Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu vs Kubuntu  (Přečteno 3710 krát)

3x3cut0r

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs Kubuntu
« kdy: 03 Listopadu 2006, 03:56:08 »
Lidi, predem se omlouvam pokud by to tu vyvolalo flame...o to mi nejde...

Lidi, zajimalo by me, jak je to s KDE a GNOME. Cim dal tim vic lidi kolem me mi rika, ze jedine KDE :). Ze tvurci KDE maji vetsi motivaci, ze je rychlejsi, castejc aktualizovany apod...

Ja ale cim dal tim vic chci prejit na Gnome...Kubuntu mi, nemuzu si pomoct, prijde nestabilni. Kazdou chvili je nejakej problem. Zarovnani ikon do mrizky, deformace pisma ikonek,  "premejsleni" compu pri zapnuti dalsiho Firefoxu, demence Krusaderu...(to ze v root rezimu vypisuje chyby s MIME hned po instalaci sem presel...opravil sem to a ok...ale to, ze v nem ani nemuzu seradit soubory podle velikosti, nebo data, aniz by spadnul, to uz mi vadi...reknete mi..."nepouzivej Krusadera" ... ale to neni reseni)

Jak to teda je? Je nestabilita aplikaci pod KDE zpusobena samotnym KDE nebo spatnou implementaci KDE do Ubuntu (nebo spis kratsi dobou testovani), nebo jsou problemem jen programy, ktery pod KDE spoustim?

Presel bych na Gnome, ale nevim jestli je to spravna volba...pouzivam K3B, Kopete (toho se nevzdam)...

radin

• Host
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #1 kdy: 03 Listopadu 2006, 06:10:30 »
Zdravim. Dilema jsem vyresil instalaci obojiho a pouzivam Gnome a v nem bez problemu K3B, Kopete, Kaffeine..... proste co mi z KDE vyhovuje. Jeste jsem nenarazil na nic, co by nejelo :-)

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #2 kdy: 03 Listopadu 2006, 07:42:17 »
Sprav si ešte jeden oddiel na HDD. Tam si nainštaluj Ubuntu a uvidíš sám čo ti bude viac vyhovovať. Napr. mne viac Ubuntu. Ale to iba mne.
« Poslední změna: 26 Října 2007, 18:24:57 od Anna Taliánová »
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

Pavelp

• Host
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #3 kdy: 03 Listopadu 2006, 07:48:55 »
Citace: vadimo
Sprav si ešte jeden oddiel na HDD. Tam si nainštaluj Ubuntu a uvidíš sám čo ti bude viac vyhovovať. Napr. mne viac Ubuntu. Ale to iba mne.
Nestacilo by jen zmenit kde-desktop za gnome-desktop? Navodu je tu a na wiki spousta.
« Poslední změna: 26 Října 2007, 18:25:13 od Anna Taliánová »

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #4 kdy: 03 Listopadu 2006, 07:57:30 »
Citace: radin
Zdravim. Dilema jsem vyresil instalaci obojiho a pouzivam Gnome a v nem bez problemu K3B, Kopete, Kaffeine..... proste co mi z KDE vyhovuje. Jeste jsem nenarazil na nic, co by nejelo :-)
Vyřešil jsem to taktéž jako Radin, zatím žádná aplikace mi s KDE nespadla. Kaffeine, K3b,Krusader 1.7.

