Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Konfigurace gmailu v programu Evolution  (Přečteno 7835 krát)

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
Konfigurace gmailu v programu Evolution
« kdy: 11 Ledna 2010, 20:28:11 »
Založil jsem si poštovní schránku (účet) na  Gmailu a všechno funguje při přihlášení přes Google dobře. Když spustím Evolution v PC v Ubuntu 9.10 ,  vytvořím účet a konfiguruji nastavení, uložím, napíší mail a odešlu tak se nic  neděje (chybové hlášení - Nelze se připojit k smtp.gmail.com: Connection timed outsmtp.gmail.com). Když kliknu na příchozí poštu tak se neojeví ani to chybové hlášení.
Mám nastaveno:
Přijem pošty-imap.gmail.com, Posílání pošty-smtp.gmail.com, Nastavení sítě- Použít výchozí.

brumla.cz

• Aktivní člen
  • *
  • Skill: Shit_happens
Re: Konfigurace gmailu v programu Evolution
« Odpověď #1 kdy: 11 Ledna 2010, 20:32:22 »
Založil jsem si poštovní schránku (účet) na  Gmailu a všechno funguje při přihlášení přes Google dobře. Když spustím Evolution v PC v Ubuntu 9.10 ,  vytvořím účet a konfiguruji nastavení, uložím, napíší mail a odešlu tak se nic  neděje (chybové hlášení - Nelze se připojit k smtp.gmail.com: Connection timed outsmtp.gmail.com). Když kliknu na příchozí poštu tak se neojeví ani to chybové hlášení.
Mám nastaveno:
Přijem pošty-imap.gmail.com, Posílání pošty-smtp.gmail.com, Nastavení sítě- Použít výchozí.

no mně se zdá, že gmail se s klientama obecně moc nekamarádí, nevim... jsem rád, že v thunderbirdu je už volba přímo "účet gmail"  :D
nicméně napadá mě, jestli máš v nastavení gmailu povoleno používat imap? nevím, zda to ovlivňuje i odesílání zpráv, ale příjem téměř určitě...

ještě možná zkusit mrknout sem: http://mail.google.com/support/bin/answer.py?answer=78799 ale to není přímo pro Evolution, ale pro kategorii "Other clients"... Evolution jako takovej v nápovědě Gmailu není...
« Poslední změna: 11 Ledna 2010, 20:34:34 od brumla.cz »
Udělejmě ze středy den za lepší systém! Ubuntu, Ubuntu! Do toho, Češi!
Registered Linux User #475372! | Asus P43E (Core i3, 4GB, Ubuntu 14.04 + Virtualbox W8.1)

ufaak

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 11 Ledna 2010, 20:38:49 »
me v evolution funguje gmail uplne normalne...
prihlasovaci jmeno uvadej celou adresu vcetne @gmail.com
pouziva se zabezpecene pripojeni pro imap i pro smtp server - stejne jmeno a heslo jako pri prihlasovani pres web
notebook MSI EX720X, Ubuntu 10.10

luisah

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 11 Ledna 2010, 20:49:26 »

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2010, 21:21:37 »
Změnil jsem nastavení v klientu Evolution z IMAP na POP. Dostal jsem se do stejné situace tak jak je popisovaná v ABC LInuxu:
Mám problém s Evolution pod ubuntu a už mi to drásá nervy. Nejde mi posílat maily přes smtp o gmailu..
Vždy při odesílání se zobrazí:
Nemohu se připojit k smtp.gmail.com: Connection refused
Přitom přijímání přes pop funguje.
Nastavení SMTP:Server:smtp.gmail.com  Zabezepčení: SSL     Autentizace: PLAIN
K řešení tohoto problému ABC Linux doporučuje:
Adresa smtp serveru se musí psát takto: smtp.gmail.com:587 a k tomu nastavit TLS a slavilo to u dotazovatele úspěch.
Já však stále žádný mail z Evolution neodešlu a tak zkouším  změnit co se dá: číslo portu, zabezpečení a pořád nic.

ufaak

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 12 Ledna 2010, 21:24:13 »
asi nekde delas chybu. me to funguje. Ubuntu 9.10

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 12 Ledna 2010, 21:48:08 »
Mně to taky funguje.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #7 kdy: 12 Ledna 2010, 22:27:16 »
Dufam, ze mas IMAP alebo POP3 povoleny na gmaile, ked sa nahlasis cez web rozhranie tak v nastaveni sa to zadava.
Ak pouzivas proxy nastavis v evolution proxy. Inak len toto co je uvedene dalej.

