Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Rodičovská kontrola v linuxu??  (Přečteno 10238 krát)

zaza

• Aktivní člen
  • *
Rodičovská kontrola v linuxu??
« kdy: 31 Ledna 2010, 09:37:10 »
Mam dotaz existuje nejaký nastroj nebo program v ubuntu na rodičovskou kontrolu??  Nebo na celkové monitorování činnosti na pc? Díky za odpovědi..
Os. blog valerblog.8u.cz .

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re: Rodičovská kontrola v linuxu??
« Odpověď #1 kdy: 31 Ledna 2010, 10:52:00 »
Ahoj,

co zkusit zadat do googlu třeba Parental control Ubuntu - http://www.google.cz/search?hl=cs&source=hp&q=parental+control+Ubuntu&lr=&aq=f&oq=, najde to pár zajímavých tipů /skriptů/ a určitě se odpíchneš dál.

Zajímavé mi přišlo toto http://www.fileguru.com/apps/ubuntu_parental, ale nemám to odzkoušené.
EDIT: Sorry, je to DEMO, teď jsem na to koukal, že bych to prubnul... Zkusím se na to ještě mrknout jinde.

Jinak kontrola jako taková je jednoduchá, máme ROOTa, takže to zabraňuje instalaci nepotřebných programů, případně jiným nepředloženostem v systému.

Nepamatuji si, že by se to tady na fóru řešilo, takže sem můžeš hodit výsledek, třeba jak to funguje. Možná se to bude hodit i někomu jinému.
« Poslední změna: 31 Ledna 2010, 10:55:00 od Tadeáš Pařík »
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #2 kdy: 31 Ledna 2010, 10:56:52 »
Tak asi nejaktuálnější info najdeš tady: https://blueprints.launchpad.net/ubuntu/+spec/desktop-zeitgeist-parental-control-lucid, doufám, že to pomůže  ;)

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5

pariktadeas@jabbim.cz

zaza

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 31 Ledna 2010, 10:57:50 »
Ok. vyzkouším... ono mohlo by to třeba zajímat podnikatele.. jak mají zaměstnance... me jde o to - co který uživatel delá na webu, s kym chatuje.. co spusti za programy.. jak je pro windows treba program dozorce, spymypc a tak..
Os. blog valerblog.8u.cz .

karlitos

• Stálý člen
  • **
  • Bioinformatics - solutions in-silico
    • homepage
« Odpověď #4 kdy: 31 Ledna 2010, 11:40:33 »
Já používámLinuxMint a ten má vlastní nástroj: Mint Nanny - moc to neumí a nijak jsem se tím nezabýval - ale jde to stáhnout přez repozitáře mintu
Lenovo ThinkCentre A61 912073G
Athlon X2 5000+ 4GB RAM Nvidia Geforce 9500GT
Linux Mint 9 Isadora , Win7 64Bit

Walard

• Aktivní člen
  • *

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 31 Ledna 2010, 22:21:51 »
Ok. vyzkouším... ono mohlo by to třeba zajímat podnikatele.. jak mají zaměstnance... me jde o to - co který uživatel delá na webu, s kym chatuje.. co spusti za programy.. jak je pro windows treba program dozorce, spymypc a tak..
IIRC je to v našem státě nelegální, pokud o tom zaměstnanec neví, s kým chatuje tak to už je vážné narušení soukromí, a to co dělá na webu se dá odchytit na routeru. Programy možná pomocí ssh serveru?
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #7 kdy: 09 Února 2010, 12:27:36 »
Dneska jsem při takovém tom pracovním brouzdání narazil na projekt Červené tlačítko  :D http://cervene-tlacitko.saferinternet.cz/, ale jak jinak, pouze pro platformu Win  ;)

pariktadeas@jabbim.cz

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #8 kdy: 09 Února 2010, 13:34:12 »
Tak jsem nelenil a poslal jim námět na zamyšlení. Neleňte také!

Citace
Dobrý den.

Po medializaci vašich stránek "Červené tlačítko", jsem se podíval na internetové stránky.

Jsem rád, že "nevhodným obsahem" míníte ochranu dětí v podobě sexuální ochrany atd. Nerad bych, aby se to změnilo na "hon na stahovače nelegálního obsahu" tak, jak to praktikuje OSA a jím podobné pochybné organizace.

Bohužel pro mě a mé okolí je vaše aplikace nepoužitelná. Dnes vyvýjet aplikace nemultiplatformě, je opravdový hřích. Hlavně v kontextu dotací EU a České vlády(jak je uvedeno na stránkách), kdy by vývoj měl být pro všechny, nejen pro majoritu! Pro vysvětlení, jsem uživatelem GNU/Linuxu a jiných operačních systémů, než je MS Windows.

