Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: programy pro kodéra a programátora  (Přečteno 1801 krát)

maks

• Návštěvník
programy pro kodéra a programátora
« kdy: 23 Ledna 2010, 12:34:21 »
Ahoj,
při začátcích s Linuxem hledám jako programátor vhodné nástroje pro svou práci. Na Windowsech jsem mpracoval s Adobe Photoshop a PSPadem, server jsem měl balíček XAMPP.

Proto se ptám, jaké alternativy k těmto programům jsou nejlepší pro Linuxové prostředí? Z grafických se mi nehodí GIMP, kdysi jsem jej používal i na Windows, avšak podpora PSD byla mizerná, špatné zobrazování vrstev atd.

- u grafického editoru tedy požaduji přehlednost, bezproblémovou práci s vrstvami v *.psd
- u textového editoru zvýraznění syntaxe, alespoň u HTML, CSS, JS, PHP
- nějaký balíček Apache+PHP, abych mohl aplikace rozbíhat na localhostu

Děkuji za všechny názory :-)
Když něco vím, rád všem poradím. Bohužel, s Ubuntu nejsem kamarád, proto se budu více ptát :-)

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
Re: programy pro kodéra a programátora
« Odpověď #1 kdy: 23 Ledna 2010, 12:45:01 »
Vzhledem k tomu, že PhotoShop používá naprosto specifické efekty vrstev, umí s nimi správně pracovat pouze on (pokud se tedy poslední dobou nic nezměnilo). Takže pokud trváš na .psd, dle mého jedině Photoshop.
Na programování v php je šikovná Quanta Plus.
Jinak by ti mělo stačit nainstalovat LAMP - Linux + Apache + MySql + PHP; např. Synaptic - Akce - Vybrat balíky podle účelu - LAMP server.
« Poslední změna: 23 Ledna 2010, 12:46:57 od mka »

Šuohob

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 23 Ledna 2010, 13:07:15 »
Na php pouzivam gphpedit,  geany na php a js, na html a css staci gedit
« Poslední změna: 23 Ledna 2010, 13:09:40 od Bohouš »
Tak dlouho se vrzá s Acerem, až se displej utrhne.

Kedrigern

« Odpověď #3 kdy: 23 Ledna 2010, 13:13:33 »
Popřípadě já třeba používám na localhostu na cherokee server, který je velmi minimalistický (se všemi výhodami i nevýhodami - nečekej celého Apache, ale většina věcí na něm běží v pohodě, nezatěžuje PC a opravdu velmi snadno se konfiguruje).

PHP, CSS, HTML píšu v Geany.

Gimp je příjemný (dělám v něm kde co), ale holt to není Photoshop, čili jeho formáty možná otevře, ale nepracuje s nimi na 100%. Otázkou je, zda se nevyplatí přejít na jiný formát (zas tolik se nevyznám, ale tuto variantu bych zvažoval). Pro mě je zcela ultimátní výhodou (která vyvažuje možné nevýhody), že se nemusím starat o to, kde k práci budu přistupovat. Gimp (a další OSS) nahodím rychle všude a nemám problém...

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #4 kdy: 23 Ledna 2010, 14:36:02 »
No, vtip je v tom, že ve PhotoShopu dělá kde kdo (přejněji řečeno, kdejaký MIPS) a na cokoliv jiného koukají přinejmenším přezíravě.
A obávám se, že ani export z .psd do .xcf nebude to pravé ořechové.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #5 kdy: 23 Ledna 2010, 14:43:31 »
Nevím, kterou verzi GIMPu jste naposledy zkoušeli, ale nynější verze umí pracovat s psd soubory perfektně - otevření, úprava i uložení. Všechno funguje jak má. :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

Kedrigern

« Odpověď #6 kdy: 23 Ledna 2010, 15:04:18 »
No, vtip je v tom, že ve PhotoShopu dělá kde kdo (přejněji řečeno, kdejaký MIPS) a na cokoliv jiného koukají přinejmenším přezíravě.
A obávám se, že ani export z .psd do .xcf nebude to pravé ořechové.
No jasně, to jde o to jaké člověk má štěstí. Například jestli nemusí dodržovat nějaké firemní předpisy, já jsem vždycky rozhodoval o svém softwaru a výstupech sám a šéfy zajímaly jen zcela finální výstupy (a tam vrstvy nejsou obvykle moc potřeba).

