Problem je to, ze to PulseAudio cpou uplne vsude a taky ani poradne nevi pro co se rozhodnout. Je hezke, ze to ma milion funkci, ale zadnou z nich poradne. To je jak soutez vysinutych co jsou uplne mimo realitu, ale navzajem se muzou placat po rameni co zase vymysleli uzasneho a co prekopali. KDE4 to bylo taky "povedene". Gnome Shell vypada podobne "nebezpecne". On by tady ten potencial uspechu byl, ale mrha se uplne neuveritelne prostredky na totalni nesmysly. A u nekterych dister uz clovek poradne nepozna jestli sedi u Windows nebo Linuxu, protoze to pada a blbne uplne stejne. Nejlepsi jsou takove pecky jako gnomerdp s priponou .exe udelane v Mono a podobne vylomeniny.
OT - kdyz jsme u toho zvuku. Verim, ze neco podobneho jako v nasledujicim linku asi jde s PulseAudio taky, ale musi to byt porod. Pritom to jde tak jednoduse http://www.ryanflannery.net/howtos/obsd_voicechat.php
Máš pravdu, bohužel. Nedávno jsem dostal od jednoho chlápka (kdysi sem chodíval) knihu "Používáme LINUX" (je z r. 1997 a má 612 stran). Je to sice starý jak Metuzalém, takže se spousta věcí nedá použít, ale když to čtu, tak brečím! Nebylo GNOME, nebylo KDE, akorát se tam něco píše o FVWM, o zálohování na pásku, minimální požadavky na stroj: i386, min. 2MiB RAM, HDD min. 10MiB, 3.5" HD disketovka a grafika jakákoli v tý době běžná. V tý době už byla podporovaná široká škála hardwaru, dokonce v rozmezí let 1995-1997 vznikla snad první 64-bitová distribuce, no prostě nádhera! Psalo se tam, že výkonově byl Linux daleko lepší, než M$-DOS (ten prej ani neuměl multitasking), snad i výkonnější, než Woknouz 95. Už v tý době se na vývoji aktivně podílelo několik tisíc lidí z celýho světa.
Teď je to všechno mnohem komplikovanější, ale to je evoluce, která se snad nedá zastavit, jenže některý věci jsou zbytečně komplikovaný, např. PA. Spousta bugů byla nahlášena, ale buď je kód PA příliš složitej, že se na některý chyby za ty dlouhý měsíce nepřišlo, nebo jsou jeho vývojáři neschopný, nebo dokonce vymřeli (nebo to jsou ubunťáci). Otázkou je, proč se muselo vetřít např. do GNOME, když bylo zjevný, že tam budou problémy, velký problémy, proč tam není jen jako volitelná součást?
KDE3 mi sice nikdy moc nevonělo, ale KDE4 mi přímo smrdí. To je ale jen můj názor, někomu se to možná líbí. Ale co mne z toho nejvíc dostalo, byl Amarok2- totální humáč! Amarok 1.4 rulezzz!
GNOME Sh(ell|it)- WTF?! Co je zas tohle za hovadinu? Je to sice tak trochu hezký, to se musí nechat, ale tím to začíná i končí. Pro aplikace je důležitá ergonomie, u tohohle binárním zvratku na ní asi zapomněli. Mám rád GNOME Panel, jednoduchej, sice takovej zastaralej, ale zase si na něj můžu plácnout co chci, nemám Čonku, nemám AWN, všechno mám na panelech. Stačí jednou, maximálně dvakrát kliknout a jsem tam, kde chci bejt, v menu je všechno krásně a logicky seřazený, v žádným případě si nepotřebuju honit nad hejblátkama, lítat s myší kvůli jedný věci z jedný strany obrazovky na druhou a klikat jak Woknouzák. Ze zajímavosti jsem si to třikrát nainstaloval, poprvý, když jsem to našel jako novinku v Synapticu, pak po aktualizacích. Pokaždý jsem si to ohmatal, pokaždý se mi zved' kufr a šlo to pryč. Bojím se toho, že nám, gnomařům, to GNOME vnutí s tím, že okamžitě z repozitářů zmizí klasickej panel a hromada apletů na něj...
Mimochodem- zapomínáš např. na NetworkManager, taky dost problémový dítko, na Brasero, co už takovejch let neumí pořádně vypalovat (na štěstí existuje K3B, i když si do systému kvůli němu musím natahat spoustu QT knihoven), na X server (M$ nemá xorg.conf, proč by jsme ho měli mít i my? Nepovede se u Tebe autodetekce zobrazovacího zařízení, na monitoru vidíš jen hlášení, že kombinace rozlišení + snímkový frekvence je nepodporovaná a jseš n00b? Chá chá! Na štěstí ale dosud slyší na xorg.conf), GRUB2 (na co tolik konfiguráků? Co mu trvá klidně i 10s, než se zobrazí jeho nabídka?) atd.
I přesto o sobě hlavně Ubuntu hlásá, že je pro lidi, pravda to ale není a ani dlouho nebude, člověk se nesmí bát, musí mít trpělivost a musí taky něco umět, jenže ne každej takovej je.
Nevím, zdá se mi, že vývoj v poslední době někdo sabotuje, někdo zlej, možná M$, možná někdo z jeho nohsledů, co se už delší dobu snaží infiltrovat mezi linuxáky (a taky se mu poslední dobou docela daří).
Na štěstí pro mně a pro pár dalších, je prakticky použitelná taky konzole, kterou snad nikdo nezmrví...