Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Plocha pro hosty [vyřešeno]  (Přečteno 1687 krát)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
Plocha pro hosty [vyřešeno]
« kdy: 03 Února 2010, 15:49:37 »
Věděl by někdo, jak ideálně nastavit plochu pro hosty? Bratr má na Ubuntu 9.10 plochu, na kterou nejde klikat (klikání myší do volného prostoru na ploše zůstává bez reakce, což je ok),  a přes půl obrazovky tam má pak ikony s aplikacema, které se běžně najdou v kontextovém menu "Aplikace", vlevo je panel, kde si vybírá, z jaké kategorie si vybrat (Grafika, Hry, Internet atd...) a na co klikne, to se ukáže na ploše opět v ikonových podobách. Takže stačí kliknout na ikonu na ploše a otevře se daná aplikace...Nikde to nemůžu najít a ani google na můj dotaz neporadil...vlastně ani nevím, jak se mám ptát, "ubuntu plocha pro hosty" ale ne :) A nejhorší je, že bratr taky neví..prý se mu to udělalo hned po instalaci 9.10 - asi samo :)

Případně, kdo má zkušenosti s plochou pro hosty i v Ubuntu 9.04, byl bych šťastný :)

díky
« Poslední změna: 05 Února 2010, 06:58:06 od On »
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Nemec

• Aktivní člen
  • *
Re: Plocha pro hosty
« Odpověď #1 kdy: 03 Února 2010, 18:26:04 »
bude to pravděpodobně jiné prostředí, typuji to na distribuci ubuntu netbook remix. Zadej do synaptiku a vyjede ti nabídka na doinstalování nového prostředí

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #2 kdy: 03 Února 2010, 19:56:37 »
Já měl za to, že v jednom profilu (pracovním) je vše při starém (tedy ubuntu-desktop) a v tom druhém taky, jen tam nějak dodal to prostředí pro hosty..ikdyž pokud tvrdil, že to měl hned po instalaci, tak se asi opravdu bude jednat o uplně jiné prostředí, což mi zase nevyhovuje..a jestli každý profil může mít jiné prostředí, hádám, že asi ne
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #3 kdy: 03 Února 2010, 20:27:57 »
Vyzeralo to dajako takto?
To by mal byt netbook-launcher.

[attachment deleted by admin]
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #4 kdy: 04 Února 2010, 06:05:37 »
Vyzeralo to dajako takto?
To by mal byt netbook-launcher.

Nooo, to je přesně ono..takže, jedná se tedy o úplně jiné prostředí a nelze tak mít obojí? Případně, jak to jde řešit jinak...klasické prostředí chci rozhodně zachovat a vytvořit prostředí pro hosty. Ale abych si mohl nadefinovat, na co kliknout může a na co ne. Jinými slovy, aby se nedoklikal nikam, než jen tam, co mu nabídnu....Ideální by bylo univerzální řešení i do Ubuntu 9.04

Nemec

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Února 2010, 07:08:19 »
lze i nelze, můžeš mít více prostředí a přepíná se při přihlášení před zadáním hesla pomocí volby dole na přihlašovací obrazovce. Ale nevím jak zakázat aby jeden uživatel nemohl prostředí přepnout. Možná odpoví někdo jiný. Další možností je zrušit gdm. Startovat do konzole a používat na grafiku příkaz startx. Soubor .dmrc v domovském adresáři konfiguruje pracovní prostředí.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #6 kdy: 04 Února 2010, 07:35:45 »
Takže doinstalováním tohoto prostředí nepokazím nic, zůstane mi to své + mám možnost laborovat, jak doplnit netbook-launcher? Takhle by mi to stačilo a zkusím se s tím pohrát...

děkuji za navedení všem zúčastněným...+

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #7 kdy: 04 Února 2010, 08:33:12 »
Myslim ze toto ani nieje nove prostredie ale len spustac. Nieco ako gnomenu alebo cairo dock(ci ako sa to vola). Este co by mohol nastat problem ze po instalacii tohto sa tusim system nastavy tak ze sa programy budu spustat maximalizovane.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Kedrigern

« Odpověď #8 kdy: 04 Února 2010, 08:49:31 »
Zkusím to ucelit:
1) Založ si uživatele s minimálními právy.
2a) Nastav mu prostředí jaké chceš (tohle je jen gnome s několika aplikacemi navíc - nakjdeš ho normálně v repo).
2b) Můžeš klidně použít klasické gnome a spřeházet si panely, ikonky na ploše a pak ho třeba přes Ubuntu Tweak zamknout proti úpravám.
3) Pokud to chceš mít pro hosty a nevíš jaké, tak doporučuji zakázat většinu klávesových zkratek (zvláště na spouštění terminálu)
4) A pak to víceméně bude chodit (mohl by být ještě problém správy k diskům etc.)

A zbylí uživatelé si budou moci využívat jaké jiné prostředí jen budou chtít. Akorát si nejsem jistý jak moc jednoduše umí gdm zakázat zbylá prostředí. Možná to budeš muset udělat tak, že daný uživatel natvrdo (ve smyslu spouštěče, nikoliv nějakého nastavení v gdm) nebude mít práva spustit ta zbylá.

PS: Podrobnosti k jednotlivým krokům bys měl najít na wiki.

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #9 kdy: 05 Února 2010, 06:57:30 »
Tak z nějakého důvodu to dopadlo velmi dobře..zkoušel jsem prozatím vytvořit nového uživatele s minimálním oprávněním (jak radil Kedrigern, mimochodem dík za ucelený návod..+)a přiřadit každému uživateli jiné "prostředí"...root má svoje vlastní, host má ubuntu-netbook-remix....je to jen čistě klikací, přesně jak jsem chtěl, "bez možnosti" spravovat systém. Samozřejmě může jít do terminálu bohužel, ale na tom ještě zapracuju, abych si přesně stanovil, co může a co nemůže spustit, pač jednu vadu to má. V terminálu lze změnit prostředí bez použití sudo, ale to se doladí...takhle mi to zatím stačí, takže označuji za vyřešené...

děkuji všem
« Poslední změna: 05 Února 2010, 07:07:54 od On »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.