Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak po záseku Ubuntu?  (Přečteno 1337 krát)

MiP

• Návštěvník
Jak po záseku Ubuntu?
« kdy: 12 Ledna 2010, 08:12:19 »
Předem se omlouvám - úplný začátečník, prvních pár dnů s Ubuntu 9.10 - předtím Windows. Občas se mi stane, obvykle ve Firefoxu, že Ubuntu zcela zatuhne, nereaguje na myš ani klávesnici, LED nad numerickou klávesnicí blikají. Dotazy:
1/ Je nějaká cesta jak Ubuntu opět rozhýbat (kromě tvrdého restartu)?
2/ Kde najít zprávu o příčinách pádu? V "Prohlížet soubory protokolu" je tolik informací, že se v nich nedokážu vyznat.
Děkuji.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Re: Jak po záseku Ubuntu?
« Odpověď #1 kdy: 12 Ledna 2010, 09:00:11 »
Zkušenější a znalí systému Ubuntu 9.10 KK jistě poradí, pokud začínáš, já osobně bych volil verzi Ubuntu 9.04.
http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,43167.0.html

- mně se v KK děly zajímavé věci, například při instalaci jsem zatrhnul, aby se do systému přihlašovalo automaticky. To se nestalo. V novém jádru jsem se nalogoval a znovu mě to hodilo do přihlašovací obrazovky (nepsalo to, že jsou údaje špatné, údaje to vzalo, ale chtělo se to neustále logovat). Musel jsem jít na starší jádro a tam asi po třetím pokusu mě to přihlásilo...prostě anomálie, která se nikdy na 9.04 nestala - mně.

- mnozí, co jsem tady četl měli problém se sítí, tento problém jsem zaznamenal i já..u mě se to vyřešilo "nějak" samo
- některým se zase nepřipojovaly externí disky (flash, hdd..)
- se zavaděčem Grub 2 se domluví málokdo

Pokud nechceš mít starosti a Ubuntu si sedne s tvým hardwarem, šel bych rozhodně do 9.04. Já ji mám doteď a nemůžu jí vynachválit - funguje vše
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

MiP

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 12 Ledna 2010, 09:19:53 »
Dík za první radu, z toho ale plyne další dotaz: jak nejlíp downgradovat na 9.04?

stderr

• Aktivní člen
  • *
  • globglob, Charliee, we're scuba diving Charlieee!
« Odpověď #3 kdy: 12 Ledna 2010, 09:23:51 »
2 On: to je rada jak pojď na mě z boku. Něco mi nefunguje, tak budu přeinstalovávat celej systém, ne? ;)

LED nad numerickou klávesnicí blikají.
Dobrý postřeh ;) Blikající klávesnice by mohla značit kernel panic, zkus sem poslat (po záseku a opětovném restartu) výpis z terminálu: cat /var/log/messages | grep kernel a ještě lépe, zkus zkontrolovat paměti RAM pomocí memtestu (nevím, jestli bývá v Ubutnu ve výchozí instalaci, to ať poradí někdo zkušenější... :)). Problém s RAM bývá nejčastější příčinou kernel panicu.
Fedora & CentOS (RHEL) user ... co tu vlastně dělám?
Blog /dev/stderr & twitr

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #4 kdy: 12 Ledna 2010, 09:34:23 »
2 On: to je rada jak pojď na mě z boku. Něco mi nefunguje, tak budu přeinstalovávat celej systém, ne? ;)

Kdyby nastal jeden problém po nějaké delší době, rozhodně bych ho řešil. Jestliže se mu něco takového projeví takřka hned, nehledě na příklady, které jsem psal a ty se projevily také hned, tak na tom asi něco málo bude, co myslíš? ;) Zvlášť, když nejsem jediný...pokud s Ubuntu začíná, nepředpokládám, že by se mu chtělo řešit nedejbože všechny problémy, které jsem vypsal a to je nic oproti tomu, co jsem na tohle distro četl.

Samozřejmě, že někdo zase naopak problémy s 9.10 nemá a nikdy neměl - to ale nebude případ tazatele. I kdyby to byla hardwarová chyba a netýkalo se to distra, 9.04 mně osobně přijde vyladěnější, bezproblémovější, to je vše, co jsem tím chtěl říct :)

A na dotaz downgradu, pokud máš systém nový, není nic lepšího, než instalovat z LIVE CD znovu.
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

phplus

• Stálý člen
  • **
  • MSI ATI Radeon 7860, NVIDIA GeForce GTX 650
« Odpověď #5 kdy: 12 Ledna 2010, 10:02:54 »
Pokud je to opravdu otázka hardware, tak není co řešit, pokud je to mezi klávesnicí a židlí, tak bych se snažil to vyladit. Není nad získání cenných zkušeností. Ale je to na autorovi příspěvku, aby určil, co je pro něj lepší. A on si zjevně vybral.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 12 Ledna 2010, 10:15:40 »
http://www.abclinuxu.cz/clanky/tipy/magicka-klavesa-sysrq

ALT+SysRq + pomalím psaním R E I S U B, docílíte čistého restartu. Pokud to tedy chyba dovolí...

Zkuste při volbě OS spustit Memtest, možná se projeví nějaké HW chyby. Jaký máte HW?
« Poslední změna: 12 Ledna 2010, 10:17:29 od Milhouse »

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.