Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nový case - jak přesunout komponenty  (Přečteno 7551 krát)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
Nový case - jak přesunout komponenty
« kdy: 08 Ledna 2010, 18:31:46 »
Mám takovou drobnou prosbu.
Našel by se tu dobrovolník, co by mi poradil s novinkami, které přináší moje nová skříň.

Výměnu či doplnění komponentů jsem si vždycky dělala sama, ale nová skříň obsahuje už nějaké kabely (zvuk a usb předpokládám..které jsou vpředu), navíc je tu extra větrák.

Pokud bych dodala fotky, dozal byste mě někdo navést jak ty věcicičky správně napojit?

předpokládám, že odpojit všechny ty věcičky a přendat takový problém nebude... prostě jich bude jen víc  ::) nebo je něco, na co bych si měla dát pozor? (přecijen jsem ženská, bez znalostí elektrických zapojení  :-[)
ta nová skříň je http://www.alza.cz/coolermaster-elite-310-d136945.htm

díky  ;)

petergula

• Stálý člen
  • **
Re: Nový case - jak přesunout komponenty
« Odpověď #1 kdy: 08 Ledna 2010, 19:42:46 »
Postupuj podla navodu ku motherboardu, kabliky spoznas bud podla popisu, alebo podla toho k comu vedu, ked si si nie ista radsej si niekoho zavolaj na pomoc. Ventilator zapojis podla toho, aku ma koncovku, bud tiez na motherboard ako casefan, alebo na zdroj ak nema riadenie.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 08 Ledna 2010, 20:01:43 »
noo prozkoumala jsem nynější zapojení a momentálně vidím jediný problém a to v těch kabílkách, které vedou k čudlíku s "zapínačem".

Ventilátor si můžu dát bud zpředu, ze zadu nebo do boku.. očividně se to dá udělat i později, takže to zatím neřeším  ;) povinný jistě není.

spíš váhám, jestli se mi počítač povede zaponout. Protože barvy kabílků od čudlíků jsou jiné v každé bedně a i asi i počet koncovek. Asi to budu muset buď vyzkoušet, nebo až vytáhnu ty nenější, tak jestli nebudou taky popsané, jako ty nové...ty mají popisy jestli je to "power" nebo "led"..

pokud se mi nebude dařit, dám všechno zpátky a někoho zlanařím  ::)

mimochodem ten pěkný popis k ventilátoru bohužel nechápu... jsem absolutní samuk googlitel, co se těchto věcí píše.

Ale mám návod k bedně, tam jsou ty základy. K motherboardu návodu nemám.

ty druhé záhadné kabílky (taktéž nepovinné) jsou hd audio, ac 97 a usb, ale podle koncovek nevidím místo v motherboardu kam by pasovali...

ale každopádně díky!

premet

• Host
« Odpověď #3 kdy: 08 Ledna 2010, 20:11:26 »
Zapojení předních konektorů na bedně složité není, USB jsou na základní desce popsány i na příslušných drátech či kabelech, to samí  přední konektory pro zvuk. Ventilátory se zapojují na základní desce do SYS_FAN a na některých deskách je i PWR_FAN to je tuším, rozdíl mezi tím je, že u SYS_FAN to tuším řídí Bios, kdy se mají zapnout, u druhého běží v kuse, nebo pokud tam máš jen SYS_FAN tak existují i kabely na připojení přímo ke zdroji.

Nejsložitější bude asi zapojení LED diodek a tlačítka power a reset, to už musíš podle manuálu k základní desce a zapojovat to podle + a -.

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #4 kdy: 08 Ledna 2010, 20:15:59 »
- vytrhej absolutně všechno ze staré CASE (začal bych grafickou kartou, diskama, zdrojem/deskou, zbytkem) - není nutné očesávat desku od RAM, CPU, chladiče, jen PCI karty(grafika aj.)
- větrák co je v nové skříni určitě dej jako "odfuk" ze skříně po zdroj, pokud máš jeden navíc dej ho na "sání" dopředu pod koš s diskama
- upevni do skříně zdroj (a kabely stáhni izolačkou do drdolu ať se to nemotá)
- zandej desku a našroubuj, většinou bude nějaká dirka na šroubek volná, pokud seš perfekcionista pomoz si distančním sloupkem (šroubek se závitovou dirkou) najdeš to v pytlíčku u bedny
- disky, grafika, CDromka
- kablíky si nechávám nakonec, kupoval jsem za poslední roky bedny od ThermalTaku a všechny měly ty piny v bloku, je možné, že budeš mít štěstí, nemusíš nad tím přemejšlet a prostě to zapojíš do desky, USBčka ani frontSOUND nezapojíš špatně, protože na desce jeden pin chybí a v konektoru od skříně je záslepka, takže to prostě nejde :)
Pokud ne, tak zapojíš POWER SWITCH a RESET a pokud nebude naznačená poralizace pro POWER diodu a HDD/STATUS diodu, tak nech otevřenou skříň zapni sestavené PC a pokud nebude svítit, nebo ta druhá blikat, tak pinkonektor otoč.

