Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: přenos ubuntu 9.04 na jiny hdd [vyřešeno]  (Přečteno 5287 krát)

Rudolf Dvořák

• Návštěvník
přenos ubuntu 9.04 na jiny hdd [vyřešeno]
« kdy: 18 Ledna 2010, 01:10:32 »
zdravicko, potrebuju si v pc vymenit harddisky
mam ted dva: na jednom mam system, swap i home a na druhem mam jenom data
a potrebuju mit jeden o vetsi velikosti ale nevim jak to vsechno prevest aniz bych musel preinstalovat pocitac

ve skutecnosti vlastne staci prenos kompletnich dat vcetne MBR atd. z jednoho disku na druhy, protoze ten druhy disk s datama muzu odpojit a data prekopirovat

pouzivam na obou discich ext4
« Poslední změna: 21 Ledna 2010, 01:17:13 od snopec »
"Čeština je freeware ne open-source, takže ji můžete šířit i používat, ale ne modifikovat!"

jadd

• Stálý člen
  • **
Re: přenos ubuntu 9.04 na jiny hdd
« Odpověď #1 kdy: 18 Ledna 2010, 01:38:05 »
Na problém ti pomůže "ddrescue+tar nebo cat+tar a nebo třeba rsnapshot"
« Poslední změna: 18 Ledna 2010, 05:21:48 od Daja51 »

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 18 Ledna 2010, 06:17:21 »
Jednodussi a v grafice: gparted (editor diskovych oddilu) - udela kopie partition na novy disk. http://wiki.ubuntu.cz/GParted
Jenom si ted nejsem jisty, jestli to dokaze i MBR resp. GRUB, ale ten se da znovu nainstalovat http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova
„Nepropadejte naději, jste z nejhoršího vevnitř.“

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
« Odpověď #3 kdy: 18 Ledna 2010, 07:06:53 »
V distribuci je program dd. Není potřeba nic instalovat, jen připojit nový disk a z příkazové řádky:
Kód: [Vybrat]
dd if=/dev/sda of=/dev/sdb Naklonuje komplet harddisk a na harddisk b. Pozor, po spuštění hned běží, žádný výpis se neobjeví. Jestliže je disk b větší, pak přijde na řadu gparted a patřičnou partitions zvětšíš. Nedávno jsem takto klonoval 2 disky, zcela bez problémů. Navíc ext4 moc klonovacích nástrojů (na rozdíl od dd) nezvládá.

petohl

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Ledna 2010, 17:30:50 »
Mna by zaujimalo ako to ovplyvni chod linuxu. Zmeni sa predsa UUID pricom v fstab-e zostane povodny UUID, nie ?

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 18 Ledna 2010, 19:12:48 »
Když se mu to nebude líbit (systému), tak se umázne řádka v fstab a bude klid, to se pak obnoví....já měnil takhle swap a dobré...
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

Rudolf Dvořák

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 19 Ledna 2010, 14:47:45 »
ok system prenesen pres dd ale ted potrebuju odstrnit do volne misto a roztahnout /dev/sda3

co s tim?

[attachment deleted by admin]
"Čeština je freeware ne open-source, takže ji můžete šířit i používat, ale ne modifikovat!"

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #7 kdy: 19 Ledna 2010, 15:23:13 »
Předpokládám, že když klikneš pravým na ten oddíl sda3, tak se ti tam objeví možnost "Změnit velikost" nebo tak něco...Pokud bys chtěl volné místo přesunout do kořenového adresáře, musel bys ho nejdřív odpojit - opět pravým tlačítkem na příslušný oddíl...Měnit velikost kořenového adresáře bys ale musel z jiného systému nebo z LIVE CD, pač odpojit oddíl, na kterém zrovna děláš není řekněme úplně ono:)
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 19 Ledna 2010, 15:31:24 »
nejdrive ale budes muset odstranit sda2, pak presunout sda3 "doleva" a teprve potom to pujde roztahnout.

Rudolf Dvořák

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 19 Ledna 2010, 15:32:28 »
Předpokládám, že když klikneš pravým na ten oddíl sda3, tak se ti tam objeví možnost "Změnit velikost" nebo tak něco...Pokud bys chtěl volné místo přesunout do kořenového adresáře, musel bys ho nejdřív odpojit - opět pravým tlačítkem na příslušný oddíl...Měnit velikost kořenového adresáře bys ale musel z jiného systému nebo z LIVE CD, pač odpojit oddíl, na kterém zrovna děláš není řekněme úplně ono:)

ok ale /dev/sda3 je odpojen a nejde uz nikam rozsirit proste si to tech 90 GB ihranicilo jako extended a nic na to neplati...

