Tak soudruzi, zajímalo by mě, kdo tohle aplikoval osobně v praxi, tj. pomocí Live CD a gParted upravit oddíly, tak , že posunete oddíle DOLEVA a roztáhnete!!!
Vyzkoušel jsem, bláhově se domnívajíc, že to je vámi VYZKOUŠENÉ a prostě jsem přišel o komplet data v noťasu:
1. vložil jsem LiveCD s Ubuntu a nabootoval do něj
2. v terminálu jsem spustil gParted
3. prázdný "media" disk - partition, jsem smáznul - data jsem předtím přetáhnul jak do widlí, tak do Ubuntu
4. na vzniklé prázdné místo NEŠLO ROZŠÍŘIT DOLEVA odd. s Ubuntu
5. na vzniklé místo ŠLO ODD. UBUNTU PŘESUNOUT!!!
6. pak šlo odd. s Ubuntu roztáhnout DOLEVA!!!
Při aplikování došlo asi v cca půlce k "input/output error, unknow file system" nebo tak něco... nedělal jsem nic, na nic jsem neklikal, nechal jsem systém, ať pracuje sám! Oddíl s Ubuntu zčernal - neznámý souborový systém a nejhorší na tom bylo, že "šipka" návratu byla šedivá - prostě návrat nemožný!!! Jednoduše, při této operaci jsem přišel o instalaci Ubuntu, vč. uložených dat (i faktur za cca půl miliónu!!! které musím znova dělat!!!) a touto operací jsem nemohl ani nabootovat do Widlí - ztráta GRUBu!
Takže, pokud nemáte něco na 100% vyzkoušené a pokud vám to nefunguje kdykoliv, tak, prosím, nepište voloviny. Samozřejmě je to moje blbost, že jsem to nevyzkoušel nanečisto a přišel tak o data. Aspoň si teď konečně vyzkouším nové Widle 7 Ultimate a než koupím novej HDD, větší, tak experimenty jdou stranou