Ahoj mám tu pár dotazu, ty blbečci z lidé.cz z místnosti PC říkají že mezi windowsem a ubuntu není žádný rozdíl, že ubuntu je stejně špatné jako windows že kdybych byl linuxák tak bych používal debian,gentoo nebo arch linux ubuntu je prý pro lamy a má špatný konfiguráky je děravé a vše se dělá graficky a tak jsem vyzkoušel toho zazračnýho debiana a na co jsem přišel.. zdroje softu naprosto chudý plno věcí jsem tam nenašel ani firefox a plno dalších věcí, gnome je tam stejný jako u které koliv jiné distribuce např:ubuntu tak včem je ten debian tak dobrej, já ho dokážu ovládat stejně tak dobře jako ubuntu konfigurační soubory jsou tam stejný jako v ubuntu tak proč jsem lama
další věc wikinu má naprosto ubohou jenom v angličtině prostě Debian mi příjde takovej mrtvej os a ubuntu živý. mě spíš příjde že uživatele jiných distribucí závidí ubuntu a opensuse že dokážou udělat pořádnej os kterej má budoucnost na desktopech. A když jsem viděl že debian je to samý co ubuntu tak jsem vyzkoušel gentoo tam se to malinko lišilo tím že software jsem si musel zkompilovat ale nějak těžký mi to nepřišlo tak nevým proč ubuntu je pro lamy. Taky mi v tom přijde zavist že linux používá víc a víc lidí a ty co ho používají déle tak je žere že nejsou jediný a proto takovej blbeček používal ubuntu a když vidí že už sním nemuže machrovat že má něco co ostatní nemaj tak přešel na debiana a říká jak ubuntu je pro lamy. Mě celkem příjde že některý uživatele počítače chtěj pořád z něčím machrovat že uměj něco víc ale není to tak jsou to podle mě jenom lamy
i ubuntu lze z cela ovládat přes příkazovou řádku stejně tak jako ostatní distribuce, stejně tak lze ovládat graficky stejně jako ostatní distribuce lamy 
Ty jseš vocas!

1) Ubuntu je špatný v tom, že se chová jako distro pro n00by a přitom neoplývá dostatečnou stabilitou (až na LTS verze). Špatný je i v tom, že i když nenabízí o moc víc než třeba Debian, jeho nároky na RAM jsou vyšší. Na druhou stranu je dobrý v tom, že má spoustu extra klikátek, který zpravidla pokročilejší distra nemají, pro n00by je snadnější správa, nastavování a tak.
2) Zdroje softu- kolik má Bububuntu v základu dostupných balíků? Debian Sid jich má v současnosti bez mála 28000, přitom Ubuntu má na lokalizace desítky balíků, Debian si vystačí snad jen s jedním.
3) Firefox tam JE, akorát tam se jmenuje Iceweasel. Proč? UTFG!
4) GNOME je stejný všude, LXDE, KDE, E17, *box taky, akorát některý distra používaj starší/novější verze DE.
5) Nikdo Tě nenutí používat debianí Wiki, klidně můžeš (až na pár věcí) používat ubuntí.
6) Debian a mrtvej? Ten Tě přežije, dle Tvýho způsobu vyjadřování je starší jak Ty a kdyby byl Debian mrtvej, Ubuntu by nejspíš bylo taky (Ubuntu bylo, je a bude jen a jen upraveným Debianem).
7) Závidět a Ubuntu? Hň hň hň! Většina zdejších neubunťáků (včetně mně) měla na svých strojích Ubuntu, někdo chvilku, někdo dlouho, já 3 roky. Proč myslíš, že jsme přešli jinam a na Ubuntu se vrátit nechceme? Stejně tak to bylo s Woknouzem- prakticky všichni jsme na něm vyrostli. Proč se k němu vrátit nechceme?
8
) Jaký machrování? Používání něčeho, co je lepší je machrování? Taky na mně machrovali majitelé těžce vytuzenejch škůdek s metr a půl vysokým spoilerem a já jim neustále natrhával pr
dele šestivoltovým Trabantem z roku 1970. Ne, Ty prostě závidíš, protože krom "ovládání" Ubuntu, Woknouze a "plejsýka" nic neumíš. Uč se a taky budeš umět, i my se učili.
9) Dej si facku a pořádnou, nebo o to požádej maminku!