Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: automaticky se zapíná winXP, nemám možnost výběru ubuntu  (Přečteno 1901 krát)

sospik

• Návštěvník
Zdravim linuxáci,

došel jsem domů ze školy, klasicky zapínám komp, cca od cervence tam mám ubuntu, šel jsem z pokoje a když jsem přišel měl jsem najetý xp, který tam mám jen jako formalitu... čuměl jsem.. no dám restart, znova, bez možnosti výběru, se mi rozjíždí xp, jako by tam ubuntu vůbec nebylo.. počítač byl vypnutý programem shutdownem cca v půl jedné ráno, jestli to k něčemu pomůže.. nevím si rady, čuměl jsem na bios, díval se v xp a ty mají normální velikost jakou jsem ji dával při instalaci ubuntu, cca 15 gb z 250gb, (předpokládm, že tyhle informace k ničemu nejsou.. ) prakticky ubuntu tam je, má zabranou svoji velikost, ale nevím jak ho zapnout, nikdy jsem se s tim nesetkal..

prosím radu, jsem u bráchy na netbooku :((
čím jsem vím jenom já sám :))

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: automaticky se zapíná winXP, nemám možnost výběru ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 14 Ledna 2010, 17:33:20 »
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova

A že by se to udělalo samo, tomu tedy nevěřím. Leda, že by se Wokna sama reinstalovala. Začal bych tím, že bych se poptal dalších osob v domácnosti a kdo se bude nejvíc tvářit jako idiot, to je tvůj člověk :-)

sospik

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 14 Ledna 2010, 17:47:53 »
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova

A že by se to udělalo samo, tomu tedy nevěřím. Leda, že by se Wokna sama reinstalovala. Začal bych tím, že bych se poptal dalších osob v domácnosti a kdo se bude nejvíc tvářit jako idiot, to je tvůj člověk :-)

díky moc, vůbec jsem nevěděl o co jde :)) doma se tak nikdo netváří :D je možný, že jsem to udělal nějak včera sám, jen se to neprojevilo dokud jsem to nerestartoval..

je nutný zálohovat to co mám v ubuntu pres to XP? jak je to psaný v tom návodu? je to cca 150gb..

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #3 kdy: 14 Ledna 2010, 18:00:45 »
Co se obnovy Grubu týká, nikdy jsem žádnou zálohu nedělal a nikdy problémy nebyly..když se budeš držet pokynů, nemělo by se nic stát..ta obnova je na 4 řádky kratičkých příkazů, tam snad ani není co pokazit - copy, paste, jen dosazuješ správná čísla oddílů :)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #4 kdy: 14 Ledna 2010, 18:02:28 »
Teoreticky by se nějak mohlo poškodit MBR. Ale kdyby se to stalo, tak to můžeš rovnou přeformátovat celé i s těmi Windows ;D
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 14 Ledna 2010, 18:07:29 »
Teoreticky by se nějak mohlo poškodit MBR. Ale kdyby se to stalo, tak to můžeš rovnou přeformátovat celé i s těmi Windows ;D

To asi ano, ale předpokládám, že tazateli jde hlavně o svá data, která by se poškozením mbr neztratila..jinými slovy ten návod na wiki by s tvými daty neměl udělat nic......snad :)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

sospik

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 14 Ledna 2010, 18:08:30 »

skvělý vyhlídky... :D :D

sospik

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 14 Ledna 2010, 18:10:54 »

To asi ano, ale předpokládám, že tazateli jde hlavně o svá data, která by se poškozením mbr neztratila..jinými slovy ten návod na wiki by s tvými daty neměl udělat nic......snad :)

díky moc za návod, vše proběhlo v poho, pak zapl jsem ubuntu a byla komplet černá obrazovka :D a mám tam jen myš.. pls další instrukce..  btw. už se dostanu na výběr v tom grubu mezi win a ubuntu :))

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #8 kdy: 14 Ledna 2010, 18:18:08 »
funguje ti klávesnice? Přepneš se do konzole? CTRL+ALT+F1

pokud ano, zkus se podívat do logu, co se tam naposled dělo
Kód: [Vybrat]
cat /var/log/apt/term.logzkus si pročíst závislosti z posledního data, jestli si na něco nevzpomeneš....

Jinak pokud sis v Grubu nechal starší jádra, zkus nabootovat se starším kernelem..

sospik

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 14 Ledna 2010, 18:24:36 »

cat /var/log/apt/term.logzkus si pročíst závislosti z posledního data, jestli si na něco nevzpomeneš....

Jinak pokud sis v Grubu nechal starší jádra, zkus nabootovat se starším kernelem..

díky za aktivitu, hrabal jsem se v grubu a dal tam opravit disk, jestli to teda bylo ono.. pak poslední známou relaci.. o5 černá obrazovka, zatím co sem hledal se mi to tu pomaloučku rozjelo, super, mám všechno při starém akorád to ted chce volume control gstreamer plugins, s tím si poradím ;))  zajímalo by mě co jsem včera dělal.. :D ::)
vzpomínám si že jsem chtěl zkusit androida a v pulce jsem to zabalil a šel se učit :D
nezodpovědný.. já vim, so..

díky za pomoc pánové ;) ;) :-* :-*

Ravensun

• Aktivní člen
  • *
  • LL - jako Linux lama :o)
    • Linux a MSI M655 notebook
« Odpověď #10 kdy: 15 Ledna 2010, 17:13:36 »

díky za aktivitu, hrabal jsem se v grubu a dal tam opravit disk, jestli to teda bylo ono.. pak poslední známou relaci.. o5 černá obrazovka, zatím co sem hledal se mi to tu pomaloučku rozjelo, super, mám všechno při starém akorád to ted chce volume control gstreamer plugins, s tím si poradím ;))  zajímalo by mě co jsem včera dělal.. :D ::)
vzpomínám si že jsem chtěl zkusit androida a v pulce jsem to zabalil a šel se učit :D
nezodpovědný.. já vim, so..

díky za pomoc pánové ;) ;) :-* :-*
Ten link je naprosto bezpečný pokud nemáte Ubuntu 9.1 , respektive ubuntu s Grub2. POkud máte ubuntu s Grub2. tak vám pravděpodobně nepůjde grub obnovit.
Pro Grub2 použijte
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB2#Obnoven.2BAO0_GRUB2_pomoc.2BAO0_LiveCD
Sabayon Gnome-Shell,  MSI M655 AMD Turion64 2GHz, 2x512DDR, ATI X1600 256MB DDR3, PATA, webcam sn9c201, cardreader oz711mp1, bluetooth, wifi ralink rt2500, 
Ubuntu 12.04  64bit, Desktop Intel Pentium D 3,4GHz 800MHz FSB, 2x2GB RAM DDR2, MSI N560GTX-Ti Hawk,
http://maps.google.com/maps?f=q&hl=cs&geocode=&q=http:%2F%2Fufaak.wz.cz%2Fubuntu%2Fubuntu.php&ie=UTF8&z=5  -  Mapa ubunťáků

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #11 kdy: 15 Ledna 2010, 17:33:02 »

Neztratila, ale tabulka rozdělení disků by byla pryč a z dat by vznikl úplný mišmaš a pak už by nešlo nijak určit co kde vlastně bylo.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.