Můžete zdůvodnit, co vás vedlo k podpoře jen jedné komerční platformy firmy Microsoft? Nechcete se rozšířit na řady "netbooků", které ani nemají x86 procesor, kde MS Windows neběží a zřejmě ani nikdy nebude?
Prosím, nesnižujte se odpovědí, že jiné platformy než MS Windows nejsou podporovány, to vidíme sami... Nějaké vyjádření na oficiálních stránkách by bylo docela vhodné.

Hezký den a těším se na odpověď, Pavel Hrnčíř.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #9 kdy: 09 Února 2010, 13:41:49 »
Podlě mě blbost. 99% lidí to nevyužije, nepotřebuje. Konečně když už něco, pošlu mejl nebo zavolám. Ale aby mi v počítači kvůli tomu běžel roky nevyužitý software, který navíc téměř nic neumí a nepodporuje...
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #10 kdy: 09 Února 2010, 13:55:49 »
Podlě mě blbost. 99% lidí to nevyužije, nepotřebuje. Konečně když už něco, pošlu mejl nebo zavolám. Ale aby mi v počítači kvůli tomu běžel roky nevyužitý software, který navíc téměř nic neumí a nepodporuje...

Možná využije, možná nevyužije... Ale proč to mít jen pro MS Win a né pro všechny, že?

N. Á. V. O. D. Y.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #11 kdy: 09 Února 2010, 13:57:17 »

Možná využije, možná nevyužije... Ale proč to mít jen pro MS Win a né pro všechny, že?

To je samozřejmě jiná otázka.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #12 kdy: 09 Února 2010, 13:57:30 »
Odpověď a odpověď. :)

Citace
Dobrý den,

Díky za Váš e-mail. Mohu Vás ujistit, že již nyní pracujeme na podpoře Firefoxu. Hon na internetové stahovače nechystáme. Podoba multiplatformové verze je do budoucna možná. Nyní jsme jednduše zvolili nejrozšířenější prohlížeč, bez jakýchkoliv bočních umyslů. Provoz tlačítka v této podobě je ověřovací. Připomínky budeme brát v úvahu při dalším směřování tohoto projektu.

S přátelským pozdravem

Pavel Vichtera
Korodinátor národního centra bezpečnějšího internetu

Citace
Děkuji za rychlou a nadějnou odpověď! Nejsem sice vývojář, ale pokud vím, tak pokud vývoj nezačne multiplatformě, zajistit později opak je často velice náročné, nebo až nemožné. To vám však řeknou vaši vývojáři.
Podporu lze pro multiplatformní vývoj lze získat třeba na Liberix, o.p.s. na www.liberix.cz/o-spolecnosti/

Hezký den, Hrnčíř.

N. Á. V. O. D. Y.

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #13 kdy: 09 Února 2010, 14:08:36 »
To znamená, že se nudí.

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #14 kdy: 09 Února 2010, 18:52:20 »
Tak děkuji, že se někdo ozval a napsal jim. To "červené tlačítko" asi špatný nápad není, ale přijde mi to spíš úsměvné  :)

pariktadeas@jabbim.cz

Kraki

• Návštěvník
« Odpověď #15 kdy: 09 Února 2010, 20:39:10 »
Ja používam DansGuardian a WebContentControl.
Na zive.sk bol o tom článok http://www.zive.sk/chranime-deti-pred-nastrahami-webu-v-linuxe/sc-3-a-283345/default.aspx
Je pravda, že to je na JJ ale funguje mi to aj na KK. Či už inštalácia alebo samotná funkčnosť.
Kubuntu 13.04, 3.8.0-19-generic, KDE 4.10.5, notebook Sony Vaio VGN-A397, ATI X600 a PC GA-K8NF, Athlon 1800, GeForce 6600.

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #16 kdy: 09 Února 2010, 21:34:35 »
Jestli jde jenom o blokaci určitých URL (facebook, freevideo,...) tak imho nejjednoduší je přidat řádek (127.0.0.1 www.adresa.cz) do /etc/hosts :)
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #17 kdy: 10 Února 2010, 11:20:21 »
No ono by to šlo řešit i v nastavení routeru, samozřejmě záleží na typu, ale u mnoha zařízení jde vytvořit jakýsi black list či white list.

pariktadeas@jabbim.cz

donny

• Závislák
« Odpověď #18 kdy: 10 Února 2010, 12:27:44 »
K tomu cervenemu tlacitku - tento super vynalez po kliknuti odesle na server soukrome firmy vasi IP adresu a adresy poslednich 4 (!!) navstivenych stranek. Tak hura si hned jak to pujde nainstalovat cervene tlacitko :)
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #19 kdy: 10 Února 2010, 12:42:03 »
K tomu cervenemu tlacitku - tento super vynalez po kliknuti odesle na server soukrome firmy vasi IP adresu a adresy poslednich 4 (!!) navstivenych stranek. Tak hura si hned jak to pujde nainstalovat cervene tlacitko :)

Jj, taktéž jsem četl na iDnes  ;)

pariktadeas@jabbim.cz

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #20 kdy: 10 Února 2010, 13:35:58 »
Jop, je to pěkná syčárna. :) Jak bylo psáno voné diskuzy, vše od státu by mělo mít otevřený zdrojový kód...