snad to k nečemu bude
// Kotrmelec jsi rychlejší  ;D Nebo pomalu píšu xDD
« Poslední změna: 08 Ledna 2010, 20:24:50 od snouman.net »

premet

• Host
« Odpověď #5 kdy: 08 Ledna 2010, 20:18:52 »
snad to k nečemu bude
// Kotrmelej jsi rychlejší  ;D Nebo pomalu píšu xDD
Néé dopil sem Latté, tak sem se trochu probral  ;D

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #6 kdy: 08 Ledna 2010, 20:31:04 »
 ;D

jů a já si říkala, že bych se to pokusila vyndat ještě tak, aniž bych musela vyndat grafiku nebo usb kartu  ;D

já tedy nevím která šňůra je pin  :-[ ale všechno až na ty kabely co jsou už v bedně podle mě dokážu zapojit zpět

Citace
frontSOUND nezapojíš špatně, protože na desce jeden pin chybí a v konektoru od skříně je záslepka, takže to prostě nejde
takže ten přední vstup na sluchátka mi ani nepůjde? nebo jsem to pochopila špatně?

Citace
zapojíš POWER SWITCH a RESET a pokud nebude naznačená poralizace pro POWER diodu a HDD/STATUS diodu, tak nech otevřenou skříň zapni sestavené PC a pokud nebude svítit, nebo ta druhá blikat, tak pinkonektor otoč.
tak na tohle jsem zvědavá  ;D snad mi to tu neschoří   ::)
zkusím ještě najít ten návod na základní desku...který fakt nemám

díky za super návod  ;) jistě mi to nepůjde a tak se budu připojovat z jiného pc pro rady  ;D

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 08 Ledna 2010, 20:52:52 »
našla jsem návod, http://printer1.blogspot.com/2009/07/asus-p5ld2-se-user-manual.html (to jeodkaz halvně pro mě  :D)

takže mám vytištěnou "mapu" desky.. pro jistitu a detail toho  zapojení z té bedny..  jestli jsem to správně pochopila, tak i tam se budou strkaty ty konce od zvuku co je vpředu... nevím tedy co "pled" ani, slovník nic chytrého neříká.. tak to jdu prozkoumat  ;)

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #8 kdy: 08 Ledna 2010, 21:56:02 »
jů a já si říkala, že bych se to pokusila vyndat ještě tak, aniž bych musela vyndat grafiku nebo usb kartu  ;D
;D tak zkusit to můžeš  ;) Ale věřim, že bezpečnější bude je vyskládat ven...
Citace
frontSOUND nezapojíš špatně, protože na desce jeden pin chybí a v konektoru od skříně je záslepka, takže to prostě nejde
takže ten přední vstup na sluchátka mi ani nepůjde? nebo jsem to pochopila špatně?
Promiň to jsem asi špatně napsal. Myslel jsem tím, že to nezapojíš špatně. Zapojit to samozřejmě půjde ;)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 08 Ledna 2010, 22:22:26 »
 ;D
hlásím se z nové skříně. Tuším že je prostě nutností přijít vždycky na nějakou drobnost až když je všechno hotové... třeba jako takovou nějakou vložku co je tam co koukájí všechny ty věci z desky...takže zase všechno ven... noo

ale hraje  :D i ty power led kabílky jsem zapojila na poprvé  8)

tak teď už jen zapojit ty zbývající kabely, především ten "druhý" zvuk... a usb, které bych ráda, ale opravdu ráda měla vpředu funkční.

nechtěl byste si někdo stáhnout ten manuál a podívat se? já našla místo kam by to šlo zapojit, ale mám tu 3 konce a všechny jsou stejné... a mám tu 2 místa kam by pasovali..

noo ten větrák tam zatím čeká asi až zahřmí... kouká z něj takovej kabel http://i588.photobucket.com/albums/ss322/dredata_zizalka/forum/img_0703.jpg

nooo a jestli se chcete pobavit... tak jsem si koupila ještě nový černý repráky (mám ted černou sestavu všeho...) kdo by to byl řekl, že mi tu svítí bíle jedna jedniná věc... schválně jestli uhádnete co to je  ;D  8)

premet

• Host
« Odpověď #10 kdy: 08 Ledna 2010, 22:24:17 »
To co ti kouká z těch větráků je to o čem sem mluvil, stačí to píchnout přímo do zdroje  :).