nikola

• Stálý člen
  • **
    • http://home.tiscali.cz/nikola
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #5 kdy: 03 Listopadu 2006, 10:20:27 »
Samozřejmě je to tvoje volba a jestli jsi začátečník, Gnome pro tebe bude i vhodnější díky minimálním možnostem v nastavení prostředí. Rozhodně však s tebou nesouhlasím, když píšeš:
Citace: 3x3cut0r
Jak to teda je? Je nestabilita aplikaci pod KDE zpusobena samotnym KDE nebo spatnou implementaci KDE do Ubuntu (nebo spis kratsi dobou testovani), nebo jsou problemem jen programy, ktery pod KDE spoustim?
Kubuntu používám již od verze 5.10 a o žádné nestabilitě aplikací pod KDE opravdu nevím. Jde jen o "tvé" problémy - "premejsleni" compu při spouštění další instance Firefoxe je vlastnost výlučně Firefoxe, nikoliv KDE. S krusaderem žádný problém není, jestliže aktualizuješ verze, zase ale nejde o vlastnost prostředí KDE, ale QT aplikaci která není stadardní součástí KDE. Nechci vyvolávat flame, který se vždy spolehlivě rozvine kolem těchto témat, proto jsem i dlouho váhal, zda zareagovat. V každém případě má KDE menší hardwarové nároky, z toho vyplývá i jeho větší svižnost (která se navíc zlepšuje s každou novou verzí). To samozřejmě může být subjektivní záležitost, hlavně u uživatelů, kteří nerozlišují nativní KDE aplikace od ostatních (v Gnome budeš zase nadávat, že ti dlouho startuje K3b). Rozhodně má spoustu aplikací, které stojí za to. Hlavním důvodem, proč ho používám je však jeho variabilita a možnosti nastavení (moderně se tomu říká "škálovatelnost":)). To je to, co v Gnome není a ani nebude, protože to neodpovídá jeho filozofii. Jsi odkázaný na funkce, které za tebe vyberou vývojáři - malý příklad kterým se v poslední době fórum jen hemží: zkus si např. nastavit spuštění klávesy NumLock při startu Gnome a KDE. Na druhou stranu zase spousta možností nastavení v KDE mate, především nezkušené, uživatele. Výběr je na tobě.

3x3cut0r

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #6 kdy: 03 Listopadu 2006, 12:03:25 »
nikola: Prave ze KDE mi vyhovuje vic. Vyznam se v nem dobre - prijde mi logictejsi, jeho skalovatelnost (ja bych rek nastavitelnost) mi prave vyhovuje, rychlost mi vyhovuje, sem spokojenej.
Ale na ty chyby proste narazim. Prestoze rad se vsim experimentuju, vsechno sem nastavoval s nejvyssi opatrnosti (uz jednou sem preinstaloval cely Kubuntu - cely se mi rozhasilo po nainstalovani Enlightementu, takze podruhy uz sem si daval vetsi pozor). Vlastne jsem vsechno instaloval z repositories a delal sem zkratka vsechno, co "muzu" delat. Presto hned po tom, co sem nainstaloval system a dal sem apt-get install krusader :) tak root rezim vypisoval nejaky chyby s MIME (opraveno) a nejde tridit soubory podle velikosti/data apod...(spadne to) tak sakra prece to nejsou jen moje problemy, kdyz sem s tim systemem nic spatnyho neudelal...(btw: Maky tady zminil Krusadera 1.7...v repositories je naposled 1.60.1 tak mozna by aktualizace z jinyho zdroje vyresila muj problem, ale nerad neco instaluju mimo repositories)
Ja nerikam, ze chyba je v KDE. KDE je OK. Myslel sem ale, ze jelikoz Gnome bylo dlouho hlavnim projektem Ubuntu oproti KDE, ktery se prifarilo az pozdejc, tak ze to neni tak dobre "spojeny" :) Asi je to blbost, ale ono vazne je par veci, ktery by se nemely dit, treba ten Adept, co se cas od casu nespusti (jeste ze ho nepouzivam)...Je to vsechno o aplikacich pod KDE, ne o KDE...tak sorry ze sem se tak vyjadril o KDE, ale tak mi aspon reknete, jestli dochazi i k chybam v aplikacich pod GNOME (treba Synaptic je oproti Adeptu OK), jestli je to teda stejny, nebo jestli je GNOME dokonaly :D