N. Á. V. O. D. Y.

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #21 kdy: 10 Února 2010, 13:50:40 »
No teď vyšel na iDnes udpate, koukám že to s tím tlačítkem kluci nějak nedali  ;D

EDIT:

http://technet.idnes.cz/policie-cervene-tlacitko-ziskava-i-informace-ktere-nechceme-pqm-/sw_internet.asp?c=A100210_123705_sw_internet_kuz

pariktadeas@jabbim.cz

matyskovo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: 10 Února 2010, 14:27:16 »
Teď jsem šel sem dát odkaz... Hnus a přátelé tohle jste zaplatili z Vašich daní (alepoň předpokládám).
Citace
"Informace samozřejmě není anonymní, uživatele lze identifikovat podle IP adresy," dodává. "Veškeré informace přitom prochází serverem soukromé firmy," varuje Rovný.
"O tomto jsme nebyli informováni," komentovala náš dotaz Lejla Abbasová, tisková mluvčí ministra Kocába.

Je mi prozatím celkem jedno, že aplikace není multiplatformní, to není to oč tu běží... Běží totiž o následující věc:

1) Jedná-li se o projekt placený z veřejných zdrojů, pak:
Ptám se kdo to platil. Kdo byl účasten tohoto projektu? Zadávalo ho ministerstvo pana Kocába? Jak je možné, že nebyli infomování? Co je to za blbost, utratily se peníze a raději se neptám kolik za něco, co si skoro nikdo nenainstaluje a o čem ministersto ani neví jak funguje? Kdo bude potrestán?
2) Jedná-li se o projekt placený ze soukromých zdrojů, tj. firma něco bohulibého vyvinula, neb myšlenka není špatná a dala to zdarma k dispozici státní správě, pak:
Pouze se stydím za to, že vládní politik veřejně zaštítí něco o čem ani neví, jak funguje.
Je -li správně 1) je to šílenost a další penězovod a je jedno, jestli za tisíce nebo miliardy. Je-li správně 2) pak máme pouze ministra hlupáka, což není nic nového.
MB ASUS M2NPV-VM, grafika integrovaná nVidia GeForce 6100, zvukovka integrovaná ADI AD1986A, AMD D-C Athlon A64 X2 4200+ EE, paměť 2GB (KIT 2x1GB) DDR2 800MHz KINGSTON, 2x disk SEAGATE Barracuda 320GB, SATA II, DVD vypalovačka - LG GSA-H42L, UBUNTU 10.04 LL 32-bit.

Tomáš Břinčil

• Občanské sdružení Ubuntu ČR
  • Závislák
  • moje obrázky ↓
    • TomasBrincil.cz
« Odpověď #23 kdy: 10 Února 2010, 15:07:47 »
Tak jsem nelenil a poslal jim námět na zamyšlení. Neleňte také!
Citace
Dobrý den.

Po medializaci vašich stránek "Červené tlačítko", jsem se podíval na internetové stránky.

Jsem rád, že "nevhodným obsahem" míníte ochranu dětí v podobě sexuální ochrany atd. Nerad bych, aby se to změnilo na "hon na stahovače nelegálního obsahu" tak, jak to praktikuje OSA a jím podobné pochybné organizace.

Bohužel pro mě a mé okolí je vaše aplikace nepoužitelná. Dnes vyvýjet aplikace nemultiplatformě, je opravdový hřích. Hlavně v kontextu dotací EU a České vlády(jak je uvedeno na stránkách), kdy by vývoj měl být pro všechny, nejen pro majoritu! Pro vysvětlení, jsem uživatelem GNU/Linuxu a jiných operačních systémů, než je MS Windows.

Můžete zdůvodnit, co vás vedlo k podpoře jen jedné komerční platformy firmy Microsoft? Nechcete se rozšířit na řady "netbooků", které ani nemají x86 procesor, kde MS Windows neběží a zřejmě ani nikdy nebude?
Prosím, nesnižujte se odpovědí, že jiné platformy než MS Windows nejsou podporovány, to vidíme sami... Nějaké vyjádření na oficiálních stránkách by bylo docela vhodné.

Hezký den a těším se na odpověď, Pavel Hrnčíř.

Včera v noci jsem psal víceméně to samé...

Tadeáš Pařík

• Ubuntu.cz
« Odpověď #24 kdy: 10 Února 2010, 15:15:23 »
Zajímavé reakce, postřehy a články jsou také na root.cz

např. jeden z mnoha

http://petrkrcmar.blog.root.cz/2010/02/10/cervene-tlacitko-jako-speh-za-miliony/

EDIT:
teď se tedy nabízí otázka, zda-li vůbec něco podobného pod linux/jiné platformy chtít ;D
« Poslední změna: 10 Února 2010, 15:17:44 od Tadeáš Pařík »

pariktadeas@jabbim.cz

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.