V kontextu se zbylými dotazy jsme předpokládal, že jde o tvorbu webu a grafiky tam, kde by to neměl povětšinou být až takový problém.

mka

• Závislák
  • Chybovat je moje.
    • Příložany Cé Zet
« Odpověď #7 kdy: 23 Ledna 2010, 15:10:57 »
Nevím, kterou verzi GIMPu jste naposledy zkoušeli, ale nynější verze umí pracovat s psd soubory perfektně - otevření, úprava i uložení. Všechno funguje jak má. :)

Tak teď jsem to tedy zkusil a smůla - Gimp (2.6.7) sice .psd otevře, zobrazí, ale špatně - pokud jsou v .psd nějaké speciální efekty vrstev (takové ty proměnlivé barvičky, stínečky, poloprůhledničky a podobné opičárny), tak to Gimp prostě nezvládá. A je to, myslím, hlavně proto, že Adobe nemá zájem, aby to nějaký jiný sw uměl, takže ty funkce (resp. jejich prezentace v psd) nejsou zdokumentované. Tedy gimp najde nějaká data, ale neví, co s nimi má udělat.

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #8 kdy: 23 Ledna 2010, 15:32:03 »
Zkrátka Gimp neumí vrstvy úprav, tedy to, že si dám do vrstvy třeba levels(úrovně), hue(barevný posun), gradient map (mapovat na přechod), .. prostě funkci, která ovlivňuje vrstvy, nad kterými se nachází, ale sama neobsahuje žádný obraz a jejíž nastavení mohu kdykoli upravit. To je extrémě užitečná věc a doufám, že se jí v Gimpu někdy dočkáme, spolu se 16 bity na kanál.

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #9 kdy: 23 Ledna 2010, 16:26:28 »
Znám jednu holku, která se hodně zajímá o grafiku a mám tady asi deset psd souborů od ní s velikostí od 3 do 35 MiB a ani s jedním nemám problém. A je tam průhlednost, stíny i nějaké ty vaše proměnlivé barvy. A je to grafika tohoto typu: http://lay-jungle.blog.cz/. Tak už pak vážně nevím, co složitějšího otevíráte.
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

GdH

• Moderátor
  • Závislák
    • GdH-Notes
« Odpověď #10 kdy: 23 Ledna 2010, 18:35:30 »
Pro Firzena malá demonstrace:

peter.smrcak

• Návštěvník
  • Mytuts - komentované tutoriály
    • Mytuts - komentované tuts
« Odpověď #11 kdy: 23 Ledna 2010, 23:10:56 »
Na kodovanie mozem odporucit Geany, je to skvely program.
Web server mam LAMP.

Program na FTP pouzivam filezilla, ale nesedi mi to. Presiel som vsetky programi a nemozem najst nieco fakt pouzitelne. Neda sa to porovnat s mojim oblubenym flashFXP z windowsu.

Na grafiku pouzivam GIMP, ale to len na editaciu screenshotu, viac mi to vyhovuje ako photoshop, ten pouzivame len na tvorbu grafickeho navrhu.
Ubuntu 64bit

Janik

• Aktivní člen
  • *
  • skill: Jů, schválně, co to udělá....
    • Jan Tománek na iDnes.cz
« Odpověď #12 kdy: 23 Ledna 2010, 23:48:15 »
Pro Firzena malá demonstrace:

Ten v GIMPu má hezčí barvy.... ale jinak má GIMP problém s vrstvama photoshopu... Koupil jsem si Velká kniha digitální grafiky a designu, ukázky jsou v psd (ještě pitomě zabalený v samorozbalovacím archivu exe (VO-LO-VI-NA)... a ty vrstvy se vůbec nerozbrazujou jak mají... dost věcí je posunutých...
Díky za Linux. EDIT: díky za GNU/Linux, fóra a zkušenější linuxáky.

klasyc

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: 25 Ledna 2010, 00:15:42 »
Pak se taky nabízí možnost spustit si Photoshop pod Wine, všichní říkají, že by tam měl v pohodě fungovat.
Na FTP se mi docela osvědčil muCommander, v poslední době ho docela dost vylepšili a narozdíl od Krusaderu v něm FTP funguje rychle a spolehlivě.
« Poslední změna: 25 Ledna 2010, 00:18:05 od klasyc »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.