bit. A je pokoj... :)
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.