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 08 Ledna 2010, 22:29:43 »
nojo ale kterou část.. ze zdroje kouká malej, pak ten samej co je v cd romce a větrák má 2 takový jako "samec" "samice" a pak takovou tu divnou malou smyčku...  :-[

premet

• Host
« Odpověď #12 kdy: 08 Ledna 2010, 22:35:08 »
Je to úplně jedno, připoj tam třeba úplně ten stejnej co dáváš do cdromky  :)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 08 Ledna 2010, 22:43:21 »
hmm tak jo, ale až to vypnu  ;)

nevíš náhodou co s tím zbytkem?? to co vede od předu - usb a sluchadla...

btw, moje usb karta má ještě nějaký "vstup" uvnitř... co vůbec nekouká ven.. je tam na té zelené destičce napsáno "2" ... může to být k něčemu dobré?

premet

• Host
« Odpověď #14 kdy: 08 Ledna 2010, 23:14:02 »
Teď nevím co myslíš, zkus to nafotit tu desku a ty kabely co ti zbývají  :)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 08 Ledna 2010, 23:18:43 »
no zbývají mi ty černý... už byly v té bedně a tam na mě kouká sluchátka, mikrofon a dvě usb a jedna zaslepená věc..tuším že podle popisu by to mělo být nějaké IEEE nebo tak..

http://i588.photobucket.com/albums/ss322/dredata_zizalka/forum/img_0704.jpg 

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 08 Ledna 2010, 23:26:46 »
USB mas popisane v tom svojom manuale ku doske na strane 28. Na dalsej mas popis konektora cha_fan1, kde mozes pripnut vetracik, ak ma aj riadenie(ak na nom mas takyto konektor), aby nemusel stale bezat ako sialeny(to sa stane ked ho zapojis na zdroj)(zapajaj bud alebo, nie oba konektory naraz).
Na 31 strane mas popis "System panel connector" - power, reset, led ...
Na 27 strane mas popis audio konektora bod 5 "front panel audio connecor"
« Poslední změna: 08 Ledna 2010, 23:34:57 od petergula »
secondary/u svokrovcov:

premet

• Host
« Odpověď #17 kdy: 08 Ledna 2010, 23:34:21 »
To je jedna z věcí, kvůli čemu by měla mít ženská chlapa  ;D, už stahuju manuál k tvé desce a mrknu na to  :)

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #18 kdy: 08 Ledna 2010, 23:37:35 »
petergula:
nojo, ale toto já mám zapojené... tyto kabele jsou na svém místě (ani jsme je nevyndavala..)ale přibuly mi ty na fotce... to v tom návodu nemůžu vyčíst  :-[
možná na to ta deska vůbec není dělaná, přecijen už to není nic nového..
byť mám dojem, že ten jejich obrázek je skreslený, protože oni zapojují jeden ten kabel víc doprava, já je mám hned vedle sebe (víc vlevo) tam v pravo jsou zapojené jen ty minikabílky co vedou k tlačítku start a reset  ???

nebo to celé špatně chápu?

kotrmelec: co já měla chlapy, tak jsem toho vždycky věděla o pc víc  ;D asi špatnej výběr no... teď si momentálně dokazuju, že žádnýho nepotřebuju.... i když nemít vás tak jsem taky nahraná  ::)

edit:

díky za doplnění.. podle toho textu chápu, že bych měla zapojovat jen ten konce s HDaudio a AC97 zůstane jen tak ležet  ::)
btw tu mapu desky maj fakt pěkně blbě...

když to zapojím jinam tak snad nevyhořím ne?  :-[ maximálně to nepůjde..?
« Poslední změna: 08 Ledna 2010, 23:43:31 od dredata_zizalka »

premet

• Host
« Odpověď #19 kdy: 08 Ledna 2010, 23:43:36 »
V tom manuálu máš na straně 49 jak připojit přední audio vstupy a na straně 50 jsou USB, Firewire tvoje základní deska podle popisu nemá nebo jsem to přehlídl, takže jeden kabel ti tam zůstane volnej nezapojenej  :).

