Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Problem s instalaci  (Přečteno 2134 krát)

michal511

• Návštěvník
Problem s instalaci
« kdy: 15 Ledna 2010, 11:24:35 »
Mám na notebooku Windows a chtěl sem si tam nainstalovat i Ubuntu.Z prvu šlo všechno dobře, zvolil sme instalaci z Windowsu.po instalaci sem restartoval a pokracoval v instalaci.A ted ta chybicka. Po dlouhe instalaci systemu se pocitac restartoval a hodilo mi to ze na disku není žádný operační system, vymyzalo to jak Ubuntu tak i ten muj Windows. Poradite nekdo jak to naistalovat?

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Re: Problem s instalaci
« Odpověď #1 kdy: 15 Ledna 2010, 11:53:11 »
Nejsem si jistý, ale instaloval jste tedy přes Wubi. Asi se něco stalo se zavaděčem OS, mělo  by stačit obnovit NTLDR.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

michal511

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 15 Ledna 2010, 17:41:19 »
Už je všechno v pořádku, nainstaloval sme znova Windows a na nej znova Ubuntu a vše je v pořádku. Ale příčinu totálního vymazání disků sem nezjistil a asi uz nezjistim.

manime

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 15 Ledna 2010, 20:32:06 »
stalo se mi zcela totéž před 2 lety! Akorát jsem instalovala z live cd, ubuntu jsem na disku nakonec měla, ale windows byl totálně zničený ...a s ním i data, samozřejmě. Žádný zavaděč a žádná možnost dostat se do nějakým způsobem na ten zbytek NTFS souborů. Pomohla až obnova pomocí nějakého windowsáckého programu (esi to byl DiskRecover, DataRecover, nvm) a externího disku. Ale vyextrahovalo se jenom to, co vyloženě nebylo zformátováno do ext3, a ještě mnohdy s velkými vadami. Ale od té doby jsem měla na dlouho dobu na počálu jenom linux a donutilo mě to naučit se s tím systémem:)

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #4 kdy: 15 Ledna 2010, 21:23:01 »
stalo se mi zcela totéž před 2 lety! Akorát jsem instalovala z live cd, ubuntu jsem na disku nakonec měla, ale windows byl totálně zničený ...a s ním i data, samozřejmě. Žádný zavaděč a žádná možnost dostat se do nějakým způsobem na ten zbytek NTFS souborů. Pomohla až obnova pomocí nějakého windowsáckého programu (esi to byl DiskRecover, DataRecover, nvm) a externího disku. Ale vyextrahovalo se jenom to, co vyloženě nebylo zformátováno do ext3, a ještě mnohdy s velkými vadami. Ale od té doby jsem měla na dlouho dobu na počálu jenom linux a donutilo mě to naučit se s tím systémem:)
Moment, to je docela raritní případ, nikdy jsem o tom nečetl/neslyšel, a ani na internetu se mi nedaří najít podobný případ.

Takže po té nezdařené instalaci si měla na disku 2 oddíly, poškozené/přeformátované Win na ext3 a druhý oddíl s Ubuntu? Dala jsi automatické rozdělení disku? Grub fungoval?
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

manime

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 17 Ledna 2010, 11:50:35 »
jde o to, že jsem tehdy s linuxem vůbec neuměla, takže jsem ani nevěděla, kde bych mohla něco jako rozdělení disku najít, takže Ti asi neřeknu podrobnější informace. Dělala jsem to podle návodu na ubuntu.cz, abych na disku měla pro začátek 2 OS. Grub, co si pamatuju seznam nenahodil. Pak jsem disk dala kamarádovi, a ten asi polovinu dokumentů vyextrahoval. Jak jsem to tehdá s diskem měla, opravdu nevím. Později, když se mi disk vrátil, jsem ho měla divno rozkouskovaný http://profil.lide.cz/glamorous.g/fotogalerie/?album=1#galerie Ale to už teď nemá smysl řešit, protože teď mám na celém disku jenom ubuntu a 1 swap a už to neřeším ;)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #6 kdy: 17 Ledna 2010, 11:57:08 »
Stejně je to s podivem, že by se jen tak NTFS oddíl proměnil na EXT3. Zajímavý je taky ten dvojitý schwap stejné velikosti, přičemž jeden je používán a druhý volný.
Opravdu to nebyla metoda nějak to udělám a nějak to dopadne?

Nicméně jsme rádi, že i přes malý nezdar na počátku jste nezanevřela.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

manime

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 17 Ledna 2010, 12:14:24 »
jako já to taky nechápu, myslela jsem, že vše bude ok. Určo jsem to dělala jakože jsem se v tom instalování moc nešťourala(ne takové ty věci pro pokročilé, protože tehdá jsem nevěděla ani co ty věci pro pokročilé znamenají).

Nezanevřela:)protože jiná cesta nebyla:-D, musela jsem se linuxem naučit, protože peníze na koupení windows nebyly a nelegál win byl hodně nestabilní, musela jsem mít nejmíň 10 programů, aby mi nespadl..a stejně tam bylo moc chyb.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 17 Ledna 2010, 12:16:26 »
V tom případě asi selhala automatika rozdělení disku.
Hlavně že již fungujete normálně :)

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

manime

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 17 Ledna 2010, 12:26:08 »
taky mě napadlo, jestli není disk nějak mechanicky nebo jinak poškozený, fragmenatace mi dřív nikdy neprobíhala bez problémů

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 17 Ledna 2010, 13:17:45 »
taky mě napadlo, jestli není disk nějak mechanicky nebo jinak poškozený, fragmenatace mi dřív nikdy neprobíhala bez problémů

Myslíte defragmentaci, hej? Zkuste disk zkontrolovat na fyzické poškození clusterů.

manime

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 17 Ledna 2010, 14:49:04 »
jo vlastně defragmentaci :D ta kontrola, o které píšete - kde to najdu, který program je k temu potřeba?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.