Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Čištění systému  (Přečteno 6284 krát)

hellcool

• Návštěvník
Čištění systému
« kdy: 10 Února 2010, 22:52:06 »
měl bych několik dotazů chtěl bych trochu vyčistit systém od všech nepotřebnejch věcí

1-když smažu všechno ze složky /tmp stane se něco ?
2-když smažu všechno ze složky /var/log stane se něco ? udělaj si programy automaticky nový logy ?
3-co všechno mužu čistit přes ubuntu tweak ?

čistič balíků
                       a- vyčistit balíky //  co tohle ? když to smažu bude to mít vliv na nainstalováný programy nebo tak ?
                       b- vyčistit vyrovnávací pamět // co tohle ? když to smažu bude to mít vliv na nainstalováný programy nebo tak ?
                       c- smazat nepotřebné konfiguráky // tohle asi smazat mužu že...
                       d- smazat nepotřebné jádra // jádra si chci nechat...

NoWin

• Host
Re: Čištění systému
« Odpověď #1 kdy: 10 Února 2010, 22:52:52 »

Kedrigern

« Odpověď #2 kdy: 10 Února 2010, 22:54:45 »
/tmp to se nic nestane
/var/log ... tak to nevím ...

a) nebude mít vliv
b) nebude mít vliv, ale až budeš aktualizovat, tak se toho bude stahovat mnoem víc
c) pohoda
d) jak chceš :), ale taky se nic nestane

hellcool

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 10 Února 2010, 22:56:58 »
Děkuji ještě když nekdo budete vědět jak je to s tim /var/log dejte vědět dikec

NoWin

• Host
« Odpověď #4 kdy: 10 Února 2010, 23:16:48 »
/var/log radši nech, některý logy se totiž neobnověj a může to způsobit pěknou neplechu. Radši na ty soubory použij něco jako echo -n "" > /var/log/blablabla (smaže obsah logů, soubory ale zůstanou zachovány a co se tejče vlastníků a oprávnění, budou nezměněny).

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #5 kdy: 10 Února 2010, 23:23:36 »
Do /var/log radši nesahat, hlavně ne na soubory, které se používají
Kód: [Vybrat]
sudo lsof /var/log/*
Pokud chceš nutně mazat, vymaž si archivované logy (koncovka gz), nebo ještě lépe - nastav si jinak logrotate.
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

hellcool

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 10 Února 2010, 23:54:56 »
ok varlogs nechám radši

Spojil sem ubuntu tweak a bleachbit a docela se to promazalo tak to snad bude stačit ty

.... a ještě mužu říct že bleachbit system vše zaškrtáný ne root mod jede i při instalaci přes wubi

docela sem se lek když sem koukal na conky jak mi mizí místo na disku a přesouvá se na jinej oddíl a když to doběhlo na nulu ukazala se zprava mate malo mista na disku ok a zas tam bylo zpatky 14 giga když to dojela ... :) měl sem docela strach .
« Poslední změna: 10 Února 2010, 23:58:43 od hellcool »

arrange

• Závislák
  • "jdu s hlavou vztyčenou..."
« Odpověď #7 kdy: 11 Února 2010, 00:01:41 »
Obsah /tmp za běhu systému radši také nemazat. Programy tam mají otevřené sokety a jiná dočasná data, která po vymazání mohou narušit funkčnost programu. Pro seznam viz třeba
find /tmp -exec sudo lsof '{}' \;(teď jsem to zkoušel a nefunguje mi např. zvuk - pulseaudio)
http://www.openstreetmap.org - mapy celého světa "wiki style"

hellcool

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 11 Února 2010, 00:08:24 »
Obsah /tmp za běhu systému radši také nemazat. Programy tam mají otevřené sokety a jiná dočasná data, která po vymazání mohou narušit funkčnost programu. Pro seznam viz třeba
find /tmp -exec sudo lsof '{}' \;(teď jsem to zkoušel a nefunguje mi např. zvuk - pulseaudio)

ja temp smazal jen co šlo jako neroot a vše jde ok

NoWin

• Host
« Odpověď #9 kdy: 11 Února 2010, 00:20:33 »
Nic si z toho nedělej, mně nefunguje už pár měsíců ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.