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #10 kdy: 19 Ledna 2010, 15:37:44 »
tu extended prave musis nejdriv odstranit

pepazdepa

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 19 Ledna 2010, 20:22:08 »
Chystám se na podobnou operaci, tak přidávám dotaz:a co swap? Také přenést? Nebo se dá v Gparted nějak vytvořit?
Díky.

Rudolf Dvořák

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 19 Ledna 2010, 20:30:02 »
no to nevim se swapem jsem nemel nikdy problem ale ja jdu na reinstal holt kdyz to jinak nejde

pepazdepa

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 19 Ledna 2010, 21:06:19 »
Umm. To myslim nebude třeba. Teď jsem si to testnul při bootu z liveCD. Klikem pravým tlačítkem na oddílu dostaneš k dispozici volby,jak říká řečník nad tebou(dál jsem se nepouštěl..nemám zálohu). Zbývá tedy fstab a ten swap (který tam nemáš...což nechápu...ale jsem absolutní začátečník).

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #14 kdy: 20 Ledna 2010, 05:28:46 »
Nejlépe se tohle všechno provádí z nastartovaného LiveCD. Swap také lze vytvořit libovolně.
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #15 kdy: 20 Ledna 2010, 09:02:06 »
Tak tak, z LIVE CD jdou dělat snad všechny operace s oddíly..já někdy minulý týden předělával systém z menšího hdd na větší, takže ten samý problém, který se tady řeší...něvěděl jsem o "klonu" disku, což zní výborně a brzy to vyzkouším..nicméně jsem dělal jiný, byť složitější postup, ale výsledku jsem docílil - systém s veškerým nastavením byl zachován. Řešil jsem i připojení SWAPu..vše z LIVE CD v gparted - nic víc potřeba není.

Vytvoření Swapu není nic, než vytvoření nového oddílu s naformátováním na SWAP. Pak tento oddíl přidat do fstab a po restartu je swap připojen.

můj řádek v /etc/fstab vypadá
/dev/sdb2 none swap sw 0 0
původně tam bylo UUID=xxxxxxxxxx, ale každý oddíl má UUID jiné a byl jsem líný ho tam vypisovat, místo toho tedy "/dev/sdb2"..kdyby i tak někdo chtěl UUID, lze získat tady:
ls -l /dev/disk/by-uuid
« Poslední změna: 20 Ledna 2010, 09:03:54 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #16 kdy: 20 Ledna 2010, 10:01:50 »
... jsem líný ho tam vypisovat ...

Od toho je prece kolecko mysi. V jednom okne potrebny text oznacim, v druhem umistim kurzor a kliknu koleckem. A je to tam!

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #17 kdy: 20 Ledna 2010, 10:25:32 »
Mám na mysli, že jsem líný vypisovat příkaz, který mi zjistí uuid, pak copy a paste...radši edituju soubor a napíšu "/dev/sdx", není to jednodušší? :)

Rudolf Dvořák

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 20 Ledna 2010, 22:41:00 »
dekuji za rady nakonec jsem to stejne preinstaloval, dekuji vsem za rady

pepazdepa

• Návštěvník
Re: přenos ubuntu 9.04 na jiny hdd [vyřešeno]
« Odpověď #19 kdy: 21 Ledna 2010, 08:37:14 »
Huh. To si mě nepotěšil, pojedu teď na víkend dom, kde mám druhý disk, na přehození budu mít tak 4 hodiny a instalovat znava se mi nechce. Z toho plyne, že to taková trivka nebude :).

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #20 kdy: 21 Ledna 2010, 09:03:01 »
To předělání opravdu není žádný problém..malinko "větší" problém je vzít disk a dát ho úplně jiného pc, na jinou konfiguraci..i tak si s tím ale linux z větší části poradí. Pokud se předělává systém na tu samou konfiguraci a máš k tomu vše potřebné (návodů je totiž víc), pak je to práce i pro člověka se základními znalostmi max na 2hod.

Mnou odzkoušený postup:

1, zapojit oba hdd, nabootovat normálně do systému ze starého hdd a vytvořit zálohu komplet systému dle návodu:
http://wiki.ubuntu.cz/Z%C3%A1loha%20a%20obnova%20syst%C3%A9mu
 2, na novém disku vytvořit počet oddílů přesně tak, jak jsou na starém hdd s naformátovaným souborovým systémem..soubor se zálohou (např. backup.tgz), opět dle výše uvedeného návodu(obnova) rozbalit na novém, namountovaném oddílu
 3, vytvořit zavaděč:
http://wiki.ubuntu.cz/GRUB/Obnova (nebo Grub2, dle systému)
 4, upravit fstab: změna UUID oddílů

restart, hotovo

Není třeba používat LIVE CD, vše jde ze stávajícího systému, takže práce je velmi svižná a efektivní..

čas pro pokročilého:
 1, zapojení hdd + záloha celého systému..rychlost dle stroje - cca 20min
 2, opět cca 20min
 3, minuta
 4, minuta

čas pro začátečníka bude dvojnásobný + kdesi cosi, takže 2hod :)

Výhody jsou ty, že ať se stane cokoliv, bude vždy záloha v tom souboru backup.tgz..s tímhle postupem mám velmi dobré zkušenosti. Kdo dělá zálohu pravidelně (já v práci automaticky každý pátý den), tak odpadá bod č.1 a komplet předělání systému je otázkou několika desítek minut

LINUX RULEZZZZ  :D
« Poslední změna: 21 Ledna 2010, 09:08:13 od On »

pepazdepa

• Návštěvník
« Odpověď #21 kdy: 21 Ledna 2010, 10:56:45 »
Hmm. Mam k dispozici pro tu akci jeste jeden stolni pocitac. Disk 2,5" 40Gb se systemem ktery chci presunut na disk 80Gb 2,5" prazdny. Proste vymenit si v notebooku disk 40 za 80.
 Stanice v klidu pobere data ze 40 Gb disku. Kopirovany system nebude v chodu. Zalohu delat nebudu, jelikoz data jako takova zalohovana mam. Chci usetrit nastavovani systemu, proto jeho kopie. A ted ma myslenka:
1)kopie pomoci dd obsahu 40Gb na 80Gb
2)oprava velikosti partition+vytvoreni swapu
3)oprava uuid v fstab
4)spusteni
otazka:kopiruje dd i se zavadecem?....nevim...pak bych musel provest tvuj bod 3
otazka:vytvorim li gparted oddil swap, bude se tak skutecne chovat?
a nakonec otazka:
nechci jit pres zalohu jak navrhujes ty, oba disky budou pripojeny a system pojede uplne z jineho disku. Je mozno provest tvuj postup s tim, ze data proste jen nakopcim, zmenim uuid a nainstaluju zavadec?...pojede to?

Krysař

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #22 kdy: 21 Ledna 2010, 11:08:30 »
nechci jit pres zalohu jak navrhujes ty, oba disky budou pripojeny a system pojede uplne z jineho disku. Je mozno provest tvuj postup s tim, ze data proste jen nakopcim, zmenim uuid a nainstaluju zavadec?...pojede to?
Jestli mas na tom novem disku pripravene partition, tak kopirovani dat by melo stacit a pokud nainstalujes zavadec tak by to melo jet.
Otazka swapu je zodpovezena v uprave /etc/fstab - kdyz to tam nastavis na tu nove vytvorenou, tak to tak bude.
Jeste se taky ujisti, ze na novem disku je spravne oznacena bootovaci partition.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #23 kdy: 21 Ledna 2010, 11:29:21 »
Zalohu delat nebudu, jelikoz data jako takova zalohovana mam. Chci usetrit nastavovani systemu, proto jeho kopie.
Jen upřesním...Ikdyž tímto způsobem lze zálohovat vlastně cokoliv, tou zálohou jsem neměl na mysli zálohu svých dat. Jedná se o zálohu systému a právě jeho nastavení.

pepazdepa

• Návštěvník
« Odpověď #24 kdy: 21 Ledna 2010, 16:57:09 »
On:Se zalohou systemu jsem to pochopil. Berte mě jako nevěřícího Tomáše. Na win totiž tenhle postup nejel, vždy se bez zvláštního postupu jejich klon podělal. Aspoň teda mně.Za info o zaloze dik.
Džemující rys: Hmm..takže v gparted nastavim příznak boot a vytvořim si jeden logický oddíl se systémem linux-swap.
ještě jeden dotaz:stačí vše skopčit v nautilu, či je nějaký(asi je) příkaz, který celý obsah disku skopčí jinam (a teď nemyslim dd?

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.