Belly

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #7 kdy: 03 Listopadu 2006, 12:06:18 »
Podle mně je GNOME buď pro začátečníky, kteří nemají potřebu do všeho a všude vrtat, a nebo prostě pro nenáročné uživatele.A to radči nemluvím o pomalosti , která mi na něm vadí. KDE  je prostě všechno co cheš. Funguje dobře už od továrního nastavení v Kubuntu, ale já si rád hraji a tak nastavuji, předělávám atd... a pokud se něco posere, vrátím zálohovanou složku .kde a je to ok! To je moje osobní skušenost.
Ubuntu 10.10, AMD Athlon II X2 240, Gigabyte MA785GMT-UD2H, DDR3 2x 1GB 1333  CL9 , Seagate Barracuda 500 GB, Samsung 2443BW 24" 1920x1200

Pavelp

• Host
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #8 kdy: 03 Listopadu 2006, 12:06:49 »
Krusader je problematicky balik a root rezim blbne. problemy jsou i se spoustenim Adepta.

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #9 kdy: 03 Listopadu 2006, 12:21:14 »
Citace: Pavelp
Krusader je problematicky balik a root rezim blbne. problemy jsou i se spoustenim Adepta.
Jestli máš krusadera 1.6, tak se nedivim, taky mi dělala problém. Odinstaluj a nainstaluj si 1.7. Mě drží a navíc jsem si doinstaloval zip, rar a další formáty, takže prakticky otevřu cokoliv.

tomsoyer

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #10 kdy: 03 Listopadu 2006, 12:35:44 »
Mám nainstalovaný Krusader 1.70.1 "Round Robin"
Instaloval jsem ho přes automatix a funguje stabilně a bezchybně nenarazil jsem na problém.
HP nx6310 + Kubuntu Feisty Fawn

Petr Tomeš

• Závislák
    • http://www.phil.muni.cz/~ptomes/
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #11 kdy: 03 Listopadu 2006, 16:57:00 »
Citace: cannibal
Podle mně je GNOME buď pro začátečníky, kteří nemají potřebu do všeho a všude vrtat, a nebo prostě pro nenáročné uživatele.
Jsem hodně náročný uživatel, a proto jsem si vybral Ubuntu s GNOME kde mám po ruce vše, co potřebuji, a nemusím se zabývat věcmi, které jen zbytečně obtěžují a ruší od práce. Většinu prvků uživatelského rozhraní používám neustále, menšina se může hodit. U KDE je tomu naopak, většinu prvků přítmných na obrazovce nikdy nepoužiju. Ano, já ívm, že se to dá nastavit, ale proč bych to dělal? Na mém HW je navíc Ubuntu rychlejší a chová se stabilněji.

eStar

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.linuxsoftware.cz/
Ubuntu vs Kubuntu
« Odpověď #12 kdy: 03 Listopadu 2006, 17:14:59 »
Citace: 3x3cut0r
Lidi, predem se omlouvam pokud by to tu vyvolalo flame...o to mi nejde...

Lidi, zajimalo by me, jak je to s KDE a GNOME. Cim dal tim vic lidi kolem me mi rika, ze jedine KDE :). Ze tvurci KDE maji vetsi motivaci, ze je rychlejsi, castejc aktualizovany apod...

Ja ale cim dal tim vic chci prejit na Gnome...Kubuntu mi, nemuzu si pomoct, prijde nestabilni. Kazdou chvili je nejakej problem. Zarovnani ikon do mrizky, deformace pisma ikonek,  "premejsleni" compu pri zapnuti dalsiho Firefoxu, demence Krusaderu...(to ze v root rezimu vypisuje chyby s MIME hned po instalaci sem presel...opravil sem to a ok...ale to, ze v nem ani nemuzu seradit soubory podle velikosti, nebo data, aniz by spadnul, to uz mi vadi...reknete mi..."nepouzivej Krusadera" ... ale to neni reseni)

Presel bych na Gnome, ale nevim jestli je to spravna volba...pouzivam K3B, Kopete (toho se nevzdam)...
Vaše problémy se mi asi nějak vyhnuly, KDE mi funguje spolehlivě nastavení mi vyhovuje, i kdyz je fakt že nastavení gnome je přehlednější.KDE má navíc lepší aplikace(K3B,Krusader 1.7,Ktorrent atd.), asi mimo adepta a kopete který sem vyměnil za gaim 2 a synaptic.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.