Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu na externí HDD  (Přečteno 3736 krát)

Shadowek

• Návštěvník
Ubuntu na externí HDD
« kdy: 21 Února 2010, 17:18:35 »
Zdravím, potřeboval bych nainstalovat Ubuntu 9.10 na externí HDD. Potřeboval bych nějaký dobrý návod. Měl by to být můj první Linux ... Z toho plyne že jsem docela začátečník.

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
Re: Ubuntu na externí HDD
« Odpověď #1 kdy: 21 Února 2010, 17:27:28 »
Tak ho nainstaluj, nějak nerozumím tomu, v čem je problém... v tom že je to externí HDD? Trošku se rozepiš v čem máš problém... V tom že ten externí HDD připojíš pokaždé jinam? Jinak rádi poradíme... ale tohle je dost nejasný dotaz, nejsme vševědoucí! ;)
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Shadowek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 21 Února 2010, 17:35:59 »
Prostě co musím nastavit aby mi to ten linux spustilo. Linux na ten HDD nainstaluju ale nenaběhne.

Shadowek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 21 Února 2010, 18:09:44 »
Nebyl by mě někdo po ICQ ochoten odnavigovat co mám udělat? Jo a vadí něčemu že to instaluju na jiném PC než na kterém to spouštím?

Firzen

• Stálý člen
  • **
    • Beroot
« Odpověď #4 kdy: 21 Února 2010, 18:17:57 »
Co to dělá při startu? Naběhne systém přímo z disku v PC nebo se to zasekne a hlásí to chybné bootovací médium? Nebo něco jiného? Vždyť jsi o tom nic neřekl..  Na icq se klidně ozvi. :)
AMD Phenom II X6 1100T@3,3GHz, Gigabyte GeForce GT 430 1GiB, 8GiB RAM, 1TiB SATA3 HDD, Nokia N900
Citace
Prosintě ty jsi takový zkušený vývojář - co mám dělat, když nevím, jako něco udělat? :D

On

• Stálý člen
  • **
    • Operační systémy
« Odpověď #5 kdy: 21 Února 2010, 19:30:17 »
Citace
Nebyl by mě někdo po ICQ ochoten odnavigovat co mám udělat? Jo a vadí něčemu že to instaluju na jiném PC než na kterém to spouštím?

To samozřejmě problém je. Resp, může být..PC na kterém to instaluješ by musel být naprosto totožný s tím, na který to má být použito. Hrají tam roli oddíly a značení pevného disku. Jestliže na PC1 máš jeden HDD + druhý externí, na který instaluješ, pak bude externí disk nejspíš značen jako hd1. Pokud přejdeš na druhý PC, kde máš pevné disky dva + externí, pak tento disk bude nejspíš označen jako hd2 a systém ti naběhnout nemůže.

Nevím teda, jak je to s externíma pevnýma diskama, ale předpokládám, že se bude chovat stejně jako klasický hdd..a pokud je napájený přes usb, nevím, jestli by nestačilo v biosu nastavit boot z usb..? Já mám Ubuntu na flash disku a ten funguje všude
Asus M2A-VM HDMI, Athlon 64 X2 4800+, 4GB DDR2/800Mhz,Powercolor HD 2600 XT, Ubuntu 10.10
Být posledním nevadí, ale nikdy nesmíte být poslední dvakrát po sobě - Iacocca

Tadeáš Pařík

• Předseda občanského sdružení Ubuntu ČR a člen placené komunitní podpory
    • Ubuntu.cz
« Odpověď #6 kdy: 21 Února 2010, 19:40:03 »
Přesně tak, jak zmínil kolega výše. Pakliže by to bylo nainstalováno tak jako např. bootovatelný flash disk, tak proč ne... Ale jinak je problém v tom, že každý PC má jiný hardware, jinou diskovou strukturu...
Do života je třeba mít připravený rozum, nebo provaz.

Ubuntu 14.04 64 bit / Windows 10 Pro - Intel DH87MC, Intel Core i7-4771, 8GB Ram, Kingston HyperX 3K SSD 120GB, Intel HD 4600 a ASUS GTX660-DC2OCPH-2GD5
Ubuntu 14.04 64bit - HP ProBook 4525s
Ubuntu 14.10 32bit - ThinkPad R52 (testování)

pariktadeas@jabbim.cz

Martin Šácha

• Člen občanského sdružení Ubuntu ČR a placené komunitní podpory
  • Administrátor fóra
« Odpověď #7 kdy: 21 Února 2010, 23:14:21 »
Diskovou strukturu lze obejít pomocí UUID disku. Místo sdaX bude dlouhej hexablázinec :) pak by to mělo fungovat všude pokud se ext. HDD nastaví jako primární boot médium v BIOSu.
Mint MATE 64bit / DuckDuckGo.com
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Shadowek

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 22 Února 2010, 16:37:30 »
No tak tady napíšu trošku informací o tom disku:
Je to bývalý disk z notebooku (teď je tam nahrazený lepším) je daný do pouzdra s USB výstupem ... jedná se konkrétně o model Toshiba MK1234GSX.

Instaloval jsem tam ubuntu verze 9.10 ale odmítá naběhnout ... Zkoušel jsem tedy i instalaci přímo na tom notebooku a stejně nic ... ještě jsem si zničil MBR windowsů :D naštěstí Frizen mi to pomohl opravit  ;D ale stejně nemůžu rozběhonut ten linux ...

brutus

• Aktivní člen
  • *
  • sudo do-release-upgrade
« Odpověď #9 kdy: 22 Února 2010, 19:52:13 »
1. Kde si inštaloval grub?
2. Nabehne ti grub pri štarte(menu alebo Error XX)
3. Skus v biose zvolit bootovanie ex.hdd
Intel core 2 duo, NvidiaGeForce8600GTS, 4GB RAM, (Xubuntu 12.04, SliTaz)
Asus eeePC 1000 HE(Android 4.0.4 x86)

LuciusMare

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 22 Února 2010, 19:53:51 »
Diskovou strukturu lze obejít pomocí UUID disku. Místo sdaX bude dlouhej hexablázinec :) pak by to mělo fungovat všude pokud se ext. HDD nastaví jako primární boot médium v BIOSu.
A nebo místo hexablázince, poněkud neunikátní ale příjemnější FS labely :)
Citace
<Firzen> tak teď budu Číňan
<Firzen> tak uvidíme :D
Jabber: LuciusMare (zkroucenina) jabbim (tecka) cz

Shadowek

• Návštěvník
« Odpověď #11 kdy: 23 Února 2010, 21:16:19 »
Ano bootování a grub mám v pořádku ... prostě se to začně bootovat a po 10 minutách to zčerná a už to nic nedělá

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #12 kdy: 23 Února 2010, 21:47:50 »
Zkontroluj fstab (pokud jsi dělal oddíly), tam by mohl bát problém.
Programátoři považují WYSIWYG za špatné u kódu i u žen. Programátor chce "dostat to, co žádá“ – kód tajemný, neodpouštějící, nebezpečný.

Shadowek

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 24 Února 2010, 21:23:10 »
To se dělá jak?

Martin Šácha

• Administrátor fóra
« Odpověď #14 kdy: 25 Února 2010, 10:41:25 »
Porovnej diskové hodnoty (hdX,Y) v /boot/grub/menu.lst a /etc/fstab. Měly by být stejné.

compaq

• Závislák
  • Díky všem za rady a tipy.
« Odpověď #15 kdy: 25 Února 2010, 10:53:04 »
Musí to být U9.10?
Problém bude asi s GRUB2.
Mám to vyzkoušené s U8.04.
Instaloval jsem ho asi 10x na flešku či externí disk, které se potom daly spustit "na všem". Návod zde: http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,27118.0.html
Pokud vám vaše holka či manželka funguje jak má, neměňte jí za mladší, zaděláte si na problém. Stejně to dělejte i s Ubuntu.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.