V evolution nastavis:
email address: xyzuser@gmail.com
Receiving email zalozka:
   server type: IMAP
   server: imap.gmail.com:993
   username: xyzuser
   use secure connection: SSL encryption
   authentificacition type: password

Sending email zalozka:
   server type: SMTP
   server: smtp.gmail.com:465
   server requires authentification: YES (checkbox)
   use secure connection: SSL encryption
   authentification type: Login
   username: xyzuser

Mne trochu evolution pri prvom nastaveni zblbol, tak som ho musel vypnut zapnut a uz bezal.
ntbk Dell 6420 (Amd Ati, Intel i7, 4GB RAM, 256GB SSD ...)
secondary/u svokrovcov:
Xubuntu (64bit) ntbk Asus A6Je (Ati X1450, Intel Core2Duo T5500, 2.5GB RAM ...)

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: 13 Ledna 2010, 20:42:50 »
Po několika desítek marných pokusů nemohu z klienta Evolution odeslat mail a tak si myslím, že od poskytovatele internetu mám zablokované porty SMTP. K tomu mě vede i poznatek, že v Editoru účtu - Posílání pošty, když kliknu na tlačítko "Zjistit podporované typy" tak se nic nezjistí, kdežto v Přijmu pošty je to zjištěno okamžitě a ta i funguje.

ufaak

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 13 Ledna 2010, 21:31:22 »
v tom pripade bud pouzij smtp server poskytovatele, nebo si nainstaluj svuj

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: 14 Ledna 2010, 10:03:08 »
Vytvořit svoje smtp neumím a smtp svého poskytovatele internetu neznám. Stejně nevím jak mám v tom případě  "Posílání pošty" nakonfigurovat. Zkoušel jsem stmp.seznam.cz:25 a to bez výsledku.
Je tam ještě druhá možnost místo smtp požít sendmail, ale o tom nemám žádné informace.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: 14 Ledna 2010, 10:27:10 »
Vytvořit svoje smtp neumím a smtp svého poskytovatele internetu neznám. Stejně nevím jak mám v tom případě  "Posílání pošty" nakonfigurovat. Zkoušel jsem stmp.seznam.cz:25 a to bez výsledku.
Je tam ještě druhá možnost místo smtp požít sendmail, ale o tom nemám žádné informace.

Ak Ti poskytovatel internetu blokuje porty na smtp(co sa mi nezda pravdepodobne), tak by mal ako slusny provider poskytnut inu moznost posielania mailov(svoje smtp), ktore by mal uviest do zmluvy, lebo inak je ten provider zly a treba ho vymenit. Zavolaj na jeho podporu a hned budes vediet na com si.
secondary/u svokrovcov:

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 14 Ledna 2010, 11:04:40 »
Koukněte dolu vpravo na stránku http://elektroskutry.ic.cz, je tam test spojení, jestli provider blokuje nějak internet.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 14 Ledna 2010, 11:34:52 »
Je to vpořádku, ještě jsem poslal  mail poskytovateli, ten zatím bez odezvy.

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: 14 Ledna 2010, 21:51:52 »
Zkusil jsem si nakonfigurovat poštovního klienta Thunderbird, tam se to nastaví automaticky, poštu stáhnu, ale stmp je zase default na všech třech portech (25,465, 587)

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #15 kdy: 14 Ledna 2010, 21:55:49 »
Zkusil jsem si nakonfigurovat poštovního klienta Thunderbird, tam se to nastaví automaticky, poštu stáhnu, ale stmp je zase default na všech třech portech (25,465, 587)

co znamena ze smtp je zase default?
secondary/u svokrovcov:

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 14 Ledna 2010, 23:16:47 »
Když se nepodaří odeslat mail v klientu  Thunderbird  tak se objeví v účtu nastaveneho smtp s portem v závorce (default) a tak jsem vyzkoušel tři porty s příslušným šifrováním a pořád v závorce bylo (default).

ufaak

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 15 Ledna 2010, 00:52:32 »
moje konfigurace smtp v thunderbird3:
kdyz das Upravy->Nastaveni uctu
tam zvolis uplne spodni moznost (Server odchozi posty SMTP) a das upravit (pokud uz nejake nastaveni existuje, jinak dej nove) a vypln zhruba takto:
Nazev serverucokoliv
Adresa serverusmtp.googlemail.com
Port465
Pouzit jmeno a hesloano
Jmeno uzivatelemujemail@gmail.com
Pouzit zabezpecenou autentizacine
Zabezpeceni spojeniSSL/TLS

a melo by to sakra slapat

mozna by bylo nejlepsi existujici smtp server odebrat a pridat ho cely znovu, aby se zeptal na heslo