To u mě vedět ženská víc o PC než já tak to asi neunesu  ;D

EDIT: Jo připoj jen HDaudio  ;)
EDIT 2: Petergula: Máme staženej oba stejnej manuál ??  ;D

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #20 kdy: 08 Ledna 2010, 23:46:29 »
petergula:
nojo, ale toto já mám zapojené... tyto kabele jsou na svém místě (ani jsme je nevyndavala..)ale přibuly mi ty na fotce... to v tom návodu nemůžu vyčíst  :-[
možná na to ta deska vůbec není dělaná, přecijen už to není nic nového..
byť mám dojem, že ten jejich obrázek je skreslený, protože oni zapojují jeden ten kabel víc doprava, já je mám hned vedle sebe (víc vlevo) tam v pravo jsou zapojené jen ty minikabílky co vedou k tlačítku start a reset  ???

nebo to celé špatně chápu?

kotrmelec: co já měla chlapy, tak jsem toho vždycky věděla o pc víc  ;D asi špatnej výběr no... teď si momentálně dokazuju, že žádnýho nepotřebuju.... i když nemít vás tak jsem taky nahraná  ::)

no ono je to obcas tak, ze doska podporuje isty pocet usb konektorov a uz je na cloveku, ci si vyberie, ze ich ma zapojene vsetky vzadu, alebo aj nejake dopredu, ak mas konektory usb na doske vsetky obsadene, tak bud ich musis uvolnit (nepojdu tie vzadu ale pojdu Ti tie vpredu).
Na fotke vidim aj "reset sw" ktory nie je zapojeny a dalsie, tipujem, ze tie si uz trafila kde mas popchat.
a ako zistis co je usb a co audio? No pojdes po kabliku ze kde vedie :), popr. pozries do navodu ku case.
Inak je mozne, ze ti tie konektory nebudu pasovat a potom je lepsie ako si nieco odpalit, prizvat odbornika, co vie viac ako Ty.
secondary/u svokrovcov:

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 08 Ledna 2010, 23:54:31 »
EDIT 2: Petergula: Máme staženej oba stejnej manuál ??  ;D
hej mame, len u mna adobe prepocita stranky podla popisu, cize ty si daval cislo absolutne, zatial co ja som daval cislo, co je vidiet aj na danej stranke dole, kedze manual je deleny na viac casti I,II, ... 1-1, 1-2 ... , 2-1, 2-2 ... tak potom to nesedi, napr. strana 50USB je u mna strana 28, resp. aj 2-28, ale pri troche snahy sa aj to moje da najst :).
secondary/u svokrovcov:

dredata_zizalka

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 08 Ledna 2010, 23:56:06 »
petergula: to já bych to cpala jen tam kam by to šlo  ;D
kdyby tam byla detailnější mapa té desky, bylo by to hned jednodušší

ty zbývající kabílky jsou zapojený, podle všeho správně  :D uvidíme, až bude potřeba restart  ;D

kotrmelec... to je tedy pěkná věda! ale zakladní funkcionalita běží  ;D takže se můžu v klidu poplácat po zádech. Zítra možná ještě udělám nějaké fotky, kam mám jako v úmyslu to zapojit a můžete hlasovat  ;)

btw: Obě stránky vedou na tu samou stránku  ;D (když dám do přejít na tu nebo tamtu, dostanu se na tu samou - což je asi divný co  ;D)

jinak holky, co toho můžou vědět víc, to už musej být nějaký studovaný...a strašně zapálený..a nebo prostě nejsou  ;)
U mě, jako amatéra-samouka máš samozřejmě obdiv a chválu  ;)

premet

• Host
« Odpověď #23 kdy: 09 Ledna 2010, 00:00:06 »
Tak hlavně at to dobře dopadne a počítač funguje a slouží   :)

A obdiv máš spíš ty, protože holka co si skládá počítač sama to ani v cirkuse neuvidíš  ;D

Tomáš Břinčil

• Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #24 kdy: 09 Ledna 2010, 01:02:43 »
A obdiv máš spíš ty, protože holka co si skládá počítač sama to ani v cirkuse neuvidíš  ;D

Taky si to tak strašně užíváš?  :D
Doufám, že se nám dostane zprávy jak do topadlo! xD

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.