Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Testování dostupnosti webů  (Přečteno 3485 krát)

radeczech

• Aktivní člen
  • *
Testování dostupnosti webů
« kdy: 08 Listopadu 2006, 22:36:10 »
Hledám nějaký program, který by testoval dostupnost webových stránek na jiném serveru... Chtěl bych to nasadit na server, aby testoval dostupnost z jiného serveru, takže pokud možno program do command line a aby posílal info, když je najednou web server nedostupný.
Nevíte někdo o něčem takovém?
Díky
THE ONLY WAY FORWARD IS TO GROW.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.
THE UNKNOWN BEING THE ONLY SOURCE OF NEW KNOWLEDGE.

david

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 08 Listopadu 2006, 23:38:10 »
Šlo by to napsat jednoduchým scriptem, který by se pouštěl přes cron, něco takovýho jsem psal. Vlastně jsem jednou za čas udělal někam ping, a když to nevyšlo, tak se poslal mail (používal jsem příkazového klieta nail) na nějakou adresu....

Jeslti myslíš tohle, asi by to neměl být problém Ti to poslat.

D

Pavelp

• Host
« Odpověď #2 kdy: 09 Listopadu 2006, 06:12:22 »
Sh skript spousteny cronem, na test bych radeji pouzil wget, ping muze byt zakazany, a nezjsiti funkcnost webserveru.

radeczech

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 09 Listopadu 2006, 09:59:32 »
Sledovat mohu stav httpd... Ale mě zajímá, jestli jsou dostuné webové stránky, např. když se provede aktualizace.
THE ONLY WAY TO GROW IS TO EXPAND BEYOND THE BOUNDARIES OF WHAT WE KNOW INTO UNCHARTED AREAS OF THE UNKNOWN.

Pavelp

• Host
« Odpověď #4 kdy: 09 Listopadu 2006, 13:27:46 »
Podivat se na ne.

radeczech

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 09 Listopadu 2006, 13:53:42 »
Ale když jich je nespočetně moc? a jak zjistím, že někdy jedou a někdy ne? Nemohu přece neustále sledovat pomocí www prohlížeče, proto hledám nějaký program.

Pavelp

• Host
« Odpověď #6 kdy: 09 Listopadu 2006, 14:07:43 »
Uz jsem vam napsal wget.  A nespocetne moc se resi cyklem while true do {} ...

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #7 kdy: 09 Listopadu 2006, 14:54:21 »
Citace: Pavelp
Uz jsem vam napsal wget...
Muzete to trochu rozvest? Jak pak dal resit, jestli wget "wgetnul" spravnou stranku, nebo stranku s hlasenim chyby, nebo zda www server vubec neodpovedel?

Ja to resim mozna trochu kostrbate, ale chodi to:
upravil jsem si skript Web Server Status od Ryana Schwieberta (link) tak, ze v pripade stavu offline mi prijde SMS na mobil. Z cronu volam pravidelne jednou za hodinu wget, jednim skriptem kontroluji soucasne desitky zarizeni.

Stranka vypada takto: link

Pavelp

• Host
« Odpověď #8 kdy: 09 Listopadu 2006, 14:59:16 »
Vyhodnocenim navratoveho kodu wgetu. Je ale jen jeden.

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 09 Listopadu 2006, 16:20:54 »
Ja osobne bych tohle resil spis treba pomoci PHP... Logovat navratove kody, pripadne by slo i zjistovat, jeslti funguje databaze a ne jen apache...

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #10 kdy: 09 Listopadu 2006, 17:09:37 »
Jiste, ja tim skriptem testuju u linuxovych serveru port 22 (ssh), protoze na zadnem z nich apache nebezi, u switchu testuju port 80 (maji www rozhrani pro konfiguraci).

Pavelp

• Host
« Odpověď #11 kdy: 09 Listopadu 2006, 17:55:12 »
Me to staci, wget nacte stranku, hodi do /dev/null, kdyz je 0, nic se nedeje, kdyz 1 posle SMS. Pokud je chyba, stejne se musim podivat co se vlastne deje.  Nepotrebuju vic. Na PHP bud musim mit dalsi funkcni Apach, nebo php-cgi. Na tohle staci bash.

radeczech

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: 09 Listopadu 2006, 18:40:43 »
Abych to ještě upřesnil, tak hlavičky bych si postahoval, ale ještě bych potřeboval v každé stažené hlavičce ověřit výskyt nějakého prvku (vyhledat nějakou zadanou posloupnost). Jedná se o hostingový server, takže weby by byly řazeny do sekcí.

Jere

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: 09 Listopadu 2006, 19:42:13 »
Citace: Pavelp
Me to staci, wget nacte stranku, hodi do /dev/null, kdyz je 0, nic se nedeje, kdyz 1 posle SMS. Pokud je chyba, stejne se musim podivat co se vlastne deje.  Nepotrebuju vic. Na PHP bud musim mit dalsi funkcni Apach, nebo php-cgi. Na tohle staci bash.
Ja ti to neberu, ale je to reseni, ktery by mne treba nestasilo. Z mnohaletych zkusenosti vim, ze Apache pada malokdy, ale DB mnohem casteji :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.