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: 15 Ledna 2010, 22:33:02 »
Ani ťuk.
Dost častým zdrojem problémů je též využívání jiného SMTP serveru, než toho, který je pro danou síť určen. Pro odesílání pošty byste měli primárně používat SMTP server vašeho poskytovatele připojení, přes kterého jste momentálně připojeni. Pokud třeba v práci využíváte SMTP server smtp.mojefirma.cz, pak doma, kde jste například připojeni přes Karneval, nebudete moci tento server používat, protože je určen (měl by) pouze pro poštu odesílanou z firmy. V řadě sítí je navíc přístup k jinému SMTP serveru, než tomu, který je pro danou síť určen, blokován.
Poskytovatel se zatím neozval.

alexisis

• Návštěvník
« Odpověď #19 kdy: 15 Ledna 2010, 22:47:17 »
Měl jsem naprosto stejný problém. Přešel jsem pak na Thunderbird. Vše jsem měl nastaveno podle nejrůznějších fór a google help a ani ťuk.
Ubuntu 11.04  EEE 1001HA

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: 16 Ledna 2010, 10:13:50 »
Konečně se mi podařilo zkusmo najít název smpt poskytovatele. Podle jeho mailu to nebylo, ale má více stránek www a tak jsem to postupně zkoušel až to vyšlo.
Thurnerbird jsem nakonfiguroval bez problémů a chodí všechno.
Evolution bohužel neodesílá není tam možnost nastavení TLS is available a proto se objeví chybové hlášení při odesílání mailu "STARTLS není ze zabezpečeného režimu podporováno".
Z toho plyne, že pokud  si chce instalovat klienta tak musí si nejprve zjistit:
1)Blokování odchozí pošty (smtp)  poskytovatelem
1a)Název serveru smtp poskytovatele
1b)  Zda zabezpečení, ktré má poskytovatzel lze nastavit i v klientovi

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #21 kdy: 16 Ledna 2010, 15:54:15 »
Evolution bohužel neodesílá není tam možnost nastavení TLS is available a proto se objeví chybové hlášení při odesílání mailu "STARTLS není ze zabezpečeného režimu podporováno".
Nejak som tu vetu nepochopil. V Evolution nastavenie TLS je, ja ho tam mam, alebo ho mas aj ty, ale ked ho zadas, tak to nefunguje? A co sa tyka poskytovatela, zamyslel by som sa nad nim, ked mu pises mail a nema telefonicku linku, ked Ti nevie poskytnut ako si mas nastavit mail aby Ti isiel a musis nieco hadat podla nejakych jeho inych stranok.

Ale som rad, ze Ti uz posta ide, ajked nie vsetky programy/klienti.
secondary/u svokrovcov:

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 16 Ledna 2010, 18:07:23 »
Evolution dává pouze možnosti SSL a TLS. Thhudrbird má ještě navíc  TLS is available  a to se právě musí zvolit, aby to bylo fukční, ale tak to snad vyplývá z mé předchozí odpovědi.

petergula

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: 16 Ledna 2010, 19:28:38 »
Evolution dává pouze možnosti SSL a TLS. Thhudrbird má ještě navíc  TLS is available  a to se právě musí zvolit, aby to bylo fukční, ale tak to snad vyplývá z mé předchozí odpovědi.
Ano thunderbird ma este moznost navyse jednu, ale vola sa TLS, if available, co ma prave zmiatlo, lebo je rozdiel medzi "TLS je dostupne" a "TLS, ak je dostupne". A neznaci to nic, iba ze thunderbird skusi TLS, a ked sa mu nepripoji, tak skusi (to len hadam) SSL, takze ak sa u Vazho providera nemeni nastavenie kazdu chvilu, tak by Vam to malo ist aj na nejakom inom nastaveni, bud TLS, alebo to druhe, co pokryva ten vyraz (SSL alebo bez bezpecneho pripojenia).
A akeho to mate vlastne providera? Teda ak to nie je tajne.
Alebo radsej nic, uz nebudem otravovat, Vy ste spokojny, ze Vam to ide a ja uz Vas nebudem zatazovat patranim, o ktore asi ajtak uz nestojite.

Mozne vysvetlenia pojmu "TLS, if available" na: http://sial.org/howto/openssl/tls-name/
http://forums.mozillazine.org/viewtopic.php?f=28&p=4607995
http://kb.mozillazine.org/Secure_connections_-_Thunderbird
« Poslední změna: 16 Ledna 2010, 19:47:34 od petergula »
secondary/u svokrovcov:

rimidalv

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: 16 Ledna 2010, 20:51:04 »
Jeto ještě složitější než jsem si myslel. Thunderbird zřejmě šifruje odchozí zprávu v TLS a to poskytovatelův sevr "bere" a naprotitomu Evolution v STARTLS a to už "nebere" a proto to chybové hlášení.
Poskytovatel je jen lokálního významu, většinou zajišťuje spojení pomocí "wifi".

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.