Jestli se Ti zdá, že se systém přehřívá, tak zatím řešení není, a to napříč distribucemi, nebo jsem ho alespoň nenalezl. Na Launchpadu je sice bug již hlášen jako "system, CPU, overheating", ale zatím bez pozitivního výsledku. I přes aktualizace kernelu (od 16 až k nynější poslední 20, 64bit) problém setrvává. Na internetu jsem nalezl zatím pět možných důvodů, které mohou přehřívání způsobovat, tedy nefunkčnost spouštění chlazení:
a) acpi, řešení odpojením, ani toshutils nepomohlo - chybí nějaký další software v kernelu
b) rsyslog, vyšší verze kernelu problém nevyřešila
c) nový zaváděč Grub, (řešení změny v nastavení DEFAULT ...."quiet splash acpi osi=Linux" také nepomohlo)
d) opensource driver pro NVIDIA grafickou kartu, bohužel ani driver od výrobce nemusí pomoci, protože i když se přehřívání zpomalí, a větráčky někdy spustí, systém často zamrzá
e) dual boot - nezkoušel jsem, nemohu si dovolit vymazat Windows, notebook je pracovní
Bylo by fajn, kdyby se na tuto problematiku mrkl strážce fóra, Vojtěch Trefný nebo případně nějaký další opravdový IT odborník. Já jsem jenom fanoušek. Případů na internetu, kteří hlásí "overheating treshold" je čím dál více, a řešení zatím nikde.
Jestliže doma na 32bitovém notebooku značky Toshiba s verzí 8.04 nemám sebemenší problémy, v práci na modernějším 64bitovém stroji, také Toshiba, a verzí ubuntu 9.10 se přehřívám. Takže musím pracovat na W7. Verze Ubuntu 8.04, řešení také není, nastaví se špatné rozlišení monitoru a nelze změnit, není za co.Navíc pracuje s EXT3 a nová LTS verze už pojede na EXT4.
Doufám v, a nemůžu se dočkat, LTS 10.04. Ale jestli je to grafika, obávám se, že mi ani nové LTS nepomůže.
MK