Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: dual boot dotaz na xp  (Přečteno 1565 krát)

pivkon

• Návštěvník
dual boot dotaz na xp
« kdy: 18 Ledna 2010, 18:17:03 »
Zdravím, mám nedlouho Asus eee 1005ha a hned po koupi jsem původní xp přeinstaloval Ubuntem 9.10, jenže občas si zahraju nějakou tu hru a tak než to řešit přes wine, tak bych tam raději hodil xp na dual boot, trápí mě jen to, že mám k xp legální klíč, ale nevím jak toho využít, k netbooku bylo jen recovery dvd, nevím jestli(popřípadě jak) se z něho dá vytáhnout instalačka xp. Přijde mi škoda toho nějak nevyužít, když už mám ten legální klíč.
Asus eee 1005ha Ubuntu 10.04
Fender custom Telecaster xD

ladarozan

• Stálý člen
  • **
Re: dual boot dotaz na xp
« Odpověď #1 kdy: 18 Ledna 2010, 18:28:48 »
Tak já mám EEE 1000H, tak to můžeme probrat. XP si nechte (proč zahazovat licenci, že) a vedle dejte ubunťácký klon EEEBUNTU(jsou vněm doplňky na klávesy FN). RecoveryDVD dodané s noťáskem je dobré v podstatě až po dokonalé havárii disku (někdy v budoucnu). Nejlepší řešení je vyladit si XP k dokonalosti podle svých potřeb a pak naklonovat do skryté partyšny udělané třeba na konci disku nabo zapect na DVD (to pak poslouží v budoucnu).
Pak dát instalaci z CD EEEBUNTU  a normálně naistalovat (ukrojit z disku přiměřený díl) a ještě při LiveCD spuštění se vyedituje menu.lst (je to zatím verze 9.04 resp. 3), aby nastartovaly též windows a restart. Hotovo.
Takže, pokud máte už jen Ubuntu v noťasu, tak je třeba to převálcovat na původní stav pomocí toho DVD do stavu jako po koupi. Pak srovnat podle potřeby (je tam plno "sena") a .... ptejte se  :)
« Poslední změna: 18 Ledna 2010, 18:31:57 od ladarozan »
AMD A4-5300, Hauppauge HVR-4000, Ubuntu 12.04, Windows 8
-Tablet Protab26 a Toshiba AT10 Android 4.3.1
-Asus EEE1000H,WinXP

pivkon

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Ledna 2010, 18:34:41 »
o eeebuntu jsem se pokoušel, ale verze 3.0 se moc s 1005ha nekamarádí, musím počkat na 4.0, díky za rady ohledně instalace, bohužel ale mám ten problém, že mám sice klíč k xp, ale nemám xp instalačku, tak nevím jestli se dá vytáhnout nějak s toho dvd od Asusu nebo stačí prostě stáhnout iso xpček někde z netu a prdnout tam ten klíč:D

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 18 Ledna 2010, 18:55:27 »
Přesně tak, jak uvádíte na konci (xp od kámoše). Také lze použít adresář i386 vzniklý po instalaci XP na disku, ale to je celkem nepohodlné.
Verze 4 se chystá, ale ještě to není venku. Pokud by eeebuntu nešlo, tak jde zcela dobře bežná verze Ubuntu a doplňky pro eee. Je to v Synaptiku vidět.
« Poslední změna: 18 Ledna 2010, 18:57:41 od ladarozan »
-Asus EEE1000H,WinXP

pivkon

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Ledna 2010, 19:12:27 »
Fajne. Jo já normálně používám 9.10 + modul asus_eee a acpi utilities...vše běhá, jen touchpad nevydrží po vypnutí moc dlouho, po chvíli je zase aktivní.

Karlos615

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 18 Ledna 2010, 20:57:13 »
jen jedna poznámka i přes to že seženete xp od kámoše a key od eee-čka tak to na jiném kompu nebude legální  ;)

pivkon

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 18 Ledna 2010, 21:51:05 »
Když teda budu do eee instalovat xp od kámoše a zadám svůj kód co je nalepenej na spodu eee tak to nepůjde jo?  Mimochodem nevíte někdo co s tím touchpadem docela mě to otravuje když mám zapojenou myš a občas o něj zavadím a kliknu kam nechci. (po vypnutí po chvíli opět sám od sebe naskočí)

Karlos615

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 19 Ledna 2010, 21:18:39 »
Nechci ti brát iluze, ale je klidně možné, že ti to ten key co je eee-čku nesežere, zaleží totiž jaké cd to bude (rozuměj jaká verze xp-ček) a pokud by to tak bylo, tak je potřeba sehnat key který bude fungovat a potom se dá sehnat utilitka která ti změní key a pak tam zadat ten co je na eee-čku. Jde totiž o to jakou verzi maš koupenou s eee-čkem a jakou verzi budeš mít na tom cd od kámoše ;). Spíše bych ti radil udělat zálohu a nebo pokud k tomu eee-čku máš cd od výrobce tak instaluj z něj a to tak že nejdřív xp-čka pak udělat místo pro ubuntu a potom nainstalovat ubuntu. Při této variantě budeš mít možnost při startu vybírat jakej system budeš bootovat. Tak jak už ti to tu někdo radil.

ladarozan

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #8 kdy: 20 Ledna 2010, 05:12:15 »
Hlavně jde o přídavky, které jsou určeny pro tento notebook. Vyzkoušeno. Jen upozorním na to, že dojde komplet ke smazání současné instalace, takže vyzálohovat, pokud je co.
-Asus EEE1000H,